Lær mere om hvad flydende seksualitet er. På billedet er blomster

Flydende seksualitet

Skrevet af sexologisk coach Sofie Krog 

Hvad er seksualitet og hvor kommer den fra?

Har du nogensinde tænkt "hvad er min seksualitet?". Kort sagt består et menneskes seksualitet af både lyster, behov, fantasier, motiver, erfaringer og aktuelle seksuelle udfoldelser, men også grænser, skam og alt det man frastødes af. 

Seksualiteten er det man kalder bio-psyko-social, hvilket vil sige at den bliver skabt i et kontinuum mellem natur og kultur, og mellem krop, følelser, sociale kontekster og samfundsmæssige påvirkninger.

Prøv at tænk over, hvad der har været med til, at definere din egen seksualitet.

  • Hvad lærte du i skolen om køn, krop, seksualitet og sex? 
  • Hvordan udtrykte dine forældre eller omsorgspersoner deres seksualitet i dit barndomshjem? 
  • Hvilken seksualitet har dine venner, og hvordan taler i om sex sammen? 
  • Hvordan har du udforsket din seksualitet med nuværende og tidligere partnere?
  • Og hvordan har du set seksualitet og sex fremstillet i film, reklamer og på sociale medier? 

Vigtigheden af sex og seksualitet 

Ifølge befolkningsundersøgelsen SEXUS mener 80,4% af den voksne danske befolkning at seksualiteten og et godt sexliv er centralt i tilværelsen og for vores identitet. Det er dog langt mere individuelt hvordan vi forstår og udfolder vores seksualitet.

For nogle er sanselighed, intimitet og nærhed vigtigere end samleje, onani og orgasme. Det er også forskelligt hvad motivationen for at dyrke sex er - for nogle er det lyst og liderlighed, for andre handler det mere om bekræftelse og social positionering.

Udforsk din sanselighed med legetøj fra Peech; se vores udvalg af dildoer og vibratorer.

 

Den flydende seksualitet

I 1948 lavede biologen Albert Kinsey en skala hvorpå man kunne måle sin homo- eller heteroseksualitet. Selvom skalaen viste, at langt de fleste placerede sig et sted i midten er skalaen stadig begrænsede, idet at seksualitet ikke kan måles på en lineær akse. 

Seksualitet er derimod multidimensionel, og er ikke kun defineret ud fra hvilke køn man har sex med - men også hvilke fantasier, fetisher og kinks man har, om man foretrækker sex med én, flere eller sig selv, samt hvordan man opfatter sin egen seksualitet - som ikke nødvendigvis afspejler hvordan man udfolder sig seksuelt. 

Derudover bliver seksualiteten i høj grad formet af de sociale, samfundsmæssige og kulturelle kontekster vi indgår i, og forandrer sig over tid afhængig af alder og livsfaser.

Kort sagt er flydende seksualitet en sammensmeltning af alt det vi gør, føler, identificerer os med, samt de kontekster vi indgår i og de forandringer vi oplever over tid. 


Komplekst og simpelt på samme tid

Seksualiteten er en kompleks størrelse, men det behøver ikke være besværligt - du kan nemlig definere og udleve din seksualitet lige præcis som du har lyst til, så længe du gør det med respekt for dig selv og andre.

I øjeblikket opstår der mange nye betegnelser og definitioner for køn, seksualitet og relationer. Nogle opfatter det som forvirrende og frustrerende, men for rigtig mange tilbyder det forståelse og accept af noget, som før har været svært at sætte ord på. 

Læs mere om Sofie Krog og hendes arbejde her!

 

Læs også: Hvad er seksuel aftercare?

Læs også: Hvordan kan man have sex uden penetration?

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.