Den store guide til vaginisme

Den store guide til vaginisme

Denne artikel er skrevet af UroGynObs Fysioterapeut, Nanna Møller Nissen, der er indehaver af Klinik Krop og Underliv. Hun arbejder dagligt med underlivsproblematikker i relation til smerter i underlivet, smerter ved samleje, ufrivillig vandladning, nedsynkning og forstoppelse mm, hvor samtalen om underlivet og seksualitet ofte går hånd i hånd.

Kan man have et sexliv når man lider af vaginisme?

Vaginisme eller vaginistiske træk er en tilstand, hvor musklerne omkring skeden trækker sig ufrivilligt sammen ved forsøg på penetration, hvilket kan gøre penetrationssex smertefuldt eller måske ligefrem umuligt. Denne refleks sker ofte som en beskyttelsesmekanisme mod smerte eller frygt for smerte, og kan
have dybe rødder i både fysiske og psykologiske faktorer. Som GynObs fysioterapeut arbejder jeg ofte med kvinder, der kæmper med denne tilstand, og et af de spørgsmål, jeg ofte får, er: "Kan jeg have et sexliv når jeg har vaginisme?"
Svaret er ja – men det kræver tålmodighed, forståelse, den rette behandling og at vi måske rykker på vores antagelser om hvad et sexliv er. For selvom målet for de fleste er, at kunne have penetrationssamleje, så er det vigtigt at forstå at sex er meget mere end skede-penis penetration.

Hvad er vaginisme og hvad er symptomerne?

Vaginisme kendetegnes ved, at man over længere tid oplever smerter og vanskeligheder ved vaginal penetration – uanset om det er med en penis, en finger eller et andet objekt – på trods af udtrykt ønske om at have sex. Nogle kan også opleve problemer med indsættelse af tampon eller menstruationskop. Foruden de ufrivillige muskelsammentrækninger, kan mange opleve frygt eller angst for samleje, da det som regel medfører smerte. Frygten og angsten kan i sig selv være medvirkende til at man spænder yderligere i bækkenbunden, hvilket på sigt kan give mere vedvarende bækkenbundsproblemer, smerter i underlivet og dybe smerter ved penetration, hvis samleje kan gennemføres.

Sex er meget mere end penetration!

Sexualitet rummer som sagt meget mere end blot skede-penis penetration. Det er et bredt og mangfoldigt spektrum af intime handlinger, der kan involvere både fysiske og følelsesmæssige forbindelser mellem partnere. Nogle nuancerede aspekter af sex, som viser, at intimitet kan tage mange former som f. eks: kys, kærtegn og kram, at have sex med sig selv, gensidig onani, petting, at se porno sammen eller give hinanden sensuel massage-sex kan altså forstås som et intimt samspil mellem to (eller flere) mennesker, hvor der fokuseres på nydelse, nærhed og gensidig respekt – og dette kan udspille sig på mange måder udover penetration. Den vigtigste del af sex er ofte den følelsesmæssige forbindelse og åbenhed for at skabe gensidig nydelse og tryghed.

Denne forståelse kan for mange med vaginisme åbne op for nye aspekter omkring deres egen seksualitet, hvilket kan være et godt sted at starte, eftersom at tillid og tryghed er en essentiel del af behandlingen.

Hvordan påvirker vaginisme seksualiteten?

Hvis man flere gange har oplevet smerte under samleje, kan det skabe frygt, som igen fører til, at man helt undgår sex. Dette kan resultere i nedsat lyst, nedsat libido og psykiske barrierer. Mange der lider af vaginisme, trækker sig også fra andre former for intimitet, som beskrevet ovenfor af frygt for, at deres partner vil lægge op til samleje, hvilket kan skabe yderligere afstand i parforholdet.

Hvordan kan en GynObs fysioterapeut hjælpe?

Som fysioterapeut med speciale i urologi, gynækologi og obstetrik hjælper jeg med at reducere spændinger i bækkenbundsmusklerne og hjælper mine klienter med at genopdage deres seksualitet på en tryg og kontrolleret måde. Behandlingen tager udgangspunkt i en multifaktoriel tilgang, men kort sagt siges at sigte
mod at mindske sensitiviteten i musklerne i bækkenbunden, hvilket kan gøres på flere måder:

  • Manuel behandling:
    En GynObs fysioterapeut kan manuelt behandle spændte og ømme muskler i bækkenbunden.

  • Brug af dilatorer, pelvic wands og vibratorer:
    Disse produkter hjælper med gradvist at vænne kroppen til berøring og penetration på en skånsom måde. Vælg et produkt, som du føler dig komfortabel med at bruge.
  • Glidecreme:
    Kan mindske friktion og øge komforten ved seksuelle aktiviteter.

  • Afspændingsøvelser:
    Hjælper med at reducere muskelspændinger i bækkenbunden. Du kan finde øvelser til smerter i underlivet HER 

  • Samtaleterapi:
    Fokus på stress og psykiske faktorer, som ofte spiller en rolle ved vaginisme.

  • Sensualitetstræning:
    Her fokuseres på intime handlinger såsom at smøre sig ind i cremer eller olie, at tage bad med fokus på sanserne omkring at sæbe sig ind/ tørre sig mm., eller massage med partner uden at det skal føre til penetrationssamleje.

  • Helhedsorienteret behandling:
    Seksualitet er tæt forbundet med både fysisk og psykisk sundhed, og behandlingen omfatter derfor en generel opmærksomhed på hele kroppen.

  • Se folder med afspændingsøvelser til smerter i underlivet HER  


Vejen til et sundt sexliv

Mange der kæmper med vaginisme, kan med den rette behandling opnå et sundt og tilfredsstillende sexliv. Men det kræver som sagt tålmodighed, forståelse, den rette behandling samt at man muligvis lærer sin krop at kende på ny. En vigtig del af behandlingen er også at tale åbent med sin partner, da tryghed og tillid spiller
en central rolle for at genskabe intimiteten. Hvis du oplever symptomer på vaginisme, er det vigtigt at tage det første skridt mod hjælp. Tal med din læge/gynækolog om eventuelle hormonelle forandringer eller underlivssygdomme, og tag kontakt til en GynObs fysioterapeut, der kan hjælpe dig med at arbejde med bækkenbundens muskler og genopdage din seksualitet på en tryg måde.

Husk, at sexlivet handler om nydelse og nærhed – og der findes mange måder at nyde intimitet på, også uden penetration.


Kilder:

  • Vaginismus: A review of the literature on the classification/diagnosis, etiology and treatment.
  • Smerte og seksualitet: En undersøgelse af hvordan det påvirker kvinders seksualitet at have kroniskenon-maligne smerter​(2019-10-26_SEXUS-rappor…).


Læs også blogindlæg om vejrtrækning eller hvordan du kan have sex uden penetration.