Hvad er safewords og hvordan bruger man dem?
Et safeword er et ord eller en sætning du kan bruge under sex til at stoppe den seksuelle seance. De fleste forbinder safewords med BDSM, men de kan anvendes i alle former for sex. Det kan være en god måde at forsikre sig selv og hinanden om, at I synes det, der foregår mellem jer er dejligt. Tal gerne om safewords inden I har sex, og aftal hvilke(t) I bruger.
Hvorfor bruge et safeword?
Tryghed og god kommunikation er helt essentielt i seksuelle relationer – uanset hvilken slags, der er tale om. At tale om grænser og safewords bidrager til at etablere nogle grundregler for den sex, I har med hinanden. Det gør sig gældende, uanset om jeres seksuelle relation har varet længe eller er helt ny. Vigtigst af alt, er jeres evne til at lytte til hinanden – et safeword er et godt udgangspunkt herfor. Udforsker I BDSM-sex sammen, er det væsentligt at huske på, at safewords ikke kun kan bruges af den submissive part. Også den dominerende kan opleve ubehag, og gøre brug af safewords. Respekt og omtanke går begge veje.
Se vores udvalg af bondage udstyr.
Hvorfor ‘nej’ og ‘stop’ ikke egner sig som safewords
‘Nej’ og ‘stop’ er begge ord, der almindeligt anvendes for at sætte grænser. De kan derfor virke som oplagte valg som safewords. I en seksuel sammenhæng kan ordene ofte bruges på en legende og pirrende facon, hvor det reelt ikke betyder, at man ønsker, at akten skal stoppe.
Det kan potentielt skabe forvirring, og vil – modsat intentionen – ikke fungere til at sætte en tydelig grænse for, hvornår du egentlig mener stop. Omvendt risikerer du også, at komme til at stoppe den frække leg på et tidspunkt, hvor du faktisk ikke ønsker den skal stoppe.
Det vigtigste med safewords er at understøtte klar kommunikation. Vi har samlet nogle forslag til safewords nedenfor. Tal om det, og vælg noget, I føler jer godt tilpas med.
Læs også: Vores guide til underlivets anatomi.
Rød, gul, grøn
Skalaen ‘rød, gul, grøn’ kan nemt anvendes som safeword. Rød betyder stop – siger du eller din(e) partner(e) rød, betyder at I stopper alt med det samme. Rød bør anvendes, når du ikke er komfortabel, hvis oplevelsen er for meget, eller hvis du ikke længere samtykker. Gul betyder tag den med ro – måske du egentlig godt kunne lide, hvad din(e) partner(e) var i færd med, men at det pludselig blev lidt for vildt. Gul er i og for sig det samme som at sige ‘skru lige lidt ned’. Gul kan også anvendes, hvis du er tæt på at nå din grænse eller oplever fysisk ubehag. Grøn betyder fortsæt – hvis du anvender grøn, kommunikerer du til din(e) partner(e), at du godt kan lide, hvad de gør; at du føler dig komfortabel og gerne vil have dem til at fortsætte
Læs også: Vores guide til analsex.
Vælg simple ord
Søger man på nettet efter populære safewords optræder både ‘ananas’ og ‘traktor’ som hyppige ord. Det kan være en god idé at vælge et ord, der ikke normalt forbindes med noget seksuelt – eksempelvis en fødevare eller en genstand. På den måde kommer det valgte safeword til automatisk at fremstå tydeligt under sex. Andre simple og populære safewords tæller også ‘pause’, ens eget navn eller dyr. Det vigtigste er, at I vælger et ord, I er sikre på ikke pludselig at glemme, overhøre eller misforstå. Et godt tip kan være at overveje, om der er noget, du er allergisk over for, eller noget du bestemt ikke bryder dig om?
Læs: Hvordan taler man om sine seksuelle fantasier?
Safewords uden ord: Safe actions
Hvis I ikke er i stand til at bruge ord, kan I i stedet aftale konkrete safe actions. Det kan eksempelvis være, hvis du eller din(e) partner(e) har en gagball i munden, eller hvis I leger med choking eller breath play. Find i fællesskab ud af og aftal hvilke handlinger I er komfortable med og skal være særligt opmærksomme på, mens I har sex. Eksempler på ‘safe actions’ kan være at blinke et særligt mønster, ringe med en klokke, banke mod noget eller at holde om armen på din(e) partner(e) – når du enten tager hårdt fat eller giver slip er det tegn til at holde en pause eller stoppe helt.
Se vores fulde udvalg af kink og BDSM legetøj