illustration af klitoris

G-punktet/zonen

Denne artikel er skrevet af Jo Glud Hjerrild /@jo.hjerrild som er læge, seksualvejleder og queer aktivist - samt medstifter af Normkritiske Læger.

Kroppens Bermuda Trekant

G-punktet eller Gräfenberg-punktet er opkaldt efter en tysk gynækolog ved navn Ernest Gräfenberg, som udviklede præventionsformen spiral og i 1950 beskrev en erogen zone i forvæggen af skeden.

På trods af, at teorien om G-punktet opstod for længe siden, så er det vaginale G-punkt fortsat lidt kroppens Bermuda trekant. Der findes nemlig massere mennesker som kan beskrive oplevelser med området, men forskere har ikke kunne bevise dets eksistens.

Der findes mange studier, hvor personer med en skede beskriver, at de har et særligt følsomt område i deres skede, som de kalder G-punktet. Men forskere har ikke kunnet finde ét anatomisk punkt eller en struktur, som skulle være G-punktet. Man har heller ikke helt kunne forklare den ekstra sensitivitet i området, da man ikke finder ekstra mange nerveender dér relativt til andre områder af skeden.

Men, bare fordi det ikke er videnskabeligt bevist, betyder det ikke, at vi ikke skal tale om det - og måske har vores hidtidige anskuelse og undersøgelse af G-punktet ganske enkelt været forkert.

Hvordan finder man g-punktet/g-zonen?

G-punktet / området ligger cirka 2-5 cm inde i skeden, ud mod maven. Altså i skedens “forvæg”, hvis man snakker lidt mere læge-agtigt sprog.

Nogle beskriver det som en glat pude, andre mærker et “tykkere” mere rillet område og for mange vil overfladen føles som resten af skedevæggen.

CUV, det “nye” G-punkt

Man har tidligere haft en meget opdelt opfattelse af erogene zoner og orgasmer. F.eks. at noget var en klitoris-orgasme, noget en skede-orgasme, noget en g-punktsorgasme mv. Selvom det er muligt at få orgasme ved stimuli forskellige steder, så har det som stimuleres nok større relation til hinanden end vores tidligere opfattelse.

Nogle nyere videnskabelige artikler snakker om det clitourethrovaginale complex - super mundret ord. Teorien om CUV koncentrerer sig om at klitoris, urinrøret og skeden er 3 sensitive strukturer, forsynet af samme nerve (nervus pudendus) og at seksuel nydelse og eventuel orgasme kan opstå ved at stimulere disse områder fra flere vinkler og på samme tid.

illustration af klitoris af Jo Glud Hjerrild

Hvis vi kigger på det  tegningen af hele klitoris, hele urinrøret og blære, samt skeden og livmoderen - så ses den tætte sammenhæng mellem den indre del af klitoris, urinrøret og skeden. Det hele ligger lige ved siden af hinanden og så giver det pludselig god mening, at man ved at stimulere 2-5cm inde i skeden fremad mod maven rammer alle de sensitive strukturere skeden, urinrøret og den indre del af klitoris på en gang og at dette kan give ekstra meget nydelse.

Så, i stedet for at lede efter lige præcis ét lille, rundt punkt i skeden, så er dét måske det at stimulere flere strukturer gennem skedevæggen, som giver “G-punkts-nydelse”.

Stimuli af det vaginale G-punkt

En god måde at stimulere G-punktet/området/CUV kan være ved at lave en “fiskekrog” med 1-2-3-fingre inde i skeden og så lave “kom her” bevægelser mod det sensitive område af skeden. Der findes også sexlegetøj, som er designet til at stimulere området og så vil man også kunne ramme det med en penis, hvis man finder de rette stillinger eller hvis man er så heldig at have s3x med en pik som kroger opad.

Du kan se udvalget af sexlegetøj til G-punktet her.

Squirting

Nogle kan ved stimuli af G-punktet opleve en sprøjteorgasme. Nogle beskriver den som en mere “pressende” orgasme end for eksempel en orgasme fremkaldt ved stimuli af klitorishovedet.

Du kan læse mere om squirting og sprøjteorgasmen fra Normkritiske Læger i vores artiklen her.

Det anale P-punkt

Det anale G-punkt kaldes også P-punktet fordi det er centreret omkring prostata, der også kaldes blærehalskirtlen. Prostata sidder lige under blæren og rundt om urinrøret hos folk født med en penis, og punktet kan stimuleres fra endetarmen. Den kan mærkes som en “valnød” cirka 6 cm oppe og ind mod blæren/frem mod maven. Nogen siger også at den mærkes som en sommerfugl, to bløde puder med en streng i mellem.

Prostata producerer væske der kommer ud med sæden og er sædens “madpakke”. P-punktet beskrives, ligesom G-punktet i skeden, som et ekstra følsomt punkt, der kan fremkalde orgasme ved den rette stimuli. P-punktet forsynes af samme nerve som det vaginale G-punkt/CUV, nemlig nervus pudendus.

Stimuli af det anale G-punkt

Stimuli af det anale G-punkt/P-punktet fungerer lidt på samme måde som det vaginale G-punkt/CUV. Man kan lave fiskekrogs-kom-her-bevægelser med fingrene, der findes korrekt vinklet vibrerende legetøj og nogle kan også mærke stimuli ved penetrationssex, hvis man finder de rette stillinger.

Og huske glidecreme, da der ikke dannes sekret på samme måde som i en skede.

Hvad er Normkritiske Læger?

Normkritiske Læger (@normkritiskelaeger) er en forening af læger og andre sundhedsfaglige som arbejder imod diskrimination i sundhed og som ønsker nul tolerance overfor sexisme, racisme, homofobi, transfobi, tykfobi og ableisme i sundhedsvæsnet.

Du kan også læse en anden artikel fra Normkritiske Læger om "Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv" eller "Myten om mødommen - fra et queer perspektiv"

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.