Sex og graviditet

Sex og graviditet

Skrevet af jordemoderstuderende Josefine Valentina

Er du nysgerrig på hvordan man kommer igang med sit sexliv efter graviditet og fødsel? Så læs med her 

Vent til du virkelig har lyst

Prøv så vidt muligt ikke at tænke over samfundets forventninger til, at man skal have sex igen efter x antal uger. Måske har du lyst ret hurtigt efter fødslen, måske går det meget lang tid. Begge dele er helt ok. Alle kroppe er forskellige. Og lysten kan selvfølgelig også afhænge af en masse ting fx hvordan oplevelsen af din fødsel har været, om du er hævet, og om der er bristninger der stadig er ved at hele. Det kan være rart at kommunikere med din partner om det, så I kan dele jeres følelser og tanker om jeres ”nye” sexliv med hinanden.

Start med dig selv

Efter en graviditet og fødsel kan det føles anderledes at blive berørt end det gjorde før. For nogle især inde i skeden. Det kan derfor være dejligt at starte med at røre dig selv og lære din ”nye” krop at kende, mærke hvad der føles godt og hvad der ikke føles godt, inden du er intim med din partner.

Hold hjemmedates eller lav ting sammen der fornyer jeres energi

Det hele kan let løbe op i bleskift og hvem der skal lave aftensmad, og det er ikke altid let at prioritere forholdet med en sød lille ny. Men en hjemmedate en gang i mellem kan være en god måde prioritere forholdet med en nyfødt. I kan forsøge at planlægge et par timer en gang om ugen, hvor I laver noget sammen og se om det fungerer for jer. Spis noget god mad sammen, tænd stearinlys, spil et spil eller lav en afslappende aktivitet som I begge nyder. Hvis I føler jer tændte af de ting I laver sammen uden for soveværelset, kommer det ofte mere naturligt at have lyst til sex.

Sex efter graviditet

Det kommer måske til at føles anderledes end før

Du har født et barn og din krop har været igennem en fantastisk transformation og er derfor ikke den samme krop som før, men på en god måde. Inviter de nye fornemmelser og sansninger ind. Start langsomt ud og giv hinanden alt den tid der er brug for. Mærk efter hvad du har lyst til. Måske bare berøring af din krop, måske af vulva, måske i skeden, men prøv ikke at have mange forventninger til hvordan det bør være, men i stedet følg din krop og dens fornemmelser. Din krop vil fortælle dig hvad den har brug for og lyst til, hvis du lytter til den. Hvis du stadig bløder er der øget infektionsrisiko op til livmoderen. Du skal derfor være ekstra opmærksom på hygiejne, og hvis du og din partner ønsker at have penetrationssex med enten fingre eller penis, anbefales det at bruge kondom.

Hvis du skal bruge klitorisvibrator skal det understreges, at det kan være en god idé prøve det efter man har prøvet at mærke med sine fingre. Jeg synes at det er en god idé først at prøve uden vibrationer, da det hele kan føles meget anderledes, og når man har så har mærket sin “nye” krop så begynde at prøve stimulator. Start med at mærke med fingrene, og hvordan det føles. Og hvis du har lyst kan du prøve med en stimulator, som udsender et pulserende tryk på klitoris.

Husk at der er ok, hvis det ikke bliver til noget alligevel første gang i prøver. Måske var I ikke helt klar alligevel eller måske vågner baby og græder midt i det hele. Forsøg ikke at tage det så tungt, selvom det kan være svært. Det skal nok komme.

Følg med i Josefine Valentina's arbejde her.

Læs vores artikel "Har du også svært ved at opnå orgasme?" her.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.