Sådan bruger du en dilator

Sådan bruger du en dilator

Dilatorer kan bruges til at udvide og gøre penetration nemmere, men hvordan kommer du i gang? Læs med i vores guide her

Hvad er en dilator?

En dilator er et redskab, der typisk bruges til at udvide skeden eller anus. De er ofte udformede som en dildo men med en smallere top, så indføring er nemmere.

Nogle har brug for dilatorer i forbindelse med at kunne have penetrerende sex, mens andre vil bruge dilatorer for at kunne bruge tamponer og menstruationskopper, eller få en gynækologisk undersøgelse. Det kan være nødvendigt for personer med vaginisme, som er en tilstand hvor musklerne i bækkenbunden ufrivilligt spænder op og gør penetrering svær, smertefuld eller helt umulig.

Dilatorer kan også bruges i forbindelse med overgangsalderen eller efter kræftbehandling, da skeden her kan miste sin naturlige fugtproduktion og blive mere snæver. Her kan det være en fordel at træne med et dilator sæt, så skeden holdes elastisk.    

Husk at sex aldrig skal gøre ondt, og hvis du oplever smerte i forbindelse med sex, er det en god ide at tage til en læge eller gynækolog først. Det er ikke sikkert, at der kan findes en fysisk årsag til smerten eller at de kan gøre noget, udover at anbefale dilator terapi, men så er du ihverfald sikker.

Læs mere om smerte under sex og hvad du kan gøre selv i vores guide her.    

Hvordan bruger man en dilator?

Når man skal i gang med at bruge et dilator sæt, starter man med den mindste størrelse. I Peech forhandler vi dette silikone dilator sæt, hvor den mindste størrelse er 7,5 cm lang. Over en længere periode arbejder man sig op til de større størrelser, hvor den største i dette sæt er 14 cm lang. 

Når du pakker dilator sættet ud, kan de største størrelser godt være ret intimiderende og nærmest skræmmende for nogen. Det kan være en rar ide bare at kigge på dem først eller holde dem i hånden, så du kan blive lidt mere tryg ved dem. Husk på at der ikke er en fastlåst tidslinje for hvornår du skal kunne bruge den største størrelse - Du skal bruge sættet i det tempo, der giver mening for dig. 

Hvordan kommer jeg i gang?

Når du skal i gang med at træne, skal du vælge en tid og et sted der føles trygt for dig. Du skal ikke haste igennem træningen, så sørg for at have mindst 30 minutter afsat. Vælg et sted hvor du kan ligge ned og slappe af, som i dit soveværelse.

Det kan også være rart at dæmpe lyset, tænde et stearinlys, sætte musik på eller gøre noget andet du synes er hyggeligt, så du slapper mest muligt af. Før du går helt i gang, er det også en god ide at afslappe bækkenbunden mest muligt. Det gør du ved at tage dybe vejrtrækninger. Sørg for at dilatoren ligger i nærheden, så du ikke skal rejse dig og spænde op. 

Når du er klar, kan du lade dilatoren hvile udenpå åbningen til skeden. Når du skal indføre din dilator, er det en stor fordel at bruge rigelig glidecreme, og gerne en der holder til længere tids brug. Mange dilatorer er lavet af silikone, da det giver den mest behagelige overflade. I det tilfælde skal du bruge en vandbaseret glidecreme, da silikonebaseret glidecreme nedbryder overfladen på silikone produkter.

Når du indfører dilatoren, skal den presse lidt, men ikke så det er smertefuldt. Hvis den ikke presser lidt når du indfører den, kan du prøve den næste størrelse. Du starter ved at indføre dilatoren indtil den er helt inde eller indtil du oplever modstand, fordi musklerne spænder op. Hvis musklerne begynder at spænde, kan du lave knibeøvelser og trække vejret dybt, så bækkenbunden igen slapper af. Husk ikke at presse på hvis det gør ondt! Måske kan du ikke indføre den helt, første gang du træner med sættet, men det er også okay! Det vigtigste er bare, at det ikke gør ondt. 

Når dilatoren er helt indsat, skal du forsigtigt bevæge den rundt i 5-10 minutter. Bevæg den i en cirkelbevægelse, fra side til side og op og ned. På denne måde løsner du vævet i skeden. Når du kan indføre en dilator størrelse uden smerte eller besvær, er skeden udvidet nok til at gå videre til næste størrelse.

Husk at rense dilatoren efter brug, så den er klar til næste træning. Brug en toycleaner eller en mild sæbe uden parfume.  

Hvor ofte må jeg bruge min dilator?

Man træner typisk med en dilator 3-4 gange om ugen. Du skal ikke at træne 2 dage i træk, da det kan give irritation og smerte. I de dage du ikke bruger dilator sættet, kan du i stedet lave bækkenbundstræning. Du kan læse mere om bækkenbundstræning i vores guide her.

 

Hvis du vil lære mere om vulvaen og skedens anatomi, kan du læse vores guide her.

Hvis du vil lære mere om sex i overgangsalderen, kan du læse vores guide her.

 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.