Lær om nervesystemet og kropshukommelse med hos peech

Nervesystemet og kropshukommelse

Mit navn er Emma, jeg er tidligere sexarbejder, feminist og sexnørd. I dag vil jeg skrive om væv - Kroppens væv i relation til seksualitet

Hvad er væv?

Ordet væv dækker i den her forbindelse over det materiale kroppen er bygget af. Væv består altid af celler, men celler kan være meget forskellige. For eksempel er vores skelet opbygget af en type celler og muskler af en anden typer celler med andre egenskaber. Jeg vil holde mig til at tale om vores nervesystem i dag, og hvordan vi ud fra det kan vi forstå seksualiteten.
Hele vores krop inklusive vores reproduktive/seksuelle organer er dækket af hud. Under huden ligger muskler, blodbaner og nervevæv.
I dag skriver jeg om nervevæv.

Nervesystemet

Nervevævet i vores kroppe forgrener sig lidt på samme måde som blodet. Det organ der har det tætteste kompakthed af nervevæv er hjernen. Fra hjernen løber lange baner af nerver ned igennem rygsøjlen og forgrener sig ud på organerne og til huden igennem huller i rygsøjlen, lidt på samme måde som blodet forgrener sig.
En del af vores nervesystem registrerer sanseindtryk. Det vil sige at vi ser, føler, smager, dufter hører, mærker temperaturer med disse sensoriske nerver. 
Når vi rører ved noget med vores hænder eller andre kropsdele, bliver der sendt besked til hjernen som instinktivt tolker på sanseoplevelsen. For eksempel: varm menneskehud  dejligt og beroligende, eller min kærestes armhule  dufter godt, her vil jeg falde i søvn.

I klitorishovedet er der en meget stor samling nerveender der gør dette punkt tilsvarende følsomt. For stimulerer alle nerveenderne i klitoris, kan du med fordel prøve en klitorisvibrator eller klitorisstimulator! De stimulerer hele klitoris, både den indre og ydre! Der er også en stor samling nerveender i penishovedet, men ikke helt så mange og de er fordelt over et større areal. For at stimulere nerveenderne i pikhovedet, kan man bruge en ganske almindelig vibrator. En anden sjov måde at selvstudere de her nerveender på, er ved at bruge lidt olie eller glidecreme (jeg anbefaler silikone) og forsigtigt ae, stryge eller gnubbe dig selv eller en partner på forskellige steder med hænderne, og erfarer hvordan nogle områder på kroppen og omkring de reproduktive organer bedst kan vækkes med meget lidt bevægelse og tryk og hvordan nogle kan lide mere. Nogle gange er varmen fra en hånd eller kærlige ord også nok til at vække dele af kroppen. Læg også mærke til hvordan kroppen ofte åbner sig og man kan få lov til at opjustere intensiteten efter lidt tid.
En anden del af vores nervesystem bruger vi til bevidst at bevæge vores muskler og koordinere bevægelser, denne del ’’svarer’’ ofte på de sanseindtryk vi modtager. For eksempel: det her musik er dejligt  begynder at danse.

Det autonome nervesystem

Og så er der den del der hedder det autonome nervesystem. Det er interessant at kigge på, i forhold til at forstå seksualiteten. Det autonome nervesystem deles op i sympaticus og parasympaticus og reguleres af kroppen selv, afhængig af de stimuli den sanser.
Det autonome nervesystem hjælper os til at kunne reagere hurtigt, på ting som vi tolker som faresignaler.

Sympaticus og parasympaticus

Forholdet imellem det sympatiske nervesystem og parasympatiske nervesystem kan illustreres sådan her:

At være i stram bondage når man skal skrive sin eksamen færdig og aflevere om 1 time  ikke så rart (sympaticus)

Stram bondage med full on attention fra et dejligt menneske der vækker ens tillid, rødvin og intet man skal nå  rigtig dejligt (parasympaticus)

Det sympatiske nervesystem aktiveres når vi føler angst, stress og fokuserede. Dets grundlægende funktion er at hjælpe os til at komme hurtigt væk fra noget der bringer os i fare. Når et menneskes sympatiske nervesystem er aktiveret hæmmes blodtilførslen til genitalierne. 

Det parasympatiske nervesystem er derimod aktivt når vi føler os trygge og afslappede. Når vi er i det parasympatiske nervesystem stimuleres fordøjelsen, og blodtilførslen til genitalier. Derfor er det godt at vide hvad der aktiverer det parasympatiske nervesystem hvis man vil være med sin seksualitet. 

Og NU ville det jo være dejligt hvis jeg ville være venlig at smide en liste op over ting der aktiverer det parasympatiske nervesystem, så man kunne putte lidt mere af det ind i sin hverdag og lidt mindre af det andet. Min liste over ting til at holde sig afslappet og tryg, vil indeholde ting som:

  •     Afspænding og meditation
  •     Mindfullness
  •     Sauna og lange bade
  •     Massage
  •     Langsom sex med fokus på sig selv eller hinanden
  •     Gå en tur i skoven eller ved vandet
Jeg kunne forsætte den liste, MEN jeg vil hellere bruge min spalteplads på at tale om hvordan vores kroppe kan huske sanseindtryk og forbinde dem med tidligere erfaringer.

Kroppen husker

Hos nogle mennesker er seksualitet straight forward, nysgerrigt og dejligt hele vejen, men hos en stor del af os, vil seksualiteten udtrykkes i et mere komplekst billede. Jeg vil næsten vove skindet, og postulere at vores sexkultur i DK er så fucked up at majoriteten af unge og voksne seksuelt aktive mennesker i det her land er, i bedste fald, analfabeter udi elskovens sprog, og i værste fald forvolder mere skade end gavn på hinandens seksualitet. Jeg tør godt at sige det, for jeg synes at hele #metoo-bølgen og alle de vidnesbyrd om voldtægter og grænseoverskridende adfærd der er kommet frem, bakker op om min pointe. 
Jeg tænker selv på seksualiteten og vores seksuelle personlighed som en plastisk størrelse der er dannet af vores akkumulerede mængde seksuelle erfaringer, tilknytningen til vores omsorgspersoner i den tidlige barndom og hvordan disse og kulturen har formet vores syn på vores egen og andres kroppe og seksualitet. Min definition på seksualitet afslører måske at jeg er af den skole der anser seksualitet for at være dybt formet af kultur, og ikke bare en biologisk drift. Jeg synes at det er interessant hvordan kulturen, det underbevidste og vores biologi spiller sammen og kommer til udtryk i seksualiteten.

Seksuel ambivalens og traume


Hvis tilliden i et intimt rum er blevet brudt, f.eks. hvis man har fået sine grænser overskredet under sex, eller er blevet udsat for voldtægt eller seksuelt misbrug i barndommen, kan man opleve ambivalens i forbindelse med seksuel intimitet.
Denne ambivalens er ikke bare en psykologisk ambivalens men sidder i kroppen, og kan genaktiveres når man er ude for en lignende situation. Det kan det føles meget overvældende, ubehageligt, og retraumatiserende. Der sker en uoverensstemmelse imellem det sympatiske nervesystem og det parasympatiske, og ting som nogle mennesker godt kan lide, vil andre finde meget grænseoverskridende.

Gode råd hvis du føler angst eller ubehag under sex

Jeg tror at de fleste af os har en eller flere triggers i højere eller mindre grad, og derfor vil jeg i denne artikel give et par tip hvis du føler ubehag under sex.


Hvis du oplever en trigger i en seksuel aktivitet:

Vid at hele dit seksuelle væsen godt må være i rummet, giv udtryk for at du synes at situationen er ubehagelig; jeg kan mærke at jeg spænder imod, ’’Jeg bliver lidt selvbevidst/bange/irriteret nu’’, ’’Jeg har ekstra meget brug for at du bliver hos mig’’. Prøv at blive bekendt med ting der får dig til at slappe af og mærke din krop, formuler dem til din partner, så i sammen kan finde tilbage til der hvor det er rart. Du behøver ikke at være alene om det!

Som partner til en der oplever en trigger i en seksuel aktivitet:

Bliv hos dem, vid at det ikke handler om dig nu, tag det ansvar der kommer med at være så tæt på en anden alvorligt. Spørg ind, men mærk og lyt efter, hvis din partner siger fra. Det er vigtigt at du gør opmærksom på at du er der for dem, når de er klar og har lyst til at snakke.


Bøger der handler om nervesystemet og kropshukommelse

  • Naomi Wolff: Vagina

  • Emily Nagosky: Come As You Are

Begge bøger er desværre mest henvendt til ciskønnede folk. Skriv gerne i kommentarfeltet hvis du har nogle anbefalinger!

Hvis du vil læse flere af Emma Lauras artikler, kan du lære om dejlig og sikker analsex, her!

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.