sort hvid billede af hænder på en krop

Findes de fem kærlighedssprog overhovedet?

De fem kærlighedssprog blev introduceret af forfatter Gary Chapman, og referer til de (efter sigende) fem måder, man udtrykker og foretrækker at modtage kærlighed fra andre. Nogle mener, at teorien er en simplificering af menneskelige relationer, og forskningen er også i tvivl. Spørgsmålet er altså, om kærlighedssprogene overhovedet findes? 

Hvad er kærlighedssprog?

Chapman identificerede fem primære kærlighedssprog, som er; fysisk berøring, tjenester, gaver, tid sammen og anerkendelse gennem ord. Han mener derudover, at alle benytter alle kærlighedssprogene i varierede grad, men at man typisk har ét primært kærlighedssprog. I følge Chapman er de mest velfungerende relationer derfor dem, hvor man deler samme primære kærlighedssprog. 

Du kan læse mere om hvordan man kan genkende og imødekomme de fem kærlighedssprog i vores guide her.

Hvordan kan man kritisere teorien om kærlighedssprog?

Ikke mange undersøgelser er blevet lavet om kærlighedssprogene, og de få konklusionerne der findes, er ret ufyldestgørende. En af de primære kritikpunkter er, at teorien ikke er baseret på videnskabelig forskning eller egentlig evidens. Chapman lavede ikke formel forskning for at bevise eksistensen af de fem kærlighedssprog, og det er derfor svært at verificere hans påstand om at de, der deler kærlighedssprog, har de mest velfungerende relationer.

Undersøgelser har faktisk vist, at der ikke skulle være evidens for at de, der har samme kærlighedssprog, skulle være mere tilfredse end andre. Samtidig kan man også påpege, at denne påstand ikke tager højde for, at ens kærlighedssprog kan ændre sig over tid. For eksempel kan en person i en travl periode finde tjenester eller tid sammen mere afgørende, mens de i andre perioder kan vægte fysisk berøring højere. At have fokus på at finde partner(e) med samme kærlighedssprog, kan derfor være ret overflødigt.  

Samtidig kan man også kritisere teorien for dens simplificering. Chapman tager eksempelvis ikke hensyn til kulturelle forskelle i udtryk for kærlighed. Kulturelle normer, værdier og forventninger kan påvirke, hvordan folk ser på kærlighed, forhold og de måder, de udtrykker deres følelser på.

Hvordan kærlighed udtrykkes og modtages kan variere betydeligt fra person til person og fra kultur til kultur. 

Hvad er fordelen ved at snakke om kærlighedssprog?

Selvom der kan være tvivl om teoriens validitet, kan den stadig være et godt udgangspunkt til at forstå, hvordan man udtrykker og foretrækker at modtage kærlighed. Kærlighedssprogene kan på den måde udgøre en fin ramme for en samtale om, hvad kærlighed betyder for dig. Det kan være en god øvelse i at blive opmærksom på egne grænser og behov, i forhold til at have de bedste relationer til andre.

Det kan også være et godt udgangspunkt til bedre at forstå og kommunikere med ens partner(e), og opbygge en relation hvor alle føler sig set, valideret og forstået.

Det er vigtigt ikke at bruge teorien til at udpege et af kærlighedssprogene som den “rigtige” måde at udtrykke kærlighed på. Alle udtrykker kærlighed på forskellige måder, og et forhold bliver ikke nødvendigvis bedre af at i deler kærlighedssprog. 

I stedet for at søge den "rigtige" måde at udtrykke kærlighed på, bør par bruge teorien som et værktøj til bedre at forstå hinanden og styrke forbindelsen mellem jer. Det handler mere om at skabe et rum for åben dialog og gensidig respekt, så alle parter kan udtrykke deres følelser på en måde, der føles mest autentisk og kærlig for dem. 

 

Læs også: Hvad er seksuel aftercare?

Læs også: Bliv bedre til at kommunikere under sex

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.