gløder fra ild på sort baggrund

Sex og smerter

Denne artikel er skrevet af Normkritiske Læger (@normkritiskelaeger), som er en forening af læger og andre sundhedsfaglige, der arbejder imod diskrimination i sundhed. De ønsker nul tolerance overfor sexisme, racisme, homofobi, transfobi, tykfobi og ableism i sundhedsvæsnet. 

Smerte og sex

Smertetilstande før, under eller efter penetration med legetøj, finger eller penis i vagina (også kaldet samlejesmerter) går under betegnelsen dysparauni. Dysparauni er en tilstand, der dækker over vedvarende og tilbagevendende smerter ved forsøg på eller ved opnået penetration. Smerter kan være af forskellig karakter alt efter placering og beskrives som brændende, sviende, borende og “stødsmerter”. Samtidig kan de have både akut og kronisk karakter.

Smerter opleves og beskrives altid ud fra et subjektivt perspektiv, og det er vigtigt at understrege, at der kan være smerter til stede, selvom man ikke kan se eller finde en oplagt årsag ved undersøgelse. Studier viser, at mellem 8-22% oplever regelmæssige smerter ved penetrationssex i vagina (et enkelt studie hvor udelukkende transmænd er undersøgt fandt en forekomst hos denne gruppe på 10%) og at op mod 75% af personer med en vagina på et et tidspunkt i deres liv vil opleve smerter ved penetrationssex. Selvom det er mange, der oplever smerter, er det også vigtigt at gøre op med fordomme og myter om, at vaginale smerter under sex er noget “naturligt” eller “normalt” og blot en del af det at have penetrationssex i vagina. Denne forestilling hænger tæt sammen med tidligere - og til dels stadige - forestillinger om et seksuelt script ud fra et penis-perspektiv, for nogle kaldet “the female price of male pleasure”, hvor der især har været større fokus på “cismænds” nydelse og dette også har været samfundsforståelsen. 

Hvad er årsagerne til smerter under sex?

Årsagen til smerterne er forskellige, og både fysiske såvel som psykiske faktorer kan spille ind. Fysisk kan smerter relateres til både områder i vulva og vagina, men smerterne kan også stamme fra andre organer i relation til underlivet som tarm og fra muskler i bækkenbunden. Smerternes oprindelse kan være mange, eksempelvis kan de stamme fra infektioner, rifter, arvæv, hormonelle påvirkninger, fødselsskader, cyster på æggestokke, nedsunken livmoder, eller sygdomme som endometriose og lichen sclerosus for blot at nævne nogle. Hos personer med dysparauni kan det også være er en overaktiv bækkenbundsmuskulatur som er medvirkende til smerterne. Har man altid haft smerter ved penetration kan dette tyde på medført årsag, som eksempelvis tyk slimhinde (kønskrans) ved indgangen eller andre anatomiske forhold. Psykisk kan der være tale om frygt for penetration, hvis man tidligere har oplevet smerter i denne sammenhæng, eksempelvis ved grænseoverskridende seksuelle oplevelser. Nogle psykiske lidelser kan også have indflydelse på smerter og penetrationssex, eksempelvis er der en højere forekomst hos mennesker, der har en depression.

Smerter ved penetration kan påvirke ens seksualliv og lyst og føre til undgåelsesadfærd. Det kan være en stor gene i forhold til at opleve et nydelsesfuldt sexliv og oplever man smerterne som et gene, både akutte såvel som kroniske smerter ved penetration af vagina, bør man overveje at få det undersøgt hos egen læge eller gynækolog med henblik på at klarlægge baggrunden.

 

Læs også: Myten om mødommen - fra et queer perspektiv

Læs også: Hvad er en sprøjteorgasme/squirting?