Sex er sundt og det skal ikke gøre ondt - om vaginale smerter

Smerter under samleje

Denne artikel er skrevet af Helle B. Krogh, læge, medstifter af Normkritiske Læger og PhD studerende på sexologisk klinik hvor hun undersøger sammenhæng mellem psykiske lidelser og seksuallivet 

Penetrationssex i vagina skal ikke gøre ondt, men undersøgelser viser at 8-22 % oplever smerter (et enkelt studie hvor udelukkende transmænd er undersøgt viser er forekomsten hos denne gruppe på 10 %). Smerter er subjektivt og kan både være akutte og mere kroniske, være primære (været til stede altid) eller sekundære.

Hvorfor har man smerter under samleje?

Smertetilstande i vagina ved penetration af legetøj, finger eller penis (også kaldet samlejesmerter) går under betegnelsen dysparauni. Dysparauni beskriver vedvarende og tilbagevendende smerter ved forsøg på eller ved opnået penetration. Smerterne kan være af forskellig karakter alt efter placering; brændende, sviende, borende, og “stød-smerter” samt både kroniske og situationelle.

Smerterne kan sidde både ved indgangen, langs selve vagina eller ved bunden af vagina og afhængigt af placering, kan årsagen til smerterne være forskellig og både fysiske såvel som psykiske faktorer kan spille ind. Smerterne kan relateres både til vulva og vagina men kan også stamme fra andre organer med relation til underlivet som tarm og muskler i bækkenbunden. Fysisk kan det dreje sig om infektioner, rifter, arvæv, hormonelle påvirkninger, fødselsskader, cyster på æggestokke, nedsunken livmoder, eller sygdomme som endometriose og lichen sclerosus for blot at nævne nogle.

Hos personer med en vagina, der har dysparauni, er der ofte en overaktiv bækkenbundsmuskulatur som er medvirkende til smerterne. Har man altid haft smerter ved penetration kan dette tyde på medført årsag, som eksempelvis tyk slimhinde (kønskrans) ved indgangen eller andre anatomiske forhold. Psykisk kan der være tale om frygt for penetration, hvis man tidligere har oplevet smerter i denne sammenhæng, eksempelvis ved grænseoverskridende seksuelle oplevelser eller psykiske lidelser, som hos mennesker med vagina med depression, hvor der ses en højere forekomst af smerter ved penetrativ sex.

Smerter ved penetration kan påvirke ens seksualliv og lyst og føre til undgåelsesadfærd eller medføre andre seksuelle dysfunktioner som nedsat evne til at opnå orgasme og lubrikation. Vaginale smerter skal ikke accepteres og oplever man smerter, både akutte som såvel kroniske ved penetration af vagina, bør man overveje at få det undersøgt hos egen læge eller gynækolog med henblik på at klarlægge baggrunden.

Har du været ved lægen eller gynækolog?

Lige inden vi når til vores gode råd og inspirationen, så starter vi lige med det kedelige: Har du været ved lægen eller gynækolog? Smerter kan have mange årsager, både fysiske og psykiske, men det er altid en god ide at blive tjekket hos lægen. Smerter kan være kroppen der prøver at fortælle dig at noget er galt. Det er ikke sikkert at lægen kan gøre noget. Men så har du da i det mindste fået udelukket at det ikke er noget farligt, eller noget der måske var en kur for.


Hvornår gør det ondt?

En af de ting som er gode at starte ud med, er at finde ud af hvornår det gør ondt. Lav en lille dagbog, og notér hvornår det gør ondt, og hvor meget det gør ondt (f.eks. på en skala fra 1-10). Gør det ondt under hele samlejet? Når du tænker på sex? Når du dyrker sex med dig selv? Måske findes der nogle nuancer, som du ikke har lagt mærke til.

Gå til stregen, og gå så lidt tilbage

Når du er begyndt at have et overblik, over hvornår det gør ondt, så kan du måske begynde at se nogle mønstre. Det kan være en god idé ikke at gå helt derhen, hvor det gør ondt. For hvis kroppen først er kommet på vagt når den har mærket smerte, så kan det være svært at koncentrere sig om andet. Hvis du er kommet til at gå til stregen og smerterne er begyndt, så gå lidt tilbage, tag evt. en lille pause eller stop helt. Det er vigtigt at du respekterer kroppens signaler om at der er noget den ikke har lyst til.

 

Hvad er Normkritiske Læger?

Normkritiske Læger (@normkritiskelaeger) er en forening af læger og andre sundhedsfaglige som arbejder imod diskrimination i sundhed og som ønsker nul tolerance overfor sexisme, racisme, homofobi, transfobi, tykfobi og ableism i sundhedsvæsnet.

Du kan også læse en anden artikel fra Normkritiske Læger om "Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv".

 

Læs også om endometriose her eller om dyspareuni, og bliv lidt klogere på hvad smertetilstande kan skyldes

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.