Endometriose

Endometriose

Skrevet af jordemoderstuderende Josefine Valentina 

Hvad er endometriose? Har du hørt om det eller måske oplevet længerevarende smerter i underlivet? Denne artikel gør dig klogere på hvad endometriose er og få gode råd mod smerterne.

Hvad er Endometriose?

Endometriose er en tilstand hvor væv, der minder om livmoderens slimhinde (endometriet), vokser andre steder i kroppen. Fx på æggestokken, tarmene, blæren, vulva, i vævet mellem skeden og endetarmen, i kejsersnitsar m.m. Dette væv påvirkes af samme hormoner som livmoderens slimhinde gør og kan derfor bløde, når man har menstruation. I nogle tilfælde kommer det ud af fase med ens cyklus og bløder på andre tidspunkter end under menstruation. Vævet kan variere meget i størrelse, og det kan udvikle sig til at indeholde gammelt blod, som bliver mørkebrunt, da det ikke kan komme ud af kroppen som selve menstruationen. Dette kaldes for en chokoladecyste.

Endometriose symptomer

Nogle mennesker opdager ikke, at de har endometriose, da de ikke har symptomer. Mens andre har meget slemme symptomer, som påvirker deres dagligdag. Symptomerne kan være forskellige alt efter, hvor endometriosen er placeret. Eksempler på symptomer er meget kraftige menstruationssmerter, kraftige smerter under ægløsning, smerter under sex, tyngdefornemmelse i underlivet, træthed, søvnforstyrrelser, svært ved at blive gravid m.m. Hvis man har endometriose ved tarmen eller blæren kan det også give smerter, når man skal på toilettet.

Arvelighed og udbredelse

Endometriose kan udvikle sig på forskellige tidspunkter i livet hos folk der menstruerer, når de er i den fertile alder. Ifølge statistikker har 1 ud af 10 med livmoder endometriose. Der er en øget risiko for at have endometriose, hvis nogen i ens tætteste familie har det. Endometriose kan være en rigtig svært tilstand at have. Selvfølgelig på grund af smerterne, men også da det er noget som andre ikke kan se på en og derfor nogle gange kan have svært ved at forstå, hvor slemt man har det og hvorfor nogle med endometriose fx kan blive nødt til at sygemelde sig i en periode. Vis ekstra omsorg for folk med endometriose!

Endometriose behandling

Endometriose kan i øjeblikket kun med 100 % sikkerhed diagnosticeres, hvis man får lavet en kikkertundersøgelse. Da dette er en invasiv operation, er der flere der får lavet undersøgelser med ultralyd eller MR-scanning, hvilket kan give mistanke om endometriose, men ikke altid med sikkerhed diagnosticere det, da endometriose placeret visse steder ikke kan ses på scanninger. I andre lande bliver der i øjeblikket forsket i at lave blodprøver, som kan bruges til diagnosticering. Man kan håbe, at dette lykkedes, da det ville gøre en stor forskel for mange mennesker. I nogle tilfælde vil man som behandling få tilbudt at fjerne endometriosen eller evt. blot tømme cysterne ved operation i form af kikkertkirurgi. Andre får tilbudt at symptombehandle med hormonel prævention eller andre hormonpiller. Dog vil symptomer ofte komme tilbage, hvis man stopper på disse igen. Man kan i mange tilfælde også forbedre symptomer med visse kost- og livsstilændringer.

Endometriose kan være smertefuldt når man har penetrerende sex. Du kan prøve Ohnut's bufferinge som mindsker smerter ved sex. Ohnut er dejlig blød, og er designet til at føles som hud. Dette gør ringene diskrete og dejlige at have på. Ringene giver følelsen af en fuld penetration, og sørger for at sex ikke handler om smerte men nydelse.

Gå på jagt i vores sortiment af sexlegetøj, som kan bruges til onani og ikke forudsætter penetration. Her kan du bl.a. lade dig inspirere af vores sortiment af klitorisvibratorer

Husk at lytte til din krop og hvad du har lyst til.

 

Læs også om dyspareuni, eller vores guide til langsom sex

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.