Vulvaens og skedens anatomi

Vulvaens og skedens anatomi

Skrevet af jordemoderstuderende Josefine Valentina 

Underlivet er en fantastisk konstruktion på kroppen og hvis du ikke har undersøgt dit underliv selv får du her en guidet tour i vulvaens anatomi

Hvad består underlivet af?

Underlivet deles op i de ydre kønsorganer som kaldes vulvaen og de indre som kaldes skeden. Selvom man skal huske på at alle kroppe er forskellige har vulvaen og skeden nogen anatomiske ligheder. 

De ydre kønsorganer

Venusbjerget er alt huden som nærmest er et bjerg ovenover dine kønslæber. Her begynder der at gro kønshår i puberteten.

Under venusbjerget sidder kønslæberne også kaldet labia. Man deler kønslæberne op i de ydre kønslæber og indre kønslæber. I meget litteratur er de ydre kønslæber blevet kaldt de store og de indre for de små. Men dette er forkert terminologi, da de indre sagtens kan være større end de ydre. Kønslæber kan se enormt forskellige ud, og det er helt normalt at have dem i forskellige størrelser og farver og at der gror hår på. Kønslæberne beskytter så der ikke kommer snavs op i skeden. De kan derudover for nogle være meget sensitive over for berøring.

I toppen ved samlingen af de indre kønslæber sidder klitoris, også kendt som nydelsens organ, da den har 8000 nerveender og derfor er enormt sensitiv over for berøring. Sammenlignet, så har penis 4000 nervender. Klitoris er dækket af forhud i mere eller mindre grad, så hos nogle kan man se den tydeligt og hos andre er den helt dækket af en hætte.

Men klitoris er faktisk meget større end blot den dut man kan se. Den har to ”arme” der går ned fra dutten, som sidder indvendigt og nogle kan derfor også stimulere klitoris indvendigt fra skeden eller fra de ydre kønslæber, alt efter hvordan armene er placeret. Den synlige del af klitoris kan være i meget forskellige størrelser. Klitoris er et svulmelegeme og kan derfor svulme op og blive stiv ved stimulering.

Dine indre kønsorganer

Urinrørsåbningen findes under klitoris. Hos nogle sidder den meget tæt på klitoris og hos andre sidder den næsten lidt inde i skeden. Selve urinrøret er ca. 3-5 cm

Hvis du spreder dine indre kønslæber, mens du kigger på din vulva i et spejl, vil du kunne se kønskransen, som kan ligne en krans af små blade. Dette er indgangen til skeden. Den er i mange år blevet betegnet som jomfruhinden, og nogle troede at der rent faktisk var en hinde der dækkede skedeåbningen og som blot havde et hul så menstruationsblodet kom ud. Denne hinde troede man blev brudt under første gang med penetrationssex, og at det derfor ofte ville bløde. Dette er en kæmpe myte, som har haft stor negativ påvirkning på mange folk med vulva. Lad mig gøre det klart. DER FINDES INGEN JOMFRUHINDE. Hvis du tænker over det fra naturens side, hvad skulle logikken så være i, at man ikke kan se om en person med penis har haft penetrationssex eller ej, men at man godt kan se det på en med vulva? Dog kan nogle godt bløde første gang de har penetrationssex fx hvis deres kønskrans er lidt rigid, men det har intet at gøre med en hinde der bliver brudt.

Selve skeden består bl.a. af en masse slimhinder og muskler. Hvis du mærker på skedevæggen, kan det føles lidt rillet. I toppen af skeden finder du livmoderhalsen som kan føles lidt nubret. Den er ca. på størrelse med en valnød med skal på. Der sidder en lille dut på midten som kan åbne og lukke sig, bl.a. åbner den sig under menstruation, så blodet kan komme ud og under ægløsning. Hvis du har født, vil dutten føles mere som en kort streg. Livmoderhalsen kan rykke sig op og ned i skeden og nogle gange også sidde lidt til den ene side. Dens placering og dens konsistens kan variere i løbet af dagen og på forskellige tidspunkter i cyklussen.

Mellem vulva og anus finder du mellemkødet også kaldet perineum, som bl.a. består af flere muskellag. Huden her kan strække sig rigtig meget under fødsel.

Anus er en lukkemuskel, man selv kan styre, hvornår man ønsker at lade åbne sig. Anus kan også være enormt sensitiv for berøring.

Frem med spejlet og undersøg dit underliv.

God fornøjelse ønskes du fra Peech!

 

Læs også: Sådan plejer du dit underliv

Du kan også læse vores guide til hvordan man intimmasserer sig selv

 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.