Sex efter fødsel

Sex efter fødsel

Denne artikel er skrevet af Sandi Sjørup, der driver Sund Seksualitet. Sandi er uddannet ergoterapeut, can.scient.san.publ, blogger, underviser, workshop- og foredragsholder med udgangspunkt i evidensbaseret sexologisk viden. Hun arbejder for nysgerrig, rummelig og åben seksualundervisning, der skal nedbryde tabuer.

Sex efter fødsel

Ja, vi skal tale lidt om det emne, som mange nybagte forældre kan føle er en sprængfarlig bombe, og som lægen (måske) blot henslængt spørger om til 8 ugers undersøgelsen. Jeg bliver så edderspændt rasende over, at der ikke er mere fokus på parforholdet og intimiteten efter en graviditet. En tredjedel af nye forældre oplever forbigående eller længerevarende seksuelle problemer efter fødsel - EN TREDJEDEL! Konsekvensen kan være brud eller skilsmisse. Sex og seksualiteten kan være under massivt pres som nybagte forældre, og derfor er det noget, vi skal tale mere om.

At blive forældre for første gang, kan for nogle være det ”letteste” i verden. Det er en opgave, der falder dem så nemt, som at komme ved hjælp af en vibrator. Dynamikken i forholdet er naturligt, og lysten til intimitet og sex med din partner er uændret. Hvis dette er tilfældet, så nyd det, og gi´ hinanden en high five - jeg hepper på jer.

For andre kan det være, at rollen som nybagt forældre medfører fortvivlelse, skam og skuffelser, hvilket går ud over intimiteten i parforholdet, HVIS du altså er i et parforhold. Er dette tilfældet, så bare rolig, du er ikke den eneste, der har det sådan – og hey, jeg hepper også på dig.

Hvis du endnu ikke er blevet forældre, eller overhovedet har skænket det en tanke, så kan du måske tænke, at denne artikel ikke er for dig. Men du kan se det som oplysning, der er rar at have på forhånd, lidt ligesom seksualundervisning. Der er bare ting, som er rare at vide på forhånd - smart ikke?

Vi skal tale om det, for det er altså en ret vigtig del af din sundhed og trivsel. Personer der har båret et barn kan opleve, at de fysiske ændringer der sker under og efter en graviditeten, påvirker deres seksuelle funktion og lyst.

Under graviditeten forandrer kroppen sig, men lad os også tale om kroppens ændringer efter fødsel. Hvad enten man er med i de døde pølsers klub eller de mellemkøds-revnedes klub, så kan kroppen føles og se anderledes ud end før. Det er ikke ualmindeligt, at de fysiske ændringer påvirker seksualiteten. Lad mig komme med nogle eksempler:

  • Episiotomi: Episiotomi er det klip, som en jordemoder eller læge kan lægge for at øge åbningen bagtil i skeden - altså at baby kan komme ud. Dette kan gøre sex ubehageligt eller smertefuldt i en periode.
  • Amning: Amning kan forstyrre kroppens naturlige produktion af østrogen, hvilket kan resultere i vaginal tørhed og et fald i sexlyst.
  • Hormonelle ændringer: Hormonerne flyver rundt i kroppen lige efter fødsel (det gør de også under graviditet, men lad os fokusere på efter fødsel).

    Selv oplevede jeg de såkaldte babyblues dage, hvor gråden (MIN, ikke babys) kun holdt pause i ca. 30 sekunder, hvor man så skal nå at få noget at drikke, så man ikke tørrer ud. Jeg kan huske, at jeg ringede grædende til min veninde, da Mads jo bare mande-forstod-det-ikke. Hendes ord var i første omgang min redning, men efterfølgende blev jeg vred. Hun sagde de magiske ord: ”Det er helt normalt” og jeg fandt en ro i ikke at være den eneste, der var opløst i badekar af egne tåre. Men hvis det er helt normalt, og noget som mange oplever, så synes jeg måske, at man skal gøre en større dyd ud af den emotionelle ændring, der sker efter fødsel! For jeg var overbevist om, at jeg var et skridt fra den lukkede. Derfor larmer jeg lidt om det. Men kort fortalt, så gennemgår kroppen betydelige hormonelle ændringer under graviditeten og efter fødslen, hvilket kan påvirke en kvindes lyst og seksuelle funktion.

Det kan være voldsomt frustrerende, at opleve ændringerne på egen krop, men husk på, at de er normale og midlertidige – og med tiden er de fleste kvinder i stand til at genoprette deres seksuelle funktion og lyst.

Hvilke andre ændringer oplever man efter fødsel?

Ud over de fysiske ændringer, oplever mange personer også følelsesmæssige ændringer efter fødslen:

  • Træthed: At passe på en nyfødt kan være udmattende (og lave mad, rydde op, vaske tøj, have barselsbesøg, gøre rent, handle ind og ALLE DE ANDRE TING) og efterlader lidt tid eller energi til sex.
  • Kropsbillede bekymringer: Igen skal vi tale om de fysiske ændringer, men det er der altså en grund til. Personer der har født, kan føle sig selvbevidste om deres ændrede kroppe, hvilket kan holde dem tilbage i seksuel aktivitet (både med sig selv og andre).
  • Stress: Mens man stadig er gravid, går man oftest med drømme og forestillinger om, hvor helt igennem underskønherligt det hele bliver, når lille blyb kommer til verden. Så skal vi være en ”rigtig” familie, med den rigtige designer barnevogn i den ene hånd og den rigtige partner i den anden. Alt imens man selvfølgelig er tilbage i den samme str. tøj som før graviditet asap, med Starbucks kaffe på de her eventyrlige ture med barnevognen fyldt med glimmer og regnbuer. Dertil kommer at børneværelset selvfølgelig er indrettet i den rigtige pudderfarve og med de rigtige mærker. Men hvad sker der, når det ikke lever op til forventningerne? Både som mor, som familie eller at baby bare ikke ”passer ind” i forventningerne?

Hvis man ikke lever op til egne eller andres forventningen, så risikerer man at føle sig som en fiasko og blive fyldt med skam over egne tanker. For virkeligheden er for de fleste, at baby skriger (så man får lysten til at smide barnet ud ad vinduet), man sover dårligt (nogle gange ikke), man får ikke presset lårene ned i de samme bukser som før (men man har vel lov til at drømme), og der er vitterligt gylp på alt tøj, man ejer. Men det værste er, at vi dunker os selv oven i hovedet for ikke at være den ideelle speltfissemor. Kravene ved at tage sig af en nyfødt kan være stressende, hvilket også kan påvirke sexlysten.

Råd til at navigere i sex og seksualitet efter fødsel 

For lige at opsummere, så er det vigtigt at give dig selv tid til at vænne dig til ændringerne, og tal åbent med din partner om, hvordan du har det.

Til slut vil jeg lige give dig lidt tips til at navigere rundt i forældreskabet, når det kommer til sex og seksualitet:

  • Vær tålmodig: Det er de færreste, der har fundet de sexede Sloggi frem og bare ligger klar ved døren, som en anden golden retriever, til ens partner kommer hjem. Det er normalt, at din krop og dine følelser tager tid at komme sig efter fødslen. Pres ikke dig selv til at vende tilbage med det samme.
  • Kommuniker med din partner: Åben kommunikation er universalnøglen, når det kommer til at navigere efter-fødslens seksualitet. Tal med din partner om dine bekymringer og ønsker, og arbejd sammen om at finde løsninger, der fungerer for jer begge.
  • Eksperimenter med nye stillinger og andre former for intimitet: Hvis du oplever smerte eller ubehag under sex, så prøv at eksperimentere med nye stillinger for at finde det, der føles mest behageligt for dig. I kan også eksperimentere med sex, som ikke involverer penetrering.
  • Overvej bækkenbundsøvelser: At styrke dine bækkenbundsmuskler kan hjælpe med at forbedre den seksuelle funktion.
  • Søg hjælp, hvis det er nødvendigt: Hvis du oplever vedvarende smerter eller andre problemer med seksuel funktion, så tøv ikke med at tale med din sundhedsplejerske, læge, sexolog eller andet fagpersonale.

Ligegyldig hvad, så får du en stående ovation af mig, hvor jeg står klar med tilråb, opmuntrings skilt og pompoms. Du må love mig, at du vil arbejde for ALDRIG at skamme dig over manglende lyst eller din krop efter fødsel, fordi hvis vi skammer os, så går vi med tankerne alene, og så bliver vi tavse. Vi er mange der enten har haft lignede følelser eller oplevelser, men det er ved at tale højt om det, at vi finder løsningerne.

 

Læs også: Hvordan kan man have sex uden penetration?

Læs også: Den store guide til sex stillinger

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.