kondom på lyserød baggrund

Sådan finder du den rigtige størrelse kondom

Penisser kommer i alle størrelser og former – og det gør kondomer også. Kondomer er ikke one size fits all. Er kondomet for småt, kan det føles ubehageligt og gå i stykker – er det for stort, kan det glide af. Læs med i vores guide og find ud af, hvilken størrelse kondomer der er bedst til dig 

Hvad er et kondom?

Et kondom er et præventionsmiddel, som bruges til penisser for at beskytte mod uønsket graviditet og sexsygdomme. Et kondom er lavet af tynd naturgummi, som sættes på penis, inden samlejet påbegyndes. Det er vigtigt at sikre, at kondomet sidder korrekt under hele samlejet for at undgå usikker sex. Kondomet fungerer således, at det opsamler sæden ved udløsning, som gør, at sæden ikke kan trænge op i partneren. Samtidigt undgår man også at få seksuelle overførte kønssygdomme.

Er det sikkert at bruge kondom?

Det korte svar er ja! Såfremt at du anvender kondomet korrekt og ved hvert samleje, er der 97% sikkerhed for, at du undgår en uønsket graviditet. Derudover er det værd at nævne, at kondomet er ekstra fordelagtigt, da det beskytter begge parter mod kønssygdomme som gonore, klamydia, HIV osv. Har du haft ubeskyttet sex, kan du læse om hvordan du bliver testet for sexsygdomme. Dog er det vigtigt at have for øje, at kondomet ikke beskytter, hvis uheldet skulle være ude og kondomet springer under samlejet eller falder af.

Fordele og ulemper ved et kondom

Der er både fordele og ulemper ved anvendelse af et kondom. Den klart største fordel er, at kondomet er den mest sikre måde til at undgå graviditet og uønskede kønssygdomme. Nogle kan dog opleve reaktioner på overfølsomhed for kondomet, men dette er kun i meget sjældne tilfælde. En andel fordel ved at anvende kondom er, at det er lettilgængeligt i alt fra dagligvareforretninger, online webshops, apoteker og kiosker. Hos Peech forhandler vi også kondomer, som du kan se i udvalget for præventation. 

 

Beskyt både dig og din(e) partner(e) mod sexsygdomme

Det er vigtigt at dyrke sikker sex. Udover slikkelapper, er kondomer den eneste præventionsform, der beskytter mod både sexsygdomme og uønsket graviditet. Prævention er altid alle parters ansvar, når man har lyst til at have sex med hinanden. Når du har en penis, er det dog en rigtig god idé, at forholde sig til, hvilken størrelse kondomer, der passer til ens penis. Den rigtige størrelse har nemlig stor indflydelse på din nydelse. 

Hvordan finder du ud af, hvilken størrelse kondomer, der passer? 

Når det kommer til kondomer, er det ikke længden, men tykkelsen på penis, der afgør størrelsen. For at finde ud af, hvilken størrelse kondomer, du skal bruge, skal du derfor måle omkredsen af din penis. Det er bedst at måle cirka midt på skaftet af din penis, når den er i erigeret tilstand. Den nemmeste måde at måle på, er ved at tage en snor og holde den om penis. Den skal hverken sidde for løst eller stramt. Læg derefter snoren fladt og mål den med et målebånd. Herefter kan du med tabellen nedenfor finde, hvilken kondomstørrelse, der er den rigtige for dig. Er omkredsen af din penis lige mellem to størrelser, skal du vælge den mindste af de to, da du ellers risikerer at kondomet sidder for løst og kan glide af.

Kondomstørrelser

 • Omkreds: 9,5 cm – 10 cm |  Størrelse 47 
 • Omkreds: 10 cm – 11 cm | Størrelse 49 
 • Omkreds: 11 cm – 11,5 cm | Størrelse 53
 • Omkreds: 11,5 cm – 12 cm | Størrelse 57 
 • Omkreds: 12 cm – 13 cm | Størrelse 60 
 • Omkreds: 13 cm – 14 cm | Størrelse 64 
 • Omkreds: 14 cm - 15 cm | Størrelse 69 

De fleste kondomer mærker bruger de ovenstående størrelser, så du burde kunne bruge tabellen i de fleste tilfælde. Nogle mærker bruger dog størrelserne small, medium, large osv., hvilket både er ret misledende og kan gøre det svært at gennemskue den præcise størrelse.

Hvis man tager udgangspunkt i ovenstående tabel, er en hovedregel at størrelse small er alt under størrelse 49, medium er størrelser mellem 49 og 57, mens large, XL og XXL er 57+. Du kan dog også være heldig at finde et omkreds mål på de pakker, der bruger den slags mål, og så er det altså omkreds tallet og ikke det misledende small, medium, large mål du skal bruge. 

Hvilke slags kondomer findes der?

Der findes virkelig mange forskellige slags kondomer i dag. Der er de klassiske kondomer af latex. Kondomer uden latex som er særligt oplagte til allergikere, veganske kondomer, og endda kondomer med smag. Når du vælger et kondom, er det første du kan overveje altså om du er allergisk overfor latex. Latex allergi kan opleves som svie, kløe eller udslæt efter at have brugt et kondom af latex. Hvis du er i tvivl, kan du altid blive testet hos en læge, men ellers er en nem løsning at skifte over til latex-fri kondomer. Hvis du stadig oplever ovenstående symptomer, selvom du bruger latex-fri kondomer, kan det også skyldes glidecremen, der er tilføjet de fleste kondomer.

I Peech kan du købe de latex-fri kondomer fra Durex, som er tilføjet en silikonebaseret glidecreme. Kondomerne har en bredde på 56 mm.

Hvordan tager man et kondom på?

Når man tager et kondom på, skal man "rulle" det ned over penis. Når man tager kondomet ud af indpakningen, er det rullet sammen, og det kan måske være svært at vide, om det er på vrangen eller ej. 

Det kan derfor hjælpe at rulle kondomet lidt ud, så du kan se, om det er vendt den rigtige vej. Hvis den oprullede kant vender udad, er det ikke på vrangen, og så er det klar til brug. 

Når du tager det på, skal du klemme sammen om dutten for enden af kondomet, så der ikke kommer luft med ind. Hvis du har forhud, kan det også være mere behageligt at rulle det tilbage, før du sætter kondomet på.

Hvad skal man være opmærksom på med kondomer?

Som allerede nævnt er den rigtige størrelse virkelig afgørende for oplevelsen. Derudover skal du også huske:

 • Du kan sagtens bruge glidecreme sammen med kondomer. Dog Ingen oliebaseret glidecreme, da disse kan nedbryde overfladen og gøre kondomet usikkert. Brug i stedet en vandbaseret glidecreme eller en silikonebaseret glidecreme. Bliv i vores indlæg, der guider dig til at finde den bedste glidecreme til netop dit behov. 
 • Kondomer er til engangs-brug, smid det ud når du er færdig.
 • Hvis kondomet er beskadiget, eller du kommer til at rulle det forkert på, skal du bruge et nyt.
 • Kondomer har en udløbsdato! For gamle kondomer kan være usikre, så smid udløbne kondomer ud.
 • Kondomer kan springe under sex - det er ikke nogens skyld, men stop med det samme og brug et nyt.

 

Læs også: Sådan rider du din(e) partner(e)

Læs også: Sådan giver du oralsex til personer med penis

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.