Guide til at påføre og bruge kondom

Sådan bruger du kondomer

Du kender nok lidt til kondomer, og har måske oplevet den klassiske kondom-på-banan instruktion til seksualundervisning. Men hvordan finder du det rigtige kondom for dig? Læs med i vores guide og få gode råd.

Hvilke slags kondomer findes der?

Der findes virkelig mange forskellige slags kondomer i dag. Der er de klassiske kondomer af latexKondomer uden latex som er særligt oplagte til allergikere, veganske kondomer, og endda kondomer med smag. Når du vælger et kondom, er det første du kan overveje altså om du er allergisk overfor latex. Latex allergi kan opleves som svie, kløe eller udslæt efter at have brugt et kondom af latex. Hvis du er i tvivl, kan du altid blive testet hos en læge, men ellers er en nem løsning at skifte over til latex-fri kondomer. Hvis du stadig oplever ovenstående symptomer, selvom du bruger latex-fri kondomer, kan det også skyldes glidecremen, der er tilføjet de fleste kondomer.  

I Peech kan du købe de latex-fri kondomer fra Durex, som er tilføjet en silikonebaseret glidecreme. Kondomerne har en bredde på 56 mm.

Hvordan finder jeg den rigtige kondomstørrelse?

Mange synes, at kondomer kan fjerne den naturlige følelse og noget af sensitiviteten - men vidste du, at det ofte skyldes, at kondomet er den forkerte størrelse? Kondomer er ikke one-size-fits-all, og et kondom med den rigtige bredde kan drastisk ændre din oplevelse.    

Når du skal vælge størrelse på dit kondom, skal du kende den rigtige bredde. Det er altså ikke længden der er afgørende, da de fleste kondomer er lange nok. Bredden er dog afgørende, da et for stramt kondom kan gøre ondt, og et for stort kondom glide af - både for store og små kondomer ændrer også sensitiviteten ret negativt.

Vi har herunder lavet en guide til kondomstørrelser, så du kan finde dit perfekte fit.

Kondomstørrelser

Du kan måle omkredsen, som så kan omregnes til bredden, på følgende måde: Når penis er stiv kan du bruge et målebånd eller et stykke snor du efterfølgende kan måle længden på. Når du har omkredsen, kan du så bruge denne vejledende tabel til at finde din størrelse:

 • Omkreds: 9,5 cm - 10 cm = Størrelse 46-47  
 • Omkreds: 10 cm - 11 cm = Størrelse  49-52 
 • Omkreds: 11 cm -11,5 cm = Størrelse 52-55 
 • Omkreds: 11,5 cm - 12 cm = Størrelse 55-58
 • Omkreds: 12 cm - 13 cm = Størrelse 58-62
 • Omkreds: 13 cm - 14 cm = Størrelse 62-66
 • Omkreds: 14 cm - 15 cm = Størrelse 66-70

I nogle butikker kan du finde kondomer, der bruger størrelserne small, medium, large, XL, XXL osv.

Det er ikke særligt retvisende, og hvis der ikke står en bredde på, betyder small ofte en omkreds på under 12 cm, medium en omkreds på 12-14 cm og large, XL, osv. en omkreds på over 14 cm.    

I Peech kan du købe disse kondomer fra Mister Size, som findes i mange forskellige bredder. Gør dig selv en kæmpe tjeneste og prøv et kondom i den helt rigtige størrelse - det ændrer virkelig oplevelsen. 

Hvordan tager man et kondom på?

Når man tager et kondom på, skal man "rulle" det ned over penis. Når man tager kondomet ud af indpakningen, er det rullet sammen, og det kan måske være svært at vide, om det er på vrangen eller ej. 

Det kan derfor hjælpe at rulle kondomet lidt ud, så du kan se, om det er vendt den rigtige vej. Hvis den oprullede kant vender udad, er det ikke på vrangen, og så er det klar til brug. 

Når du tager det på, skal du klemme sammen om dutten for enden af kondomet, så der ikke kommer luft med ind. Hvis du har forhud, kan det også være mere behageligt at rulle det tilbage, før du sætter kondomet på.

Hvad skal man være opmærksom på med kondomer?

Som allerede nævnt er den rigtige størrelse virkelig afgørende for oplevelsen. Derudover skal du også huske:

 • Du kan sagtens bruge glidecreme sammen med kondomer. Dog Ingen oliebaseret glidecreme, da disse kan nedbryde overfladen og gøre kondomet usikkert. Brug i stedet en vandbaseret glidecreme eller en silikonebaseret glidecreme. Bliv i vores indlæg, der guider dig til at finde den bedste glidecreme til netop dit behov. 
 • Kondomer er til engangs-brug, smid det ud når du er færdig.
 • Hvis kondomet er beskadiget, eller du kommer til at rulle det forkert på, skal du bruge et nyt.
 • Kondomer har en udløbsdato! For gamle kondomer kan være usikre, så smid udløbne kondomer ud.
 • Kondomer kan springe under sex - det er ikke nogens skyld, men stop med det samme og brug et nyt.

Læs også: Hvordan bruger man slikkelapper?

Læs også: Den store guide til prævention

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.