Smerter under sex - hvad kan jeg gøre?

Smerter i vagina under sex - hvad kan jeg gøre?

Skrevet af somatisk terapeut Molly Mørch

Overraskende mange oplever smerter under sex. Langt størstedelen af de der oplever smerter, som et tilbagevendende problem er personer med en vulva. Det er er der en række fysiologiske og kulturelle grunde til. Men hvad kan du selv gøre?

Har du været ved lægen eller gynækolog?

Lige inden vi når til de gode råd og inspirationen, så starter vi lige med det kedelige: Har du været ved lægen eller gynækolog? Smerter kan have mange årsager, både fysiske og psykiske, men det er altid en god ide at blive tjekket hos lægen. Smerter kan være kroppen der prøver at fortælle dig at noget er galt. Det er ikke sikkert at lægen kan gøre noget. Men så har du da i det mindste fået udelukket at det ikke er noget farligt, eller noget der måske var en kur for.


Hvornår gør det ondt?

En af de ting jeg oftest hjælper mine klienter med, når de har smertetilstande i vagina, er at finde ud af hvornår det gør ondt. Lav en lille dagbog, og notér hvornår det gør ondt, og hvor meget det gør ondt (f.eks. på en skala fra 1-10). Gør det ondt under hele samlejet? Når du tænker på sex? Når du dyrker sex med dig selv? Måske findes der nogle nuancer, som du ikke har lagt mærke til.

Gå til stregen, og gå så lidt tilbage

Når du er begyndt at have et overblik, over hvornår det gør ondt, så kan du måske begynde at se nogle mønstre. Det kan være en god idé ikke at gå helt derhen, hvor det gør ondt. For hvis kroppen først er kommet på vagt når den har mærket smerte, så kan det være svært at koncentrere sig om andet. Hvis du er kommet til at gå til stregen og smerterne er begyndt, så gå lidt tilbage, tag evt. en lille pause eller stop helt. Det er vigtigt at du respekterer kroppens signaler om at der er noget den ikke har lyst til.

Husk glidecreme

Det virker måske som et banalt råd, men husk nu glidecreme. Alt for mange gange har jeg set klienter hvor bare det at begynde at bruge glidecreme, som en fast bestanddel af sex, hjælper til at smerterne er markant mindre, hvis ikke nærmest ikke eksisterende. Find en glidecreme der passer til dine behov, som du synes er rar at røre ved. Se eventuelt artiklen om glidecreme

Smerter ved sex med partner

I nogle perioder kan det godt være sådan at den ene part bare ikke har lyst til sex, eller berøring af nogen art. Og det er okay. Men måske har du lyst til at tilfredsstille din partner, eller give dem råderum til at tilfredsstille sig selv. For nogle kan det måske være en lidt svær samtale at tage. Men måske det også kunne være sjovt at sidde sammen foran skærmen, og kigge på hvilket stykke sexlegetøj i kunne bruge på din partner, eller som din partner kunne bruge selv?

Gør det der føles godt - og hav det sjovt

Som sagt er det enormt vigtigt at du bliver inden for hvad der føles godt for dig. Og glem ikke at man godt må grine under sex. Mange har en forestilling om at sex skal være noget frygteligt alvorligt noget, der på en eller anden måde forløber uden de store udfordringer, men sådan er det for de færreste. Sex må godt være både sjovt og fjollet og kikset. Og husk: sex er faktisk ikke alt, og det er ok at have en periode i forholdet hvor det ikke fylder. Fokuser på det der giver energi, og søg hjælp hvis i er kørt fast.

 

Læs også: Vulvaens og skedens anatomi

Læs også: Sex er sundt og skal ikke gøre ondt

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.