Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv

Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv

Denne artikel er skrevet af Anne-Mette/@femme_lioness som er læge, seksualvejleder og queer aktivist - samt medstifter af Normkritiske Læger.

Idéen om mødommen eller det at være “jomfru” og at penetrationssex skulle have nogen form for fysisk ændrende effekt på mennesker er en sejlivet myte i vores samfund. Seksuelle oplevelser af den ene eller anden karakter, penetrativ eller ej, kan måske nok have indflydelse på os mentalt. Men det at lede efter fysiske “tegn” på sex er omsonst.

Personer med en skede

Hos nogle personer med en skede findes der i skedeåbningen en slimhindefold, som på latin kaldes hymen, i gamle dage blev kaldet jomfruhinden og som på mere moderne sprog kaldes kønskransen. Kønskransen ser forskellig ud på alle mennesker, hos nogle ligger den som en fold i bunden af skeden, hos nogle danner den en lille krans hele vejen rundt i skedens åbning og hos nogle findes den slet ikke.

Slimhinder, som er det væv kønskransen er lavet af, er elastisk. Det vil sige, at det kan strække sig, hvis noget kommer op i skeden og det er derfor ikke er nødvendigt at noget skal “sprænges” eller ødelægges. Hos nogle ganske få (cirka 1 ud af 2000) dækker den hele skedeåbningen og kaldes da hymen imperforatus, hvilket kan kræve behandling for at give plads til at menstruationsblod kan løbe ud og for at der kan komme noget op i skeden, men dette er altså er yderst sjældent.

Myten om mødommen og jomfruhinden hænger stærkt sammen med idéen om, at sex gør ondt når man har det første gang. Men, det er faktisk ikke meningen at sex skal gøre ondt. Hvis man er liderlig og tændt vil skeden som oftest blive våd, vævet vil svulme op og udvide sig. Dette er en god ting og med til at gøre sex rart. Har man penetrationssex uden at være våd risikerer man at få rifter i slimhinden i skeden, hvilket kan gøre ondt. Det kan derfor vigtigt, at være våd eller bruge glidecreme og give sig god tid, når man har sex hvor noget skal op i skeden - især hvis det er første gang man gør det. Det er selvfølgelig klart, at skeden skal “vænne sig” til at få noget op i sig - om det så er en tampon, menstruationskop, dildo, fingre eller en penis - og at det derfor kan blive lidt ømt, men det er ikke meningen at det skal gøre ondt.

Oplever du smerter under sex, både i slimhinderne eller i bækkenbunden, kan det skyldes forskellige medicinske tilstande, som du kan søge læge for. Udseendet på kønskransen kan intet sige om frivilligt eller ufrivilligt penetrativt samleje hos en person med en skede. Ikke engang en læge vil kunne “bedømme” om en person har haft penetrationssex. I overgrebssager kan en retsmedicinsk læge lede efter kropslige tegn på vold og voldtægt i form af sår og rifter, men kønskransens udseende kan ikke nødvendigvis fortælle noget hverken seksuel aktivitet eller om overgreb. På trods af forskning har man ikke kunne finde en forklaring på kønskransen eksistens og den har ikke nogen kendt funktion.

Personer med en penis

Der eksisterer også myter om at “penisstrengen” -  det sted hvor huden fra penisskaftet forbinder sig med pensihovedet på undersiden af penis -  kan “sprænge” første gang man har penetrationssex. Hos nogle personer kan penisstrengen være kort og derfor have nemmere ved at få rifter og bløde end hos andre. Hos disse personer vil rifterne kunne komme både når de onanerer og har penetrationssex - og det behøver ikke være første gang.

Hvis penisstrengen sprænger kan det gøre lidt ondt og bløde, men det er ikke farligt. Hvis det sker skal man give det ro til at vokse sammen igen. Hvis det er et problem som gentager sig kan man gå til lægen med det.

Kultur

Ideen om mødommen er altså et kulturelt fænomen og har ikke noget med kroppen at gøre. Intet ved din krop “ændrer” sig første gang du har sex med dig selv eller med andre.

Og det er vigtigt at huske, at sex er mange ting - ikke kun penetrationssex, men også samleje ved brug af sexlegetøj. 

Vil du udforske dette univers kan du se vores udvalg af buttplugsdildoer og vibratorer.

Hvad er Normkritiske Læger?

Normkritiske Læger (@normkritiskelaeger) er en forening af læger og andre sundhedsfaglige som arbejder imod diskrimination i sundhed og som ønsker nul tolerance overfor sexisme, racisme, homofobi, transfobi, tykfobi og ableism i sundhedsvæsnet. 

 

Du kan også læse en andre artikler fra Normkritiske læger: "Myten om mødommen - fra et queer perspektiv" eller Sprøjteorgasme/squirting

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.