Sexsygdomme: Guide til herpes

Sexsygdomme: Guide til herpes

I Peech ønsker vi at nedbryde tabuer forbundet med sex og seksualitet, og derfor behandler vi i denne serie emnet sexsygdomme. Vi vil gerne understrege at sexsygdomme hverken gør dig ulækker eller forkert eller nogen andre af de negative stereotyper der forbindes med sexsygdomme - det er blot infektioner, som i de fleste tilfælde kan behandles hurtigt og nemt. Se også vores opslag om HIV og AIDS, gonoré, klamydia og herpes, og bliv lidt klogere på sexsygdomme.

Selvom herpes er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark, kan det være en svær oplevelse at få diagnosen. Mange forbinder måske en positiv herpes diagnose med slutningen på deres sex- og romantiske liv. Men herpes behøver på ingen måde være slutningen på sex, hvis du er informeret og klar over hvilke metoder du kan bruge, for at minimere risikoen for at overføre herpes til andre.  

Hvad er herpes?

Den infektion man kalder herpes dækker faktisk over 2 forskellige typer: herpes simplex virus 1 (HSV-1) og herpes simplex virus 2 (HSV-2). HSV-1 er oftest forbundet med små sår eller blærer især på og omkring læberne, i munden og i ansigtet, hvilket mange kender som forkølelsessår. HSV-1 kan dog også overføres til kønsorganerne. HSV-1 er den mest udbredte form for herpes, og kan samtidig give milde til ingen symptomer. Derfor kan man sagtens have herpes, uden at være klar over det.   

HSV-2 findes på kønsorganerne, hvor det optræder som sår på penis, pungen, endetarmsåbningen, kønslæberne, skeden, men også på det øverste af lårene og ballerne. 

Herpes er en kronisk virus, hvilket vil sige, at den ligger i dvale i nervernes rødder resten af livet, uden at det kan behandles. Men det betyder ikke, at man konstant har blister og sår, og altid er påvirket af herpes. I stedet får man udbrud, som kan variere i hyppighed fra person til person - nogle oplever kun et enkelt udbrud hele livet, andre oplever det med års mellemrum, og andre igen med måneders mellemrum. En herpes diagnose er derfor på ingen måde jordens undergang, og for de fleste er det ikke noget der kan mærkes i hverdagen. 

For at undgå at blive smittet med herpes under sex, anbefales det altid at anvende prævention. Hos Peech kan du udforske de forskellige varianter, som findes indenfor prævention

Symptomer på herpes

Herpes videreføres gennem hud- eller slimhindekontakt. Det smitter derfor ved vaginal-, anal- eller oralsex, men også ved berøring af herpessår, som hvis man kysser. Når man bliver smittet med herpes, vil de første symptomer typisk komme efter nogle uger. Virussen kan dog også ligge i dvale i nerverne og først give symptomer efter flere måneder eller år. Hvis du vil læse mere om hvordan testen for herpes foregår, samt hvilke muligheder du har for at blive testet hos læge eller frivillige klinikker, kan du læse vores guide her.   

Når du oplever symptomerne på herpes, kaldes det et aktivt udbrud. Ved et aktivt udbrud kan der opstå grupper af små smertefulde blærer, samt rødmen i huden omkring kønsdelene eller på slimhinden i skeden. Blærerne brister dog hurtigt og bliver til sår, der heler efter nogle uger. De første udbrud af herpes giver oftest flest symptomer, som så aftager og bliver langt mildere med tiden. Efter de første par gange, vil du typisk opleve udbrud igen i perioder med stress eller når du har et udfordret immunforsvar, som ved sygdom.

De første par gange du oplever udbrud, kan du få influenzalignende symptomer med hovedpine, feber og ømme muskler, samt sår og hævede kirtler i lysken. Ved de første udbrud kan det derfor være relevant med behandling i form af tabletter, som nedsætter både varigheden af udbruddet, samt risikoen for at smitte andre. Selvom mange, men ikke alle, får udbrud igen, får man typisk ikke mere behandling fra lægen efter de første par udbrud. Kun hvis man oplever hyppige udbrud, mellem 6 og 12 om året, giver man samme type medicin, som så kan tages forebyggende hver dag i en længere periode. 

Mange der har herpes er derfor glade for Virulite, som altså skal købes selv, og ikke gives gennem lægen eller på recept. Virulite er en slags lygte, der med et særligt laserlys kan behandle både HSV-1 og HSV-1 udbrud, og for mange forhindrer, at der overhovedet kommer et synligt udbrud (hvis det altså bruges, så snart man kan mærke et nyt udbrud). Lampen koster dog 995 kr, og er altså ikke et tilbud, der er tilgængeligt for alle.  

Kan jeg så aldrig have sex igen hvis jeg har herpes?

At have herpes betyder ikke, at du aldrig kan have sex igen. Men du skal tage visse forholdsregler, så du minimerer risikoen for at videregive herpes til din(e) partner(e).

Herpes er mest smitsomt, når man har et aktivt udbrud i form af sår eller blister. I denne periode skal du derfor helt undgå oralsex eller at kysse andre hvis du har herpes på læberne, eller sex hvis du har herpes på kønsdelene. Når sårene er helet og slimhinderne føles normale, er viruskoncentrationen og smitsomheden lavere. Men det betyder ikke, at du ikke længere kan smitte, bare fordi du ikke længere har et aktivt udbrud.

Det er meget mindre sandsynligt at smitte uden et aktivt udbrud, men det er stadig muligt. Har du herpes, skal du derfor sørge for at bruge kondomer eller slikkelapper under sex, for at minimere risikoen for at videreføre virussen. Men vær opmærksom på, at hverken kondomer eller slikkelapper er 100 % sikre, da herpes sår også kan forekomme steder, som præventionen ikke kan dække, fx. på den øvre del af låret.

At herpes altid potentielt kan videregives til andre, aktivt udbrud eller ej, betyder at der altid er en lille risiko forbundet med sex. Derfor er det vigtigt at fortælle din(e) partner(e) hvis du har herpes, så de er klar over risikoen for også at få herpes. Det er måske ikke den mest behagelige samtale, og mange kan måske føle at det er nemmere ikke at sige noget, så længe man ikke har et aktivt udbrud. Uden et aktivt udbrud er risikoen meget meget lille, men den er der stadig, og det skal din(e) partner(e) vide. Husk også på, at du er langt fra den eneste der har haft snakken - undersøgelser viser at 20 % af voksne danskere har herpes på kønsorganerne, mens 80 % anslås til at have herpes i ansigtet.

Derudover fortjener din(e) partner(e) bare at få det at vide, så de kan træffe en informeret beslutning. Når du fortæller det til andre, er det en god ide at vælge et trygt sted - både for deres, men også din egen skyld.

De har måske spørgsmål og tvivl, som du åbent og ærligt kan besvare, uden at der er et indirekte pres på at i stadig fx. skal have sex, som der kunne være hvis i tog samtalen i sengen, lige før i skulle i gang.

Samtidig er det også en måde at beskytte dig selv, hvis den du fortæller det til reagerer negativt. Hvis du oplever negative reaktioner ved at fortælle andre om herpes, skal du huske på, at du hverken er forkert eller et dårligere menneske, bare fordi du har herpes - du har en virus, som to tredjedele af verden også har, og du har gjort som du skal, nemlig at informere.

 

Læs også: Den store guide til prævention

Læs også: Sådan bliver du testet for sexsygdomme

 

Kilder:
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/h/herpes-simplex-virus-infektion

https://www.bispebjerghospital.dk/afdelinger-og-klinikker/dermato-venerologisk-afdeling/klinik-for-koenssygdomme/sygdom-og-behandling/liste-over-kønssygdomme/Sider/Herpes.aspx 

https://forkoelelsessaar.dk/virulite-effektiv-behandling-af-forkoelelsessaar/

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.