En guide til de fem kærlighedssprog

En guide til de fem kærlighedssprog

Hvordan man modtager og giver kærlighed i alle relationer, kan siges at udgøre ens kærlighedssprog. Læs med, når vi guider dig til at finde dit kærlighedssprog – og hvordan du bedst imødekommer andres. 

Hvad er et kærlighedssprog?

Kærlighedssprog er, hvordan man både giver og modtager kærlighed i relationer. Det kan være både til familie, venner og romantiske partnere. I 1990’erne formulerede den amerikanske parforholdsekspert Gary Chapman en teoretisk ramme, der optegner fem grundlæggende kærlighedssprog: Anerkendelse gennem ord, kvalitetstid, gaver, tjenester og berøring. Nogles kærlighedssprog er tydeligt repræsenteret i én af kategorierne, hvor andres er mere flydende. Tilsvarende har nogle det samme kærlighedssprog i forhold til både at udtrykke og modtage kærlighed, hvor andre har forskellige kærlighedssprog. Det kan være en god idé at reflektere over sit eget kærlighedssprog – ligesom det kan være en fordel at tale med sin(e) partner(e) om, hvad deres kærlighedssprog er. 

Hvilke(t) kærlighedssprog taler du?

Du kan undersøge, hvordan du selv viser kærlighed til og at du værdsætter andre – og omvendt, hvordan du bedst mærker andres kærlighed og at de værdsætter dig. Du kan prøve at tænke tilbage på særlige tidspunkter, hvor du har følt dig særligt elsket. Hvordan blev kærligheden da kommunikeret til dig? Omvendt kan du overveje, om der er noget særligt du gør for eller med personer, når du vil vise dem, hvor meget du værdsætter dem. Nedenstående liste tager afsæt i, hvordan man genkender og imødekommer de fem kærlighedssprog.

  • Anerkendelse gennem ord: Særligt rosende ord og sætninger, der anerkender din(e) partner(e)s kunnen. Det kan være ved at udtrykke din taknemlighed ved at sige tak, eller at opmuntre dem ved at fortælle, hvad du synes de er gode til. Hvis din(e) partner(e) taler anerkendelse gennem ord som kærlighedssprog, så bestræb dig på at sige eller skrive noget sødt og betænksomt, for at udtrykke din kærlighed. 
  • Kvalitetstid: Tid, hvor I laver noget sammen og giver hinanden jeres fulde opmærksomhed. For ikke at dele jeres opmærksomhed, kan det være en god idé at aftale, at I en rum tid lægger telefonerne væk og slukker fjernsynet. Dyrk hinandens nærvær og intimitet. Hvis din(e) partner(e) taler kvalitetstid som kærlighedssprog, kan det være en god idé at prioritere og foreslå forskellige aktiviteter, I kan lave sammen. Det kan være at gå en tur, lave et projekt eller starte til en ny hobby sammen. 
  • Gaver: Gaver kan for nogle være den største kærlighedserklæring. En genstand, som man kan kigge på igen og igen, og få oplevelsen af at blive tænkt på, holdt af og bekymret om. Hvis din(e) partner(e) taler gaver som kærlighedssprog, kan du med fordel investere i gaver, der udtrykker din kærlighed til dem. Det kan også sagtens være sexlegetøj i form af en dildo eller en vibrator. Det behøves ikke at koste dig mange penge – det er vigtigere at gaven udtrykker din betænksomhed og opmærksomhed. Køb noget, der kan minde din(e) partner(e) om noget, I har oplevet sammen – eller saml en sten op langs den rute, I plejer at gå sammen. 
  • Tjenester: Tjenester kan anses som en kærlighedsgerning. Det handler grundlæggende om at være opmærksom på de trivielle gøremål – og udføre dem, uden at blive bedt om det. Hvis din(e) partner(e) taler tjenester som kærlighedssprog, kan det være en god idé at tage udgangspunkt i de ting, din(e) partner(e) har tendens til at beklage sig over eller påtale som irriterende. Hvis du har mod på det, så prøv at skrive det ned, så du kan huske at gøre det for dem.
  • Berøring: Fysisk berøring er en god måde at vise kærlighed og anerkendelse på. Den kropslige intimitet i kram, kys, kærtegn eller massage er vigtigt at prioritere – også når I er sammen med andre. Hvis din(e) partner(e) taler berøring som kærlighedssprog, kan du med fordel huske på at være fysisk med din partner, når I laver andre aktiviteter. Nus dem på ryggen når I går en tur, kærtegn dem mens I ser film, eller tag deres hånd når I er ude at gå. Prøv at huske på, særligt at give din(e) partner(e) fysisk opmærksomhed når I er sammen med andre. Det vil gøre, at de føler sig meget set og elsket.  

Læs også: En samtale om samtykke

Læs også: Hvad er seksuel aftercare?