Myten om mødommen - fra et queer pespektiv

Myten om mødommen - fra et queer pespektiv

Denne artikel er skrevet af Anne-Mette/@femme_lioness som er læge, seksualvejleder og queer aktivist - samt medstifter af Normkritiske Læger

I sidste artikel: “Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv” forsøgte jeg at aflive den sejlivede myte om, at penetrationssex skulle have nogensomhelst ændrende effekt på kroppen og at denne seksuelle interaktion hermed skulle lave en statusændring fra “jomfru” til seksuelt aktiv.

Queer = jomfru for evigt?

I den cis-heteronormative verden er sex i mange, mange år blevet defineret som penetrationssex mellem en penis og en skede. Ifølge myten om mødommen har det således kun været denne form for sex, foregående mellem en cismand og en ciskvinde, som kunne være “første gang” og definitivt ændre en persons status fra “jomfru” til noget andet.

Men, dette syn på sex og seksualitet medfører altså, at mange mennesker aldrig vil blive anset som “seksuelt aktive”, hvis deres seksuelle praksis ikke involverer den normative form for penetrationssex.

Samtidigt resulterer det i, at mange queers som teenagere har seksuelle oplevelser som egentlig ikke stemmer overens med de ønsker, som de har for deres eget seksuelle liv - og samtidig negligeres den form for sex, som mange queer personer dyrker.

Dette kan jeg personligt skrive under på. I en relativt ung alder havde jeg nogle seksuelle oplevelser/”legede sex” med et par veninder. Dette var “lege”, vi gik ind i med massere af lyst og som resulterede i, at vi fik noget som vi, i mangel på ord, kaldte “det gode”, og som jeg nu senere genkender som orgasmer. I en periode var det en leg vi legede ret ofte.

Men, dette var ikke noget, vi på nogen måde opfattede som sex. Både fordi vi var meget unge og det derfor også reelt havde karakter af leg, men også fordi vi var blevet lært at sex kun kunne foregå på én måde. Disse oplevelser gjaldt altså ikke i den heteronormative idé om sex og jomfru/ikke-jomfru.

Omvendt, så havde det penetrative, heteroseksuelle samleje jeg nogle år senere oplevede magten til at ændre min status fra “jomfru” til seksuelt aktiv, selvom det fra mit perspektiv var ubehageligt, ikke gav mig nogen form for nydelse og varede få minutter. Selvom sex ikke absolut skal være helt fantastisk første gang, man har det med en ny person og ej heller behøver ende i orgasmer - så er det paradoksalt at de nydelsesfulde seksuelle oplevelser jeg havde tidligt i mit liv, ifølge det heteronormative syn på sex, ikke havde nogen værdi, hvorimod et kort, nydelsesløst samleje havde.

Derfor er det selvfølgelig også forældet kun at se en bestemt form for sex som ægte eller "rigtig" sex, og idéen om mødommen er, foruden at være en myte, også en enormt normativ én af slagsen.

Hvad er sex?

I myten om mødom og penetrationssex som statusændrende ligger en bestemt idé indlejret om, hvad der er "ægte" sex. Her følger sex et heteronormative script hvor penetrationen er det “ægte” sex, og al anden form for sex blot er optakt til dette. Det gør at oralsex, fingersex, sex med sexlegetøj og andre former for sex ofte bliver kaldt “forspil”.

Men, oralsex er sex. Også selvom det ikke efterfølges af penetrationssex mellem en skede og en penis. Og penetrationssex behøver ikke kun foregå mellem en skede og en penis, det kan også være analsex, med sexlegetøj eller med fingre.
Sex behøver heller ikke være begrænset til en interaktion mellem to mennesker - det kan være mellem flere mennesker eller det kan være solosex/onani.

Vil du udforske dette univers kan du se vores udvalg af buttplugs, dildoer og vibratorer.

Hvis vi dropper idéen om, at det cis-heteronormative penetrations-samleje er det eneste der tæller som sex, vil idéen om en mødom automatisk også visne. For i en verden hvor onani er sex, og fingersex er sex, og oralsex er sex, og analsex er sex, hvornår skulle den såkaldte mødom i så fald forsvinde? Er det når et barn gnider sine kønsdele mod en pude i børnehaven? Er det når man leger læge med sine venner i skolen? Er det når et andet menneske rører en første gang? Er det når man får en orgasme?

I stedet for at se sexlivet som noget, der starter ved en bestemt, penetrativ akt, kunne vi begynde at anskue seksualitet som noget, vi fødes med og udvikler vores forhold til hele livet igennem.

Hvad er Normkritiske Læger?

Normkritiske Læger (@normkritiskelaeger) er en forening af læger og andre sundhedsfaglige som arbejder imod diskrimination i sundhed og som ønsker nul tolerance overfor sexisme, racisme, homofobi, transfobi, tykfobi og ableisme i sundhedsvæsnet.

 

Du kan også læse en anden artikel fra Normkritiske Læger om "Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv" eller Sprøjteorgasme/squirting

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.