Den store guide til menstruation

Den store guide til menstruation

Der er mange misforståelser og tabu forbundet med menstruation, selvom det er en helt naturlig del af livet for mange personer med vulva. Derfor har vi her samlet en række spørgsmål og svar, så du kan blive klogere på menstruation

Hvad er menstruation?

Menstruation beskriver den periode, hvor en person med vulva oplever blødning. Menstruation sker, da kroppen i hver menstruationscyklus forbereder sig på en graviditet. Dette gør den ved at forberede et eller flere æg til befrugtning, inde i æggestokkene. Når æggene er modne til befrugtning, rejser de fra æggestokkene gennem æggelederen og mod livmoderen. Hvis æggene ikke er blevet befrugtet af sædceller før de når livmoderen eller hurtigt efter de er nået dertil, bliver æggene udstødt. Dette sker ved at slimhinden i livmoderen opløses og udstødes gennem livmoderhalsen. Denne slimhinde genopbygger desuden sig selv mellem hver menstruation!    

Det blod, der kommer ud, når man har menstruation, er altså en kombination af blod og slimhinde fra livmoderen samt udflåd. 

Du kan læse mere om den fysiologiske forklaring på menstruation i vores guide her.

Hvor lang tid har man menstruation?

For de fleste varer menstruationen 3-7 dage. Det er meget individuelt, hvor meget man bløder i den periode, men de fleste oplever at bløde cirka 0,8 deciliter.

Det kan være svært at vide hvornår man bløder "for meget", og hvad der er en "normal" mængde blod. Menstruation varierer fra person til person, så der er altså ikke noget "normalt". Når det er sagt, man kan opleve mere kraftig menstruation end hvad der er sundt for kroppen. Meget kraftig menstruation kan også skyldes sygdomme, der kan give blødningsforstyrrelser, såsom PCOS og endometriose. Så hvis du oplever:

  • At bløde igennem fx bind eller tamponer 1-2 timer (eller kortere) efter du har skiftet dem
  • At være nødt til at skifte bind i løbet af natten
  • Ofte bløde igennem tøjet
  • Oplever klumper i menstruationsblodet større end en valnød flere gange i løbet af menstruationen

...kan det være en rigtig god ide at opsøge en læge. Når man bløder mere, end hvad kroppen kan klare, kan man også opleve kvalme, svimmelhed og utilpashed. Dette skyldes at blodprocenten bliver for lav. Hvis du oplever vedvarende svimmelhed og kvalme eller besvimer, mens du menstruerer, skal du opsøge en læge. 

Du kan læse mere i vores guide om endometriose her.

Hvornår får man menstruation?

Menstruationen får man i forbindelse med puberteten, som kan kaldes  overgangen fra barn til voksen. De fleste får deres første menstruation i 10-15 års alderen, men nogle kan også opleve det tidligere eller senere - det er ikke nødvendigvis et tegn på et fysisk problem. Pubertet opleves for de fleste som:

  • Hår begynder at vokse under armene og på vulva
  • Brysterne kan vokse
  • Du kan blive højere
  • Du begynder at lugte anderledes
  • Du får din menstruation

Stress og mangelfuld ernæring kan påvirke, hvornår man får sin første menstruation, og kan forsinke den i forhold til hvornår man ellers ville have fået den. 

Hvordan ser menstruationsblod ud?

Da menstruation består af udflåd samt blod og slimhinde fra livmoderen, er det ikke nødvendigvis rødt blod, der kommer med ud. Det er normalt hvis dit menstruationsblod er rødt, meget mørkerødt eller brunligt. Det er også normalt, hvis der er klumper i din menstruation, da det kan være dele af slimhinden fra livmoderen.

Når du har menstruation, påvirkes hormonerne i kroppen, hvilket også kan påvirke hvordan din skede lugter. Det er normalt hvis din skede ændrer lugt under din menstruation, og måske lugter lidt surt. Du skal dog være opmærksom, hvis lugten fortsætter længe efter din menstruation er endt, da det kan skyldes bakteriel vaginose eller anden infektion.

Gør menstruation ondt?  

Det er forskelligt, hvordan man oplever menstruation. Mange oplever let ubehag, smerte i lænden eller maven, træthed, ændret humør og forstoppelse i dagene op til og under menstruationen. Man kan altså have menstruationssmerter uden menstruation, og det er typisk et tegn på at den er på vej. De ovenstående symptomer er sjældent grund til bekymring, og kan ofte afhjælpes med lidt smertestillende og en varmepude på maven.

Men hvis du har så kraftige menstruationssmerter, at du er nødt til at melde dig syg, eller du ikke kan komme ud af sengen, skal du søge hjælp. Kraftige menstruationssmerter skal ALDRIG accepteres, og kan i mange tilfælde afhjælpes ved at tage p-piller eller lignede prævention. Kraftige menstruationssmerter kan også skyldes andre årsager såsom endometriose, tidligere sexsygdomme eller muskelspændinger, og selvom årsagen ikke nødvendigvis er farlig, er det vigtigt at søge hjælp.   

Hvad er uregelmæssig menstruation?

Når man taler om en regelmæssig menstruationscyklus, mener man, at der går cirka 21-35 dage mellem den første dag i ens menstruation til den første dag i næste menstruation. Det kan altså variere og gennemsnitscyklussen er 28 dage.

Nogle kan opleve, at der går kortere eller meget længere tid mellem menstruationer. Det er meget også typisk at ens menstruation er uregelmæssig i de første par år efter ens første menstruation. Det skyldes typisk hormonforstyrrelser, der ikke nødvendigvis er farlige. Derfor kan man også opleve uregelmæssig menstruation eller forsinket menstruation op til overgangsalderen, da mængden af visse hormoner også ændrer sig i denne tid.  

Uregelmæssig menstruation senere i livet kan skyldes stress, ernæring, visse præventionsformer som p-piller eller spiral, polypper i livmoderhalsen eller PCOS - så en udebleven menstruation er altså ikke nødvendigvis tegn på graviditet.

Typisk er en uregelmæssig menstruation ikke grund til bekymring, men hvis din menstruation tidligere har været regelmæssig og er blevet tiltagende uregelmæssig, kan det muligvis være grund til bekymring. En underlivsundersøgelse hos læge eller gynækolog kan ofte vise årsagen til uregelmæssigheden, så det kan være en god ide hvis du oplever en uregelmæssig menstruation. 

Kan man blive gravid når man har menstruation?

Når æggene fra æggestokkene løsner sig og bevæger sig mod livmoderen, kalder man det ægløsning. På dette tidspunkt er der størst sandsynlighed for at blive gravid - MEN det betyder ikke, at du ikke kan blive gravid uden for denne periode. Det er usandsynligt at blive gravid mens man har sin menstruation, men det er ikke ensbetydende med umuligt. 

Der er altid mulighed for graviditet, hvis du ikke bruger en præventionsmetode og har ubeskyttet sex. Vil du undgå graviditet, skal du altså bruge en præventionsmetode. Du kan læse mere vores guide om præventionsmetoder her.  

Kan man have sex, når man har menstruation?

Man kan sagtens have sex, mens man har menstruation! Nogle oplever endda at sex kan være godt mod menstruationssmerter. Dette skyldes, at sex kan få kroppen til at udskille hormonerne oxytocin og dopamin, hvilket er smertelindrende.

Andre oplever dog at sex kan gøre ondt, når de har menstruation. Dette kan skyldes placeringen af livmoderhalsen, som kan rykke op og ned i skeden i løbet af ens cyklus. Hvis livmoderhalsen sidder længere nede, end når du har sex udenfor din cyklus, kan det altså være smertefuldt, hvis noget støder på.

Lyt til hvad din krop har brug for, og husk at sex aldrig skal gøre ondt. Du kan læse mere om sex og menstruation i vores guide her.

 

Hvis du vil lære mere, kan du læse vores guide om vulvaens og skedens anatomi her.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.