seksualitet og seksuelt samvær blandt ældre mennesker

Sex og samvær oppe i alderen

Seksualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Men med alderen kan kroppen forandres, og det kan påvirke hvordan du har sex med dig selv og andre. I denne artikel kan du læse om nogle af de ændringer, mange oplever med alderen.

Har ældre mennesker sex?

Det er en udbredt fordom, at ældre mennesker ikke har sex. Men sex og seksualitet stammer fra en individuel oplevelse og et behov, som ikke bare (nødvendigvis) forsvinder fordi man bliver ældre. Så ja, ældre mennesker har også sex.

Når det så er sagt, kan der med alderen ske ændringer i kroppen, der påvirker hvordan du oplever sex. Måske har sygdom ændret måden du lever i din krop og hvordan du kan bevæge den. For andre kan det betyde tørhed i skeden, rejsningsproblemer eller en nedsat sexlyst. Disse ting er ikke nødvendigvis udfordringer, men kan for nogle opleves som problemer. Det er en god ide at snakke med en sundhedsprofessionel, hvis du oplever det som problemer - særligt så du kan blive mødt med en professionel anerkendelse af, at din seksualitet er vigtig for dig og din trivsel. For mange kan det dog være grænseoverskridende at skulle tale om seksualitet og seksuelle udfordringer. Hvis du oplever de ovenstående forhold, har vi her samlet råd til hvad du selv kan gøre.    

Tørhed i skeden

Tørhed i skeden er en tilstand, personer med vulva i alle aldre kan opleve. Men efter overgangsalderen oplever op til halvdelen af personer med vulva udfordringer med at blive våd. Det kan føles som tørhed, irritation, kløe, samt give pletblødning efter sex. Tørhed i skeden efter overgangsalderen kan skyldes, at kroppen producerer langt mindre østrogen, som til dels er med til at holde vagina fugtig og smidig. Det er derfor helt naturligt, men, men, men, sex skal aldrig gøre ondt! Der er flere ting du kan prøve, hvis du oplever tørhed og smerte. Da den nedsatte østrogenproduktion ofte er årsagen til tørhed i skeden efter overgangsalderen, kan det hjælpe med østrogenbehandling. Her skal du konsultere din læge eller gynækolog.

Den hurtigste og nemmeste løsning på tørhed er dog glidecreme, som giver en øjeblikkelig smørelse. Glidecreme tilføjer fugtighed og gør sex mere nydelsesfuldt - det gælder alle aldre! Alternativt kan I anvende et kondom på penis, da dette også er indsmurt i glidecreme.  

Nogle oplever også, at regelmæssige knibeøvelser kan hjælpe med at stimulere blodcirkulationen. Dette kan styrke slimhinderne i skeden og dermed afhjælpe tørhed. Her kan du prøve klassiske knibekugler til bækkenbundstræning eller den innovative bækkenbundstræner Empelvic. Empelvic er en særlig pude, du sidder på, som så hjælper dig med at spænde op og slappe korrekt af.   

Rejsningsproblemer

Personer med penis i alle aldre kan opleve problemer med at få eller bevare en rejsning. Det kan skyldes psykologiske faktorer, såsom stress eller depression, eller fysiske faktorer, såsom overvægt og rygning. 

Med alderen oplever flere og flere personer med penis dog udfordringer med rejsning, blandt andet fordi mængden af hormonet testosteron falder. Problemer med rejsning kan også være det første tegn på sygdom som forhøjet blodtryk eller åreforkalkning, som særligt udvikles med alderen. Hvis du ikke tidligere har oplevet problemer med rejsning, er det derfor vigtigt, at du konsulterer din læge først.

Der er flere ting du selv kan prøve, hvis rejsningsbesvær ikke skyldes underlæggende, fysiske problemer. Regelmæssig motion, god kost, ingen rygning og bækkenbundsøvelser hjælper for mange. For ja, bækkenbundstræning kan faktisk også laves af personer med penis. Den føromtalte Empelvic puden kommer i en form specielt lavet til personer med penis, så du nemt og hurtigt kan træne.   

Nedsat sexlyst

Sexlyst kan ændre sig hele livet, og kan i periode svinge meget, hvilket kan være forbundet med stress, sygdom eller særlig medicin. Det er helt naturligt at opleve nedsat sexlyst uanset alder, og det er ikke nødvendigvis en negativ ting. Det er også omdiskuteret, om sexlyst falder, bare fordi man bliver ældre. Det er muligt at fysiske udfordringer bremser den spontane lyst til sex, ligesom tørhed eller rejsningsproblemer ligeledes kan udfordre lysten. Et fald i hormonbalancen efter overgangsalderen kan muligvis påvirke, men omvendt er der ikke noget, der tyder på, at man får øget sexlyst ved eksempelvis at få hormonbehandling med østrogen.

Så det vigtige er derfor at overveje, om din lyst har ændret sig, fordi du oplever sex negativt. Sex skal aldrig gøre ondt og skal være noget, der giver dig nydelse, i stedet for skam, sorg eller vrede. Læs gerne mere om nedsat sexlyst og årsagerne hertil i vores artikel om emnet.   

Andre måder at være sammen på

Måske har din krop ændret sig på en måde, hvor sex som du plejede ikke er mulig. Det betyder dog ikke, at man ikke stadig kan have sex - sex kan se ud på mange forskellige måder, og involverer ikke nødvendigvis penetration. Hvis du har partner(e) kan i eksperimentere med mund eller hænder. Kys, kram og berøring føles stadig dejlig, selvom man måske ikke har samme mobilitet. Her kan det også være en stor fordel at inddrage sexlegetøj, der kan give en effektiv stimulering uden at besvære hænderne. Her kan en lille bulletvibrator være et godt sted at starte, da den kan bruges mange forskellige steder på alle slags kroppe.      

For mange kan det fysiske nærvær uden noget seksuelt også være helt tilstrækkeligt. Hvis du har partner(e), kan i prøve bare at ligge i ske i 15 minutter hver dag, eller give hinanden en dejlig, blid massage. Det gør utroligt meget bare at mærke hinanden.  

Gå på opdagelse i vores sortiment af sexlegetøj indenfor vibratorer, hvor der findes et hav af forskellige varianter til at tilfredstille individuelle behov.

 

Bliv klogere i vores lille guide til sexlegetøj du kan bruge alene eller med partnere, eller i vores indlæg om træning af bækkenbund.

Vi har tilmed også skrevet et indlæg til partnermassage, hvis du leder efter inspiration, råd og ideer til at komme i gang.

 

Kilder: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/seksuelle-tema/seksuelle-problemer-i-overgangsalderen/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/maend/sygdomme/seksuelle-problemer/rejsningsproblemer-impotens/

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.