Sådan vælger du materiale til dit sexlegetøj

Sådan vælger du materiale til dit sexlegetøj

Sexlegetøj findes i mange forskellige materialer, men hvad er det rigtige for dig og din krop? Og hvad skal du holde dig fra? Læs mere her og bliv klogere på hvilke materialer du kan vælge mellem

Porøs eller ikke-porøs

Noget af det vigtigste i forhold til at vælge materiale til sexlegetøj, er hvorvidt det er porøst eller ej. Når et materiale er porøst, er overfladen mere absorberende pga. mikroskopiske huller. Det betyder at bakterier og væske nemmere lagres på overfladen, og at det kan ikke steriliseres fuldkomment. Hvis du allerede har sexlegetøj i et porøst materiale, behøver du ikke panikke og smide alt ud. Men det kan være smart at bruge en form for barriere, såsom kondomer, for at holde sexlegetøjet mere sterilt. Dette kan særligt være en fordel, hvis du bruger sexlegetøjet med andre, da det ikke kan steriliseres 100 % efter brug, og man derfor risikerer at videregive infektioner. Derudover kan du rense det både før og efter brug, så du holder det så rent som muligt.   

Porøse materialer er blandt andet cyberskin, elastomer samt forskellige slags plast. Ikke-porøse materialer kan være silikone, metal, glas, ABS, akryl og visse slags krystaller. 

Husk at prisen typisk følger kvalitet, hvilket også gælder sexlegetøj. En højere pris kan være en garanti for et kropssikkert materiale, hvor der ikke er ftalater eller lignede. Men der kan jo altid være undtagelser, så husk at checke hvilket materiale sexlegetøjet er lavet af, før du køber!  

Forskellige materialer

Silikone

Silikone er noget af det mest udbredte materiale til sexlegetøj, og samtidig også det mest kropssikre. Silikone kan bruges til at støbe stort set alle former eller til at dække en overflade på fx. en vibrator, så den bliver dejligt blød. Silikone har en høj tæthed, hvilket gør det godt til at videreføre vibrationer. Medicinsk silikone er ret udbredt og den bedste slags silikone man kan få til sexlegetøj, da det er fuldkommen ikke-porøst. Silikone er kun kompatibelt med vandbaseret glidecreme. Silikonebaseret glidecreme nedbryder overfladen på silikone sexlegetøj, så det skal du altså ikke bruge!

I Peech kan du finde et stort udvalg af sexlegetøj i silikone - alt fra dildoer og buttplugs til vibratorer og bækkenbundstrænere

Hård plast: ABS 

Mange sexlegetøj med en vibrerende funktion er lavet af hård plast, pga. dets gode evne til at videreføre vibrationer. Hård ABS plast er ikke-porøst og er kompatibelt med alle slags glidecremer.

Vær dog opmærksom på at meget sexlegetøj af ABS plast kan have områder overtrukket med silikone, eksempelvis mundingen på klitorisstimulatorer og lignede, og her kan du altså kun bruge en vandbaseret glidecreme. Zee bulletvibratoren fra Dame Products og Curvy 2+ fra Satisfyer er to gode bud på sexlegetøj lavet af hård ABS plastik, hvor Zee er af ren plast og Curvy er plast og silikone.

Blød plast: Elastomer og TPE

Elastomer er en plasttype, der som navnet antyder, er kendetegnet ved at være meget elastisk. Elastomer er vildt blødt og generelt kropssikkert - det kan være en smule porøst, hvorfor det kan være en god ide at bruge barrierer som kondomer hvis du deler sexlegetøjet med partner(e). 

En anden undergruppe af plast er termoplastisk elastomer eller termoplast. Denne type elastomer bliver helt blød, næsten som om den smelter, når det opvarmes. Termoplast er ligesom elastomer kropssikkert, men lidt porøst. Fierce onaniægget fra Satisfyer er lavet af hydroaktiv termoplast, hvilket betyder at den smeltende effekt fra termoplasten aktiveres, når der tilføjes vand. 

Cyberskin, superskin osv. 

Cyberskin eller Superskin er nogle af navnene, der bruges om "syntetisk hud". Dette materiale kombinerer flere forskellige slags i et, såsom plast, gummi og silikone. Det betyder at det meste syntetiske hud er kropssikkert, men porøst i varierende grad, og samtidig kun kompatibelt med vandbaseret glidecreme. Som med andre porøse materialer er det en god ide at bruge en barriere, hvis du deler sexlegetøjet med andre. 

Hvis du vil prøve syntetisk hud, er Flight Commander onanisleevet fra Fleshlight lavet af deres egen version af syntetisk hud; SuperSkin.

Krystal

Krystal er blevet mere og mere populært som materiale til sexlegetøj, takket være den særlige blanding af nydelse og spiritualitet. Forskellige sten kan have forskellige energier, eksempelvis ametyst, hvis energi er god mod stress og angst. Da krystal ikke kan forsegles, kun poleres, kan overfladen være mere eller mindre porøs, afhængig af hvilken slags krystal det er. Det kan derfor være en god ide at bruge en barriere såsom kondomer, hvis du deler dit sexlegetøj af krystal med andre. Krystal er kompatibelt med alle slags glidecremer og kan nemt rengøres. Vær opmærksom på at krystal godt kan gå i stykker eller få revner, hvis du kommer til at tabe det hårdt nok. Sørg derfor for at opbevare din krystal et sikkert sted, evt. i en stofpose, og løb fingrene over overfladen før brug, for at checke om der er skarpe kanter. 

I Peech har vi flere forskellige slags krystaller, blandt andet denne wand i klar kvarts krystal eller denne massager i rosa kvarts, der kan bruges på utallige måder. 

Metal

Stål og aluminium er to typiske metaller, der bruges til sexlegetøj. Begge slags metaller er ikke-porøse, helt kropssikre, kompatible med alle slags glidecreme og nemme at rengøre. Da metal er så hårdt og langt tungere end fx. sexlegetøj af silikone, giver det en mere intens stimulering - følelsen er ikke for alle, men kan føles fantastisk hvis man er til det. Metal kan desuden opvarmes eller nedkøles nemt med vand, hvilket gør det perfekt til temperaturleg. Hvis du vil lære mere om temperaturleg og hvordan du kommer i gang, kan du læse vores guide her. 

Glas

Når man tænker på sexlegetøj af glas, forestiller man sig måske den normale slags tynde glas, der let går i stykker. Det glas der bruges til sexlegetøj er dog typisk noget helt andet, nemlig borosilikat glas. Amber dildoen er lavet af borosilikat, og selvom den føles delikat i hånden, er den langt mere holdbart end normalt glas, kropssikker, ikke-porøs og kan klare høje temperaturforskelle. Ligesom med metal er glas en hård overflade, der giver en intens stimulering, og kan opvarmes eller nedkøles efter behov. Selvom borosilikat er langt mere holdbart end normalt glas, kan det godt gå i stykker hvis det tabes. Tjek derfor for revner før du bruger det!   

Akryl

Akryl er mindre udbredt, men er et godt materiale til sexlegetøj, da det typisk er kropssikkert og ikke-porøst. Akryl er kompatibelt med alle slags glidecremer og rengøres nemt. Vær dog opmærksom på at sæbe eller toycleaner med alkohol kan misfarve og misforme sexlegetøj af akryl, så det skal undgås. Akryl kan også gå i stykker eller få revner hvis det tabes hårdt nok, så sørg for at checke for skarpe kanter før brug.  

Jelly   

Tidligere var jelly/gummi materialet meget populært til sexlegetøj, blandt andet fordi det er forholdsvis billigt at fremstille. Jelly er ekstremt blødt og elastisk, men desværre indeholder meget jelly sexlegetøj ftalater, hvorfor det ikke er kropssikkert. Samtidigt er overfladen porøs, og du kan altså ikke sterilisere den fuldkommen. Har du et sexlegetøj af jelly materiale, anbefales det at bruge det med en barriere over eller bare smide det ud - der findes langt bedre alternativer, som samtidig er kropssikre. TPE er blødt og elastisk på samme måde som jelly, og indeholder ikke ftalater. Denne lille buttplug er lavet af meget blød TPE, der i sin tekstur kan kaldes jelly, men uden alle de skrappe tilsætningsstoffer. 

 

Læs også: Sexlegetøjsguide for begyndere

Læs også: Sådan vælger du en dildo

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.