Hvorfor kan min partner ikke få en orgasme Spørgsmål og svar i parforhold

Hvorfor kan min partner ikke få en orgasme? Spørgsmål og svar i parforhold

I et parforhold kan der være mange usagte spørgsmål, når det kommer til sex og kroppen. Måske føltes det skamfuldt at tale om, måske føler du at du gør noget forkert? I denne guide kan du læse nogle typiske spørgsmål og bekymringer, man kan have i parforhold og få råd til hvordan du bedre kan kommunikere med din(e) partner(e)

Det er vigtigt at snakke sammen, selvom det kan være lidt svært

Uanset om du eller din(e) partner(e) indleder en samtale om jeres forhold, sex, kroppen eller lignende, er det vigtigste du kan gøre, at sætte dit eget ego til siden. Mange synes at det kan være ubehageligt og svært at tale om sex, selv med deres partner(e), og hvis man reagerer negativt eller ved at gå i forsvar, kan det være endnu sværere at skulle starte samtalen igen. I stedet for at tage samtalen som et tegn på at jeres sexliv er i krise eller at forholdet er slut, skal du se det som et udgangspunkt til at lære mere om din og deres seksualitet. 

"Jeg har svært ved at blive våd"

Når man bliver våd, udskiller skeden naturlig lubrikation. Det sker typisk når man er tændt og ophidset, men ikke nødvendigvis. De fleste personer med vulva oplever i løbet af livet, at de ikke bliver våde eller ikke bliver "våde nok". Der kan være mange årsager hertil, og hvis din partner ikke bliver våd, er det ikke nødvendigvis en afspejling af, at man gør noget, der ikke tænder den anden. Når man er stresset, nervøs eller træt kan det påvirke hvor våd man bliver. Nogle stresser over at de skal blive våde, og bliver af netop den årsag ikke våd. 

Hvis du tager visse former for medicin, såsom SSRI'er til depression eller prævention med hormoner såsom p-piller, kan det også påvirke din krops produktion af naturlig lubrikation. 

Uanset om det skyldes medicin, stress, overgangsalder eller noget helt fjerde, er det normalt ikke at blive våd under sex. Men det kan stadig være svært at tale om, særligt fordi så mange forbinder at være våd med at være tændt, og at hvis man ikke er våd, er man ikke tændt. Hvis din partner ikke bliver våd når i har sex, kan du prøve at understrege, at selvom du ved, at det at være våd ikke nødvendigvis hænger sammen med at være tændt, kan det jo være at du kan gøre noget anderledes? At du møder dem med forståelse og ikke anklage, kan gøre kommunikationen nemmere og mere behagelig for jer begge. Vær klar til at lytte og lære nye ting, og stil gerne spørgsmål til uddybelse. Samme råd til at tage samtalen er desuden gældende for de andre spørgsmål, der gennemgås om lidt. 

Hvis du oplever ikke at blive våd med din(e) partner(e), kan du prøve at forklare, at det ikke hænger sammen med, at det de gør, ikke er rart (med mindre det selvfølgelig ikke er rart, så er det en anden snak). Måske tager du p-piller, måske er du stresset, der kan være mange forklaringer, men du kan understrege, at forklaringen ihverfald ikke er, at de gør noget forkert. Husk også at "løsning" på at man ikke bliver helt våd er ekstremt simpel: glidecreme! Glidecreme nedsætter friktion og gør penetration behageligere for jer begge, hvis der ikke er nok naturlig væske - der er intet galt i at bruge glidecreme, og i skal aldrig se det som et problem, hvis det er nødvendigt med lidt ekstra væske.  

"Jeg har problemer med at få rejsning"

Ligesom mange forbinder at være våd med at være tændt, forbinder man hos personer med penis en erektion med at være tændt - men igen, er der ikke nødvendigvis sammenhæng. Forklaringerne på hvorfor man kan have besvær med at få en erektion, kan også være de samme som hos personer med vulva; stress, nervøsitet, bestemt medicin, osv.

Hvis du oplever problemer med at få eller fastholde en erektion, kan du prøve en penisring. Penisringe fungerer ved at hæmme blodcirkulation, hvilket betyder at blodet fastholdes i penis. På denne måde forbliver penis stiv, og samtidig kan det også forstærke en orgasme. Penisringe er typisk lavet af elastisk silikone, og kan være vibrerende eller ikke-vibrerende. Denne justerbare penisring er oplagt til nybegyndere, der lige vil afprøve og blive vant til følelsen af en penisring.   

Husk også på, at sex ikke behøver at være penetration. Hvis du eller din(e) partner(e) oplever besvær med at få en erektion, kan i passende bruge muligheden til at sætte farten ned og fokusere mere på det sensuelle. I vores guide til partnermassage kan i få gode råd til at komme i gang med at udforske hinandens kroppe. I kan også fokusere mere på det sanselige, hvilket i kan få flere råd og tips til i vores guide her.  

"Jeg kommer for hurtigt"

Mens nogle personer med penis oplever, at det kan være svært at fastholde eller få en erektion, kan det for andre være svært ikke at nå klimaks, før man er klar. Det er ikke et problem i sig selv at komme hurtigt, men hvis du når klimaks før du vil eller føler at du ikke har kontrol over det, kan det være en kilde til mindreværd. Husk at der er intet skamfuldt eller forkert ved at komme hurtigt. Det kan dog være lidt frusterende, men der er flere ting du kan prøve: 

Penisringe kan igen være en løsning, da de kan styrke udholdenheden. Selvom det lyder lavpraktisk, kan i også prøve at holde en pause, hvis personen med penis føler at de er ved at komme. I kan holde en pause fra penetration og prøve andre ting, måske bruge en vibrator til at udforske hinanden. I kan også helt holde en pause fra sex og lave noget andet; drik et glas vand, spis en lille snack. Det kan føles lidt mærkeligt, hvis man ikke er vant til det, og næsten som om man gør noget forkert. Men det er ikke forkert at holde en pause og starte igen, når og hvis i føler jeg klar.  

Bækkenbundsøvelser kan også være med til at styrke evnen til at kontrollere klimaks. Mange forbinder bækkenbundsøvelser med noget kun personer med vulva kan lave, men faktisk er det noget alle kan udføre (og få stor gavn af). Du kan træne bækkenbunden ved at ligge på ryggen og knibe området omkring anus sammen i 5-10 sekunder af 10-20 omgange. Der er flere måder, du kan mærke om du kniber rigtigt:

  • Når du kniber, skal du undlade at spænde i mave, balder eller lår. Du skal heller ikke holde vejret i mens.
  • Placér et par fingre på mellemkødet (området mellem pungen og anus), pres fingrene lidt opad og knib så; hvis området bliver hårdt, kniber du rigtigt.
  • Hvis roden på penis vipper når du kniber, kniber du rigtigt.

Husk også på, at sex ikke behøver at slutte, bare fordi en af parterne har nået klimaks! Sex er hvad i gør det til, kan se ud på mange forskellige måder, og slutter når i bestemmer det.   

"Jeg kan ikke få en orgasme"

Hvis du eller din(e) partner(e) ikke kan få eller har svært ved at få en orgasme under sex, er der flere forskellige ting i kan overveje og huske på: Først og fremmest at en orgasme ikke behøver at være målet med sex! Det kan skabe præstationsangst hvis orgasme er omdrejningspunktet for sex, og det kan også være grunden til at orgasmen helt udebliver. 

Hvis man alligevel gerne vil nå klimaks med sin partner, er det jo også helt forståeligt - orgasmer kan blandt andet forbedre din fysiske og psykiske tilstand. Hvis du eller de i starten af forholdet kunne få en orgasme, men nu ikke kan, kan i overveje; var der en særlig oplevelse, et skænderi eller andet der har kunnet have påvirket jeres intimitet og forhold til sex? Hvis der er, kan det hjælpe at snakke om det, selvom det kan være ubehageligt. Hvis det er uoverskueligt eller i mangler sproget til at tale om det, kan det være en hjælp at søge en terapeut eller lignende, der kan hjælpe jer i gang.  

Husk også at din(e) partner(e)s manglende orgasme ikke nødvendigvis er et udtryk for, at du gør noget forkert. Mange personer med vulva har brug for mere end penetration for at få en orgasme, og nogle gange kan løsningen være at bringe sexlegetøj ind i jeres sexliv. Sexlegetøj er ikke en erstatning af dig som partner, eller et udtryk for at i har dårlig sex - det er er redskab, der kan bringe jer tættere. Der findes meget sexlegetøj lavet specielt til partnersex, eksempelvis Double Love vibratoren fra Satisfyer.

Eksperimenter med hvad i kan lide og snak ærligt om det - måske opdager du noget nyt om dig selv eller din(e) partner(e). En lille fun fact er også, at der er større sandsynlighed for at få en orgasme, hvis du beholder sokkerne på. Et studie fra Groningen Universitet viser, at 80 % kunne få en orgasme med sokker på, modsat 50 % uden sokker. Det er ikke en mirakelløsning, og i skal ikke regne med at man pludselig kan få en orgasme - men man kan jo altid prøve at beholde sokkerne på næste gang, hvis ikke man allerede gør det.   

 

Læs også vores artikel om prostata orgasme, eller sexlegetøjsguide til par.

 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.