En guide til de fem kærlighedssprog

Guide til kærlighedssprog

Hvordan man modtager og giver kærlighed i alle relationer, kan siges at udgøre ens kærlighedssprog. Læs med, når vi guider dig til at finde dit kærlighedssprog – og hvordan du bedst imødekommer andres. 

Hvad er kærlighedssprog?

Et kærlighedssprog er, hvordan man både giver og foretrækker at modtage kærlighed i relationer. Det gælder altså ikke bare romantiske relationer til partnere, men også platoniske relationer til familie eller venner. I 1990’erne formulerede den amerikanske parforholdsekspert Gary Chapman en teoretisk ramme, der udpeger fem grundlæggende kærlighedssprog. 

Hvad er mit kærlighedssprog?

De fem kærlighedssprog er:

  • Anerkendende ord
  • Kvalitetstid
  • Fysisk berøring
  • Hjælpsomhed & tjenester
  • Gaver

Nogles kærlighedssprog er tydeligt repræsenteret i én af kategorierne, hvor andres er mere flydende. Tilsvarende har nogle det samme kærlighedssprog i forhold til både at udtrykke og modtage kærlighed, hvor andre har forskellige kærlighedssprog.

Det kan være en god idé at reflektere over sit eget kærlighedssprog – ligesom det kan være en fordel at tale med sin(e) partner(e) om, hvad deres kærlighedssprog er.

Hvordan kan man kritisere teorien om kærlighedssprog?

Ikke mange undersøgelser er blevet lavet om kærlighedssprogene, og de få konklusionerne der findes, er ret ufyldestgørende. En af de primære kritikpunkter er, at teorien ikke er baseret på videnskabelig forskning eller egentlig evidens. Chapman lavede ikke formel forskning for at bevise eksistensen af de fem kærlighedssprog, og det er derfor svært at verificere hans påstand om at de, der deler kærlighedssprog, har de mest velfungerende relationer.

Undersøgelser har faktisk vist, at der ikke skulle være evidens for at de, der har samme kærlighedssprog, skulle være mere tilfredse end andre. Samtidig kan man også påpege, at denne påstand ikke tager højde for, at ens kærlighedssprog kan ændre sig over tid. For eksempel kan en person i en travl periode finde tjenester eller tid sammen mere afgørende, mens de i andre perioder kan vægte fysisk berøring højere. At have fokus på at finde partner(e) med samme kærlighedssprog, kan derfor være ret overflødigt.  

Samtidig kan man også kritisere teorien for dens simplificering. Chapman tager eksempelvis ikke hensyn til kulturelle forskelle i udtryk for kærlighed. Kulturelle normer, værdier og forventninger kan påvirke, hvordan folk ser på kærlighed, forhold og de måder, de udtrykker deres følelser på.

Hvordan kærlighed udtrykkes og modtages kan variere betydeligt fra person til person og fra kultur til kultur. 

 

Hvilke(t) kærlighedssprog taler du?

For at finde dit kærlighedssprog, kan du mærke efter: hvordan viser du kærlighed og værdsætter andre – og omvendt, hvordan mærker du bedst andres kærlighed?Du kan prøve at tænke tilbage på særlige tidspunkter, hvor du har følt dig særligt elsket. Hvordan blev kærligheden da kommunikeret til dig? Omvendt kan du overveje, om der er noget særligt du gør for eller med personer, når du vil vise dem, hvor meget du værdsætter dem. Nedenstående liste tager afsæt i, hvordan man genkender og imødekommer de fem kærlighedssprog.

 

Anerkendende ord

Dette kærlighedssprog udtrykkes gennem ord og sætninger. Det kan være ved at udtrykke taknemlighed ved blot at sige tak, eller at opmuntre dem ved at fortælle, hvad du synes de er gode til. Hvis din partner har anerkendelse gennem ord som kærlighedssprog, så prøv at sige eller skrive noget sødt og betænksomt, for at udtrykke din kærlighed.

 

Kvalitetstid

Dette kærlighedssprog udtrykkes ved at dedikere tid til dig og den, du vil vise kærlighed til. At sætte tid af til jeres samvær, kan give en følelse af at have den andens fulde opmærksomhed. Prøv eksempelvis at læg jeres telefoner væk og sluk fjernsynet. Dyrk hinandens nærvær og intimitet. Hvis din partner har kvalitetstid som kærlighedssprog, kan det være en god idé at prioritere og foreslå forskellige aktiviteter, I kan lave sammen. Det kan være at gå en tur, lave et projekt eller starte til en ny hobby sammen.

 

Fysisk berøring

Fysisk berøring er en god måde at vise kærlighed og anerkendelse på. Den kropslige intimitet i kram, kys, kærtegn eller massage er vigtigt at prioritere. Hvis din(e) partner(e) har berøring som kærlighedssprog, kan du med fordel huske på at være fysisk med din partner, når I laver andre aktiviteter. Nus dem på ryggen når I går en tur, kærtegn dem mens I ser film, eller tag deres hånd, når I er ude at gå. Nogle værdsætter også særligt at få  fysisk opmærksomhed fra sin(e) partner(e), når I er sammen med andre. Det kan gøre, at de føler sig meget set og elsket.  

 

Hjælpsomhed & Tjenester

Tjenester kan anses som en kærlighedsgerning. Det handler grundlæggende om at være opmærksom på de trivielle gøremål – og at udføre dem, uden at blive bedt om det. Hvis din(e) partner(e) har tjenester som kærlighedssprog, kan det være en god idé at tage udgangspunkt i de ting, din(e) partner(e) har tendens til at beklage sig over eller påtale som irriterende. 

 

Gaver

Gaver kan for nogle være den største kærlighedserklæring. En genstand, som man kan kigge på igen og igen, og få oplevelsen af at blive tænkt på og holdt af. Hvis din(e) partner(e) har gaver som kærlighedssprog, kan du med fordel investere i gaver, der udtrykker din kærlighed til dem. Det kan også sagtens være sexlegetøj i form af en dildo eller en vibrator. Det behøves ikke at koste dig mange penge – det er vigtigere, at gaven udtrykker din betænksomhed og opmærksomhed. Køb noget, der kan minde din(e) partner(e) om noget, I har oplevet sammen – eller saml en sten op langs den rute, I plejer at gå sammen. 

 

Læs også: En samtale om samtykke

Læs også: Hvad er seksuel aftercare?

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.