Hvad er menstruation?

Hvad er menstruation?

Skrevet af jordemoderstuderende Josefine Valentina

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du egentlig har menstruation? Denne artikel forklarer de fysiologiske forandringer der sker i en cyklus, som gør at man får menstruation. Læs med her og lær din krop endnu bedre at kende.

Hvad sker der ved menstruation?

Menstruation er en afstødelse af de yderste dele af livmoderens slimhinde også kaldet endometriet. Ud over slimhinden indeholder blodet også forskellige vaginale sekreter og udflåd, samt proteiner, mineraler m.m.  Men for at forstå hvad menstruation rigtigt er, bliver man nødt til at først forstå ægløsningen.

Perioden mellem menstruation og ægløsning

Æggestokkene producerer hormoner og bl.a. dette regulerer livmoderens aktivitet. I æggestokkene ligger hvert æg i en follikel (en blære omkring ægget). I hver cyklus vokser en af folliklerne sig større end de andre, og det bliver den som frigiver et æg under ægløsning. I sjældne tilfælde frigives der to æg på en gang.

Op til ægløsningen genopbygges livmoderens slimhinde, som tidligere blev afstødt ved menstruationen. Den er allerede fuldt genopbygget lige inden ægløsningen.

Ægløsning

Når ægløsningen sker brister folliklen og ægget frigives og lever i gennemsnit i 12-24 timer. Ægget vandrer gennem æggelederen mod livmoderen. 

Det gule legeme

Når ægløsning har fundet sted dannes det gule legeme, også kaldet corpus luteum. Det er en kirtel der dannes i æggestokken. Den danner kønshormoner, som gør livmoderens slimhinde tykkere, hvilket gør det muligt for et evt. befrugtet æg at sætte sig fast. Hvis man bliver gravid vil det gule legeme fortsætte denne hormonproduktion for at forhindre, at der modnes flere æg i æggestokkene. På et tidspunkt overtager moderkagen denne hormonproduktion.

Hvis ægget ikke befrugtes nedbrydes det gule legeme igen. Når det nedbrydes stopper dets produktion af kønshormoner. Dette fald i hormonniveauerne gør at de blodkar, der tilfører blod til livmoderens slimhinde, trækker sig sammen, så de ydre dele af slimhinden dør.

Menstruation

Efter lidt tid vil blodkarrenes vægge briste, hvilket medfører en blødning, som løsriver det døde væv. Derefter udskilles slimhinden med blod og vaginale sekreter, og dette er din menstruation.

Til sidst men ikke mindst er din menstruation ikke bare menstruation, men et billede på hvordan din krop har det. Så brug den hver cyklus til at lære noget om din krop, og lytte til hvad din krop prøver at fortælle dig.

Sex som lindring

Sex er fantastisk til at lindre smerter ved menstruation. Der udskilles nemlig oxytocin og dopamin, som er hormoner der kan virke smertelindrende. 

 

Læs også: Sex og menstruation

Læs også: Den store guide til menstruation

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.