Hvad er samtykke og hvordan giver man det?

Hvad er samtykke og hvordan giver man det?

I Danmark har vi en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, som de fleste kender og referer til som samtykkelovgivningen. Men hvad betyder samtykkeerklæring ved samleje overhovedet, og hvordan kan man give eller trække samtykke tilbage?

Hvad er samtykke?

Samtykkeerklæring går forud for samleje, men hvad er samtykke? Det betyder kort fortalt, at man er enige om at have sex, og frivilligt går ind til det. Har man ikke samtykke til sex, kan der ikke være tale om sex – så er der tale om overgreb. Samtykke kan man både give og få, og hvad end I har sex to eller flere personer sammen, er det vigtigt, at alle har lyst til at have sex med alle. Samtykke kan gives verbalt gennem ord eller nonverbalt gennem kropssprog.

 

Samtykke er kommunikation

Det er vigtigt at understrege, at et samtykke til sex ikke gælder i et givent tidsrum. Man kan ikke love hverken sig selv eller andre, at man har lyst på et særligt tidspunkt, eksempelvis en hel aften. Det er derfor vigtigt, at man løbende tjekker ind med hinanden: Kommunikér og giv dig selv og din(e) partner(e) vished om, at I har lyst til de ting, I gør ved hinanden.

Hvis ikke du bryder om dig den sex I har, kan du altid trække dit samtykke tilbage. Det kan både gøres aktivt, ligesom når man afgiver samtykke, men det kan også gøres passivt. Det er derfor enormt vigtigt, at man ud over at sikre god kommunikation, hele tiden er opmærksomme på hinanden: Hvis det ser ud til, at din(e) partner(e) ikke er komfortable i situationen, er det nok tilfældet – og i så fald, er der ikke længere samtykke til at fortsætte med at have sex.

Hold gerne pauser undervejs, og tjek ind med hinanden.

 

Antag ikke, at andre har lyst (til mere)

I forlængelse af ovenstående, er en pointe også, at det er en god idé aldrig at antage, at nogen har lyst. Hverken til at fortsætte, hvad end I har gang i – eller at bygge videre på det. Det er eksempelvis ikke givet, at fordi I har kysset eller haft håndsex, at der så er samtykke til at have oralsex eller penetrationssex. Det er også vigtigt ikke at antage, at fordi du har haft sex med en person før, at de så har lyst til at have sex igen.

 

Hvordan giver man samtykke?

Samtykke til sex kan gives både verbalt og nonverbalt. Verbalt kan samtykket gives både ved at man fortæller, hvad man selv har lyst til – men også på en måde, hvor man responderer på en andens handling eller forespørgsel. Samtykke kan sagtens gives på en virkelig sexet måde, og kan for den sags skyld snildt kombineres med dirty talk.

Fortæl din(e) partner(e), hvad du har lyst til at gøre med dem – eller hvad du gerne vil have, de skal gøre ved dig. Konkret kan du spørge, om det føles dejligt for den anden eller om du skal fortsætte. 

Samtykke kan også gives gennem kropssprog – ved at smile, nikke og generelt signalere, at man er tryg, godt tilpas i og entusiastisk omkring situationen.

 

Samtykke kan altid trækkes tilbage

Trækkes et samtykke tilbage undervejs, skal man stoppe handlingen. Det er ikke et krav, at give sin(e) partner(e) en forklaring på hvorfor man ikke ønsker at fortsætte. Hvis lysten har ændret sig eller ikke dækker over det, i foretager jer, skal man ikke forsvare hvorfor. Omvendt kan de heller ikke kræve en forklaring.

For det er slet ikke sikkert, at der findes en forklaring – andet end, at man ikke føler sig tilpas med det, der sker. Hvis man oplever, at ens partner(e) ikke længere samtykker til sex, er det vigtigt at have respekt og udvise forståelse – også selvom det kan føles som en afvisning.

Stilhed er aldrig samtykke

Oplever du, at din partner bliver stille eller ikke svarer, så tag en lille pause. Spørg tydeligt, om de gerne vil have, at I skal stoppe. Nogle mennesker har enormt svært ved at sige fra, så hvis man spørger om man skal fortsætte, kan der godt komme et automatisk svar, der er ja. På den lange bane er det selvfølgelig bedst, hvis personen der ikke har lyst mere kan finde ud af at sige fra.

På den korte bane kan det være en god ide at spørge, om man skal stoppe i stedet. Begge parter har et ansvar, og samtidig er vi stadig i en overgangsperiode, hvor vi skal hjælpe hinanden med at øve os i samtykke. Det er ikke nogens skyld, at vi ikke er opflasket med samtykke, men det er vores allesammens fælles ansvar, at vi begynder at lære det sammen.

 

Samtykke og nøgenbilleder

Hvis du har lyst til at dele nøgenbilleder af dig selv, skal du også sikre dig, at modtageren har lyst til at få sådanne billeder af dig. Deler du nøgenbilleder af andre personer end dig selv, skal de også give samtykke til, at du må dele dem. Nøgenbilleder der sendes uden samtykke anses som blufærdighedskrænkelse og er ulovligt.

Du kan læse mere om hvordan du sender nøgenbilleder i vores artikel. 

 

Læs også: Hvad er forspil – og findes det overhovedet?

Læs også: Sådan bliver du bedre til at sige, hvad du gerne vil have under sex

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.