Hvad er seksuel aftercare?

Hvad er seksuel aftercare?

Mens mange er rutinerede i og gode til at snakke om, hvordan sex initieres og hvordan akten udspiller sig, italesættes det ikke ofte nok, hvad der sker efter sex. Aftercare er en betegnelse, der dækker over, hvordan man drager omsorg for hinanden efter at have haft sex.

Hvorfor aftercare?

Mange kan nok genkende, at man putter sig ind til hinanden, og måske har en samtale om alt mellem himmel og jord. Men det kan være være en god idé, at gribe hinanden: Når man har sex – og i særdeleshed bagefter, kan man opleve at kroppen er særligt modtagelig over for følelser af alle slags. Nogen kan føle sig energiske og ovenpå, mens andre kan føle sig triste, drænet for energi, utilpasse eller sårbare. Der findes ikke en konkret opskrift på, hvordan seksuel aftercare skal se ud. Hvad man har behov for varierer fra person til person – du kan starte med at spørge din(e) partner(e), hvordan de har det og om der er noget de har lyst til eller føler behov for.

En seksuel seance er meget intim, og den intimitet kan man med fordel forlænge ved at anskue perioden efter sex som en egentlig del af den seksuelle akt. Aftercare giver mulighed for at mærke efter, og for at regulere sig selv og hinanden. Det kan desuden bringe en øget følelse af tillid og forbundethed mellem dig og din(e) partner(e). Formålet med aftercare er så at sige, at sikre, at alle føler sig trygge. Desuden kan aftercare sikre, at sex orienteres mindre mod et mål, men bliver en proces og oplevelse i sig selv.

Hvordan ser aftercare ud?

Aftercare består både i en fysisk og mental del. Den fysiske kan være, at sørge for at I får noget at drikke og måske noget at spise. Det kan også være fysisk berøring; at putte, kramme og kysse – eller omvendt at have behov for netop ikke at blive rørt. Fysisk aftercare kan også være, at man hjælper hinanden til at huske at tisse efter sex, og måske tage et bad sammen.

Den mentale og emotionelle del af aftercare kan bestå i at tale sammen. Det kan være, I kan snakke den seksuelle oplevelse, I lige har delt, igennem – her kan man spørge ind til, hvordan personen har det, om der var særlige tidspunkter under akten, hvor de følte sig virkelig godt eller mindre godt tilpas – om der var noget, der overraskede, var særligt frækt eller dejligt. Vær nysgerrige på hinanden og jeres fælles oplevelse. Hvis I har oplevet at få en orgasme, kan det også være spændende at spørge den anden, om de kan beskrive deres oplevelse af orgasmen.

Aftercare behøves ikke at være direkte og en aktivitet som sådan – det handler mest af alt, om at finde ud af, hvordan man gør sig selv og hinanden bedst tilpas efter sex. Det kan sagtens bestå i at have lyst til at høre musik, se en film eller bare at være lidt i stilhed. Så længe, man sørger for at være nysgerrig på, at fornemme og spørge sin(e) partner(e), hvordan du kan hjælpe med at gøre dem bedst tilpas.

Seksuel aftercare er ofte forbundet med seksuelle oplevelser, hvor man undersøger grænser – det kan eksempelvis være BDSM-lege. Særligt i de tilfælde, er det vigtigt at orientere sig mod hinanden, og have en samtale om, hvordan man har det. Det samme er tilfældet, hvis man har sex med en eller flere personer, der tidligere har haft seksuelt grænseoverskridende oplevelser. Dog kan aftercare også med fordel integreres i alle former for sex – både med sig selv og hinanden. Det kan være en god idé også at tage sig selv i hånden efter onani – ved at gøre ting, der gør en tilpas og glad.

 

Læs også: Bliv bedre til at kommunikere under sex

Læs også: Dirty talk for begyndere

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.