Restriktioner for ens seksualitet i et heteronormativt samfund
Et heteronormativt samfund er et samfund hvor normen for seksualitet er heteroseksualitet, alle andre seksualiteter bliver set som afvigelser (APA Dictionary of Psychology, n.d.). Samt betyder det at samfundet er baseret pÄ en binÊr kÞnsforstÄelse, hvor der kun er mulighed for at vÊre mand eller kvinde. Hvad betyder dette for hvordan vi udtrykker vores seksualitet og hvordan vi navigerer sex?
Denne artikel er skrevet af Luna MarĂa Ziirsen-Aineto, som er kandidatstuderende i KĂžnsstudier i Tjekkiet, i Prag.
Hvordan begrÊnser heteronormative normer?
Heteroseksualitet bliver fejlagtigt set som standarden, det er i forlÊngelse af heteroseksualitet som norm at vi lÊrer om andre seksualiteter og vores egen (Katz, 2021). Det er derfor tit fÞrst nÄr man fÞler man ikke identificerer sig med de heteronormative normer, at man kan begynde at indse det usynlige greb det har over en. Selvom man ikke er heteroseksuel, sÄ lever man stadig i en verden som ser heteroseksualitet som den universelle standard (Katz, 2001). Samfundet er stadig struktureret med en binÊr kÞnsforstÄelse, hvor de to kÞnsidentiteter er mand og kvinde (BinÊr KÞnsforstÄelse, 2021). Maskulinitet og femininitet er tilknyttet disse binÊre kÞnsidentiteter, og forstÄet i forlÊngelse af dem. Den binÊre kÞnsforstÄelse som er en del af det heteronormative samfund er derfor dybt integreret i vores alles tilvÊrelse uanset seksualitet.
SpÞrgsmÄlet er derfor ikke om det pÄvirker vores seksualitet og den mÄde vi har sex pÄ, da det absolut gÞr. SpÞrgsmÄlet vi skal stille os selv er snarere, pÄ hvilke mÄder pÄvirker det os?
Ved at vÊre bevidst om de heteronormative normer vi er pÄlagt, kan vi stille spÞrgsmÄlstegn til dem, og forestille os en tilvÊrelse hvor vi ikke er styret af dem. Stil spÞrgsmÄlstegn til hvilke mÄder du performer maskulinitet og femininitet, hvor meget er bestemt af dig selv og hvor meget er forventet? De heteronormative normer vil have os til at tro at ens seksualitet, femininitet og maskulinitet kun kan performes pÄ én mÄde. Alt dette kan begrÊnse hvordan vi udtrykker os seksuelt, da det allerede fÞles som om rammerne er lagt for en.
Hvor meget sex har vi, med forudfattede meninger om hvordan sex foregÄr i en binÊr kÞnsforstÄelse? Hvor meget sex er performet med den rigtige udtrykkelse af maskulinitet og femininitet i mente? Det er her vi opdager, hvor meget vi selv er underlagt de restriktioner de heteronormative normer pÄfÞrer vores seksualitet.
LÊs ogsÄ: Hvad er seksuel aftercare?
LÊs ogsÄ: Om at date som transkvinde
Â
Kilder:
- Katz, J. N. (2001). The Invention of Heterosexuality. K. L, Peiss (Ed.), Major Problems in the History of American Sexuality (pp. 349-356). Houghton Mifflin. (Originally published in 1980).