gul baggrund

Hvad er jalousi?

 De fleste mennesker har et eller andet forhold til jalousi. Måske har man selv mærket det, måske har man haft en partner eller anden relation, der var ramt. De fleste har også et ret anstrengt forhold til jalousi. Det er en uvelkommen, ubehagelig, og for mange også skamfuld oplevelse. Så hvad er jalousi egentlig, og hvordan kan du begynde at undersøge det?

Skrevet af somatisk terapeut Molly Mørch

Det er ikke forkert at være jaloux

Jalousi bliver ofte koblet med skam, en oplevelse af at være forkert, eller i dette tilfælde at føle noget forkert. Der bliver set ned på jalousi, og mennesker der er meget jaloux - og det gør det ikke lettere at begynde at arbejde med det. Så noget af det første man bliver nødt til at møde jalousi med er nysgerrighed, hvad er det egentligt for en størrelse? Samtidig med at man husker, at bare fordi man føler noget, så behøver man ikke at handle på det.

Jalousi er ikke én følelse

Noget af det der gør jalousi til en kompliceret sag er, at det faktisk ikke er én følelse, det er en blanding af flere følelser. Og for at gøre det mere kompliceret, så kan blandingen af følelser skifte fra person til person. Jalousi kan teoretisk set være en blanding af alle syv grundfølelser: glæde, lyst, vrede, tristhed, bange, afsky og skam. De klienter jeg ser, som er meget ramt af jalousi, føler ofte en blanding af især skam, afsky, bange, tristhed og vrede. Allerførste punkt på agendaen, hvis man vil i gang med at løsne op for jalousien, er at undersøge den. 

Sådan kommer du i gang

Mærk efter hvilke følelser og tanker der for dig er koblet til jalousien. Er du bange for at miste? Trist over tankerne om at en anden får opmærksomhed? Vred over at din partner ikke forstår dig? Skammer dig over at du overhovedet mærker jalousi? Der kan være mange svar, og mange versioner af jalousi. Se om du selv kan skabe et mere tydeligt billede af, hvad det går ud på. Når du så har det overblik, kan nogle af følelserne måske blive rummet eller forstået lidt bedre en af gangen. Enten af dig selv, eller af din partner/relation. Er det meget utydeligt, og har du meget voldsomme reaktioner, vil jeg anbefale at du får hjælp af en terapeut.

Hvor ligger udfordringen?

Jeg ser nogle gange klienter der mener at det er deres egen jalousi der er problemet, men hvor der er andre større udfordringer i parforholdet. Det kan være mistillid, løgne eller simpelthen manglende kommunikation, der faktisk resulterer i jalousien. Her er det vigtigt at fokusere på den egentlige udfordring og ikke på reaktionen. Jalousi kan være en sund reaktion på nogle usunde omstændigheder. Det er det ikke altid tilfældet, men nogle gange…

Husk at det er en kompliceret sag

Jalousi er en kompliceret størrelse. Hvordan vi mærker jalousi, er et resultat af vores tidligere oplevelser i livet. Start med at være nysgerrig på, hvordan du oplever det selv, og få hjælp fra en ven, der er god at tale med, din partner eller måske en terapeut, hvis det bliver for svært. Det er muligt at lære jalousien lidt bedre at kende, og derigennem have mulighed for at påvirke den, så den ikke påvirker dig så meget.

 

Læs flere artikler af Molly her:

Læs også: 5 typer intimitet, der ikke er sex

Læs også: Guide til partnermassage

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.