Sådan vælger du den rigtige glidecreme

Sådan vælger du den rigtige glidecreme

Har du overvejet om glidecreme er noget du kan bruge, men forstår ikke helt hvad de forskellige slags gør? Måske har du allerede stiftet bekendtskab med den glidende væske, og skal lige have en genopfrisker? Læs med i vores guide og bliv lidt klogere

Glidecreme er også et tabu

Ligesom med sexlegetøj er glidecreme også et ret tabubelagt emne. Der er mange myter om glidecreme, hvilket er med til at mange helt forbigår det. En myte kan være, at hvis man er i et forhold, er det at bruge glidecreme et nederlag, eller at en af parterne gør noget forkert. Er man alene kan man måske tænke, hvorfor skal jeg overhovedet bruge det? Der vil vi understrege, at glidecreme hverken er et nederlag hvis det bruges med andre, eller en unødvendighed bare fordi du er alene - glidecreme er et redskab til at fjerne friktion og forbedre din og andres oplevelse, intet mindre og intet mere.

Hvorfor bruge glidecreme?

Glidecreme kan anvendes til alle former for sex: Både håndsex, oralsex og penetrationssex. Men hvad kan de forskellige grunde så være til at bruge glidecreme? Som du måske ved, kan mange personer med vulva skabe deres egen smørelse når vedkommende bliver tændt, altså det man kalder at blive våd. Men fordi det er så udbredt en opfattelse, at når man bliver tændt bliver man våd, bliver det helt overset, at det også er normalt ikke at kunne blive våd, selvom man faktisk er tændt. Der kan være mange årsager hertil, fx: at man er nervøs, at man tager prævention der indeholder hormoner (fx p-piller), et lavere østrogen niveau i kroppen der naturligt sker med alderen eller at man er stresset. Forklaringerne er mange, men løsningen er meget simpel: glidecreme!!

Tørhed i skeden er meget sjældent et tegn på et mere seriøst medicinsk problem, men hvis du oplever vedblivende ubehag eller smerte i en længere periode, selv når du ikke har sex, men måske bare ved bevægelse som ved en gåtur, kan det være en god ide at opsøge en læge. Det kan nemlig være udtryk for en hormon ubalance. Men igen: tørhed er sjældent et tegn på noget der kræver behandling, så panik ikke, hvis du ikke bliver helt våd under sex. Du er typisk ikke i tvivl hvis tørheden skyldes noget seriøst, da tørhed ved en hormon ubalance kan give sår og sprækker. 
Så skal det også siges at glidecreme ikke er noget, der kun er forbeholdt personer med vulva. Glidecreme er en kæmpe fordel, og nærmest et must ifølge os, det får bare alt til at glide lidt bedre!

Glidecreme og analsex

Anus producerer ikke selv smørelse, hvorfor glidecreme derfor både kan beskytte analkanalen mod rifter der kan opstå pga. friktionen, men også bare give en dejlig, glidende oplevelse for alle. Brug vandbaseret glidecreme hvis du bruger silikonelegetøj, og ellers anbefaler vi silikonebaseret glidecreme.

De forskellige typer glidecreme - Find den bedste glidecreme til dit behov

Med dette på plads, kan vi så tale om de forskellige slags. Glidecreme kan være baseret på forskellige ting, hvor vand-, silikone-, og oliebaseret glidecreme er de mest udbredte. De har hver især deres fordele og ulemper, som du skal kende til før du vælger den rette. Hvad den bedste glidecreme for dig er kan være svært at svare på, men herunder kan du blive klogere på de forskellige typer. 

Silikonebaseret glidecreme

Silikonebaseret glidecreme kan bruges med alle slags kondomer, er hypoallergent og godt til dem med sensitive intime områder. Silikonebaseret glidecreme er nemlig godt til langvarig brug, da det ikke bliver absorberet af huden, og du oplever derfor ikke at skulle at påsmøre flere gange undervejs lige så hyppigt. Silikonebaseret glidecreme er derfor meget oplagt til analsex, da det netop er meget glat og giver analkanalen den smørelse, den ikke selv producerer. Vandbaseret glidecreme kan selvfølgelig sagtens bruges til analsex, men har den ulempe at det hurtigere vil blive absorberet af analkanalen, og man derfor "risikere" at skulle smøre mere på flere gange. Silikonebaseret glidecreme har dog den ulempe, at det ikke kan bruges med silikone sexlegetøj, da det nedbryder overfladen på sexlegetøjet.
Vil du prøve silikonebaseret glidecreme, kan den helt klassiske überlube være et godt valg, da det er en smags- og duftneutral samt en virkelig alsidig glidecreme. Brug den under sex, i håret for lidt ekstra glans eller på lårene, så du undgår de ubehagelige gnavesår du særligt kan opleve om sommeren, når lårene gnider mod hinanden. 

Vandbaseret glidecreme

Vandbaseret glidecreme er kendt som den mest alsidige slags glidecreme. Glycerin anvendes i mange vandbaserede glidecremer som glidemiddel. For personer med vulva, der har en skrøbelig pH-balance og tendens til svamp, vil vandbaserede glidecremer uden glycerin være ideelle, eksempelvis denne fra Easyglide. Det kan nemlig bruges med sexlegetøj såsom dildoer eller strap on af alle slags materialer, samt med alle slags kondomer. Har du f.eks. sex hvor du bruger sexlegetøj lavet af silikone, er vandbaseret glidecreme ideelt at bruge til. Selvom brugen af glidecreme ikke skal være noget man skammer sig over på nogen måde, kan det alligevel være noget man lige skal vænne sig til og føle sig tryg ved at bruge. Derfor er en vandbaseret glidecreme oplagt, da det giver en let (men stadig effektiv) smørelse. Fordelen ved vandbaseret glidecreme er også at det er nemt at vaske af igen. Vi kan anbefale den helt klassiske vandbaserede glidecreme fra System JO eller en økologisk glidecreme med aloe vera, der udover at fugte altså også beskytter og reparerer.

Oliebaseret glidecreme

Oliebaseret glidecreme er den mest holdbare ud af de forskellige slags glidecremer, og absorberes meget langsomt af huden. Oliebaseret glidecreme er derfor, ligesom silikonebaseret, rigtig oplagt til analsex. Dog skal man være opmærksom på at oliebaseret glidecreme ikke kan bruges med kondomer af latex, da olien nedbryder latex.
At olien absorberes langsomt betyder dog også, at man skal være særligt opmærksom på hvilken slags olie, glidecremen består af. Dette gælder særligt hvis det er til brug på og i intime områder, og ikke bare til massage på kroppen, som oliebaseret glidecreme dog også er rigtig brugbart til. Oliebaseret glidecreme kan være lidt mere besværligt at vaske væk end de andre typer, og hvis glidecremen består af syntetisk olie, risikerer man at forstyrre ens naturlige pH-balance, hvilket kan lede til svamp. 

Dette kan særligt ske, hvis man bruger en syntetisk oliebaseret glidecreme til penetration af skeden, hvor man så risikerer at den sidder fast i og irriterer skedekanalen i flere dage. Vælger du en oliebaseret glidecreme, sørg da altid for at den er lavet af naturlige ingredienser. Den naturlige og veganske oliebaserede glidecreme fra Viamax er et rigtig godt bud på en skånsom, men også effektiv glidecreme. 

Glidecreme med smag

Glidecremer findes både med og uden duft og smag. Vandbaserede glidecremer med smag indeholder plantebaseret glycerin som glidemiddel, hvilket gør dem sikre at indtage gennem munden, da de kan fordøjes. Det kan være både sjovt og ret lækkert at tilføre glidecreme med smag under oralsex. 

Se også vores udvalg af rengøring og intimsæbe

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.