demens i parforhold og sexlyst

Opblomstring af den skjulte kink del 1 - om demens og tabu

Skrevet af Betina Lassen, specialist i demens og psykiatri, Marte Meo terapeut og ergoterapeut.

Trigger warning

Peter sidder i den grønne sofa og kigger på Alma, der sidder i sin sorte læder lænestol med sit strikke tøj. Fjernsynet kører i baggrunden, da Peter pludselig rejser sig op, går hen til Alma, tager sin pik ud og siger “Sut den”, hvorefter han tager fat i hendes hår og tvinger hendes hoved op fra strikketøjet i en passende position til at give ham et blow job.

Alma bliver noget forskrækket og kigger op på sin smukke 85-årige mand, der for 3 måneder siden fik at vide, at han har frontotemporal demens. Hun har igennem de sidste mange år oplevet, hvordan han har ændret sig, men dét her, havde hun aldrig set komme. De har altid haft et roligt og måske lidt traditionelt sexliv med sex hver lørdag, som ofte i missionær stilling, og når det skulle være ekstra frækt, så tog han hende bagfra. Alma blev derfor lidt skræmt over, hvor den pludselige indskydelse kom fra....

Demens, sex og tabu

Når mennesker udvikler en demenssygdom, vil deres personlighed ændres efterhånden som sygdommen udvikler sig. Det kan for nogen vise sig ved, at de får svært ved at mindske deres drifter. Derfor kan det fx. blive svært at hæmme de lyster til kink, som de tidligere har lært at lægge bånd på.

Denne form for ændrede adfærd er også noget, mennesker med visse hjerneskader i hjernen kan få. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, kan deres hukommelse for hvad de har af sex med deres nuværende partner blive udvisket, så de ting, som de tidligere har gjort med en anden partner eller i fantasien, nu er det, de tror, de har med den person, de lever sammen med.

Det kan også være, at de altid har gået og lagt bånd på deres lyster og drifter, da de tidligt i deres liv har lært, at det er forbudte drifter og lyster. De har derfor taget til takke med den form for sex, som er blevet anset for at være mere mainstream.

Når deres sygdom udvikler sig, vil evnen til at hæmme deres drifter og lyster blive mindre eller helt forsvinde. Derfor vil nogen have svært ved at holde deres drifter tilbage. Så kan det være, at de pludselig begynder at onanere i offentligt rum eller mens de sidder til en familie fest, eller uhæmmet sidder og befamler dig på dine bryster offentlige steder, hvilket de måske aldrig har gjort før.

Det kan også være at de får svært ved at adskille det, de ser i fjernsynet eller i pornofilm, så de tror at det er noget, som de har gjort med deres partner og nu ønsker, at det skal gentage sig. Mennesket med demens kan opleve, at deres behov ikke bliver tilfredsstillet og deres partner kan opleve det som svært grænseoverskridende adfærd. Det kan derfor ende i en gotisk knude, hvor begge parter mistrives indtil de eventuelt får hjælp til at håndtere det.

 

I del 2 kan du læse om de forskellige løsninger man kan tage fat i, for at håndtere og tilpasse sig en tilværelse med en partner med demens. Læs del 2 her.

Du kan også læse vores guide til sex og samvær oppe i alderen

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.