Hvad er en orgasme?

Hvad er en orgasme?

Ofte bliver vi præsenteret for the big O i populærkultur, som det ultimative, selvfølgelige klimaks ved slutningen af penetrerende sex. Men hvorfor er dette billede på orgasmen så misvisende og problematisk for individet? Og hvad er en orgasme egentligt?

Skrevet af Roselil Aalund, 26 år, grundlægger og redaktør på Sexualia - en platform om seksualitet, underviser i seksualundervisning, færdiguddannet psykolog til januar 2024.

Orgasmens historie

Gennem tiden har orgasmen fået mere eller mindre opmærksomhed – et emne som desværre har været sløret af skam omkring seksualitet og seksuel nydelse. Orgasmen er ofte blevet gjort til et mål ved seksuel kontakt og seksuel kontakt, ofte beskrevet som et fysisk behov og en nødvendig udløsning. I start 1900-tallet var det banebrydende og provokerende at tænke på sex som et biologisk behov, da dette gav alle mennesker ret til at have lyst. Dog kan sex ikke betegnes som et udelukkende biologisk behov, da vi nyder og eksisterer forskelligt.

Senere i 1940’erne begyndte den amerikanske biolog Albert Kinsey at udforske sex og lyst, hvor han hurtigt opdagede, at der er en uendelig diversitet i menneskers lyster. At forsøge at definere seksuel nydelse og orgasme er problematisk, da det indsnævrer vores muligheder for at være tilstede i vores krop, da vi konstant vil søge at opnå en bestemt tilstand. Der er ingen one-size-fits-all, når det kommer til at komme. 

Hvad er en orgasme egentlig?

Coach og sex ekspert Layla Martin opstiller tre elementer til orgasmen, som skal være tilstede for, at du kan kalde det en orgasme. Lad os dykke ned i det!

1. Nydelse – hvad end du føler, skal føles rart, nydelsen er et helt centralt element i orgasmen.

2. Ekspanderende – denne følelse breder sig ud til andre dele af din krop.

3. Mindshift – du mærker en form for mentalt skift, dvs. din gennemgang af din indkøbsliste eller to-do liste vil blive afbrudt. Bemærk at der i denne definition ikke er et klimaks, en opbygning af spænding og til sidst en udløsning.

Layla Martins anskuelse kan skabe frihed hos individet til at være tilstede i sin seksuelle nydelse. Orgasmen skal ikke handle om at sammenligne og konfrontere sig selv med eksisterende normer inden for sex og nydelse, men om at være tilstede i sin krop. Orgasmen ses som en fysisk og mental tilstand, der forener krop og sind. Hvad end den kommer som et klimaks, som en bølgende fornemmelse eller som et blidt kram, så er orgasmen tilstede for dig. Du fortjener at mærke din krop præcis som du er, frigjort fra diverse opstillinger og forventninger, vi måtte være underlagt fra populærkulturen. Dette er en invitation til at opleve dig selv på ny og en påmindelse om, at din orgasme er helt din egen og helt unik – ligesom dig.

 

Læs også: Restriktioner for ens seksualitet i et heteronormativt samfund

Læs også: Flydende seksualitet

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.