Intimsæbe - Sådan holder du dit underliv sundt

Intimsæbe - Sådan holder du dit underliv sundt

Skrevet af jordemoderstuderende Josefina Valentina

Skal vulvaen dufte af roser? Og hvordan plejer man den egentlig? Få svarene i Josefine Valentinas guide her

Den naturlige pH-værdi i skeden

Den daglige hygiejne i og omkring dine intime områder er selvfølgelig vigtigt, men faktisk kan det nærmere skabe problemer at gøre for meget. Hyppig vask, forkert tørring og dårlige hygiejne produkter kan føre til svien i underlivet, kløe og irritation. Der vil normalt være en pH-værdi mellem 4,5-5,5 i vulvaen og 3,5-4,5 i skeden. Op til ægløsning stiger pH-værdien, hvilket fx gør det muligt at sæd kan overleve i skeden i den periode.

Intimsæbe har som regel en pH-værdi på 4, hvilket jo er rimelig tæt på vulvaens pH, men stadig for lavt. Det kan derfor forstyrre miljøet, hvis man bruger det på daglig basis.

Hvis du fx får svamp og derfor vasker med intimsæbe for at ”få det væk” bliver din pH-værdi samt vulvaens flora forstyrret yderligere, hvilket gør dig mere modtagelig over for svamp igen. Det kan skabe en ond cirkel for ubalancer i underlivet, hvor svampen bliver ved med at komme tilbage, hvis du ikke bruger intimsæbe.

Se vores udvalg af intimsæbe og andet rengøring

 

Vulvaens duft

Mange intimsæber er i dag uden parfume, men man kan dog stadig få nogle som dufter af blomster. Hvem fandt lige på den absurde idé, at vulvaen skulle dufte af blomster? Bare lige for en god ordens skyld, så er det helt normalt at din vulva har en lugt. Så er alt lige som det skal være. En dårlig lugt kan være tegn på infektion, det er derfor en god idé at holde øje med lugten fra din vulva.

 

Hvad kan du i stedet gøre for at holde din vulva ren?

Skeden er selvrensende bl.a. ved hjælp af udflåd. Så det eneste du behøver at gøre når du er i bad, er at vaske din vulva med lidt vand. Du kan også bruge intim sæbe, men brug det ikke på daglig basis.

En anden god ting for din vulvas miljø er at give det en masse luft. Fx gå uden trusser derhjemme, sove uden trusser samt nogle gange at holde pause med at gå i stramtsiddende tøj.

 

Læs også om dyspareuni, eller vores guide til langsom sex. 

Du kan også læse vores guide til hvordan man intimmasserer sig selv

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.