Blid bondage: Komplet guide til at komme i gang med japansk bondage og shibari

Blid bondage: Komplet guide til at komme i gang med japansk bondage og shibari

Det første bogstav i BDSM står for bondage. Men hvad er det helt præcist, og hvordan kan du selv prøve det? Læs med i denne guide og få gode råd til at komme i gang.

Hvad er bondage? 

Bondage er alle former for bindelege, hvor en (eller flere) partner(e) lader sig binde, eller at man binder andre. For nogle er bondage seksuelt, mens andre oplever det som en kilde til afslapning, meditation og mindfullness. Man kan skelne mellem vestlig bondage og klassisk japansk bondage, kaldet shibari.

De to former for bondage adskiller sig fra hinanden på flere forskellige punkter, som vil blive berørt i nedenstående afsnit. 

Hvad står BDSM for?

BDSM er en seksuel betegnelse for forskellige seksuelle præferencer og fetish. Det er en forkortelse for Bondage, Dominans, Sadisme og Masochisme, hvorfor bondage hører under denne paraply. Der findes forskellige typer af bondage, som kan udføres i forskellige grader. Læs med her i vores Peech guide til hvordan du kommer igang med japansk bondage.

Shibari - klassisk japansk bondage

Shibari, som betyder "at binde", stammer fra en traditionel japansk praksis kaldet Hojōjutsu. Hojōjutsu var et metode til at at fiksere, transportere og i nogle tilfælde torturere krigsfanger i den japanske Edo-periode (1603-1868).

Fangerne blev bundet i særlige mønstre, bestemt af deres forbrydelse, og fikseringen havde derfor en æstetisk og symbolsk funktion. Da praksissen langsomt blev udfaset i samfundet, begyndte den i stedet at dukke op i de japanske BDSM-miljøer.

Her blev det kendt som shibari eller kinbaku ("at binde stramt"). Denne form for bondage udøves stadig, og bruges af mange som et outlet for stress. Derfor er shibari typisk selve akten, og ikke et forspil - men ikke nødvendigvis. 

Er dette en verden, som du eller din(e) partner(e) ønsker at prøve kræfter af med, kan du læse mere i vores guide til kink og mild BDSM eller omkring praise kink.

Vestlig bondage

Vestlige bondage kan siges at handle mere om funktion, fremfor symbolik. Formålet er at fiksere andre, og bruges typisk som et forspil, i stedet for at være den primære akt.

Der er ikke nogen form for bondage, der er mere rigtig end andre, og hvis du vil bruge bondage som forspil, er der intet galt i det. Bondage og at afgive kontrol til andre kan være en intim oplevelse, som styrker tilliden mellem jer, uanset om det er forspil eller hele akten.

Tips og tricks til BDSM-lege

Sørg for at sætte regler
BDSM-lege kan for mange virke lidt grænseoverskridende. Mens det kan være en sund oplevelse at udfordre sig selv og måske skubbe lidt til sine grænser, skal man aldrig overskride dem, og særligt ikke for partner(e)s skyld. Før du går i gang, er det derfor en god ide at overveje, hvor dine grænser går og opstille specifikke regler.

Er du okay med at blive fikseret fuldkommen? Skal det kun være hænderne? Skal du hurtigt kunne slippe ud af fikseringen? Bondage er en overgivelse af sig selv til andre, og det er ikke alle, der kan lide at slippe så meget kontrol. Nogle kan også få en stærk reaktion undervejs.

Safewords

Det er god ide at opsætte et safeword, som er et ord eller en sætning, som kan bruges under den seksuelle akt, hvis man ønsker at stoppe seancen. Dette er noget, som I bør aftale forinden, at I går igang. Læs omkring hvorfor safewords er vigtige og få inspiration til safewords.

Forventningsafstemning
Sørg derfor for at forventningsafstemme med din(e) partner(e) først, så alle er klar over hvad der er tilladt, og hvad der skal gøres, hvis nogen kan mærke at en grænse er overtrådt.

Korrekt binding
Mere indviklede former for bondage, som shibari, kan også potentielt være farligt, særligt hvis man er fikseret i længere tid. Rebene kan hæmme blodomløbet hvis de bindes for stramt, så en tommelfingerregel er, at når man udøver bondage, skal man kunne sætte 2 fingre mellem reb/tape/osv. og hud

Ingen binding om halsen
Vigtigt at I fraholder jer fra at binde knuder om halsen, da det kan føre til meget farlige situationer.

Saks i nærheden
Sørg også altid for at have en sikkerhedssaks tæt på, så I hurtigt kan klippe rebene over. 

Hvilke udstyr skal bruges til bondage?

Klassisk shibari udøves med reb af naturlige fibre, som hamp eller jute. Dette er ikke den blødeste form for reb, men komfort er heller ikke det primære fokus ved shibari - det er derimod æstetikken og oplevelsen ved at være bundet så godt fast.

Det er derfor ikke det mest oplagte til nybegyndere, men man kan selvfølgelig beholde sit tøj på, mens man bliver bundet.  

Se vores udvalg af kink og BDSM legetøj

Vestlig bondage har derimod mere fokus på komfort, hvor der typisk bruges reb af nylon eller andre syntetiske fibre, eller helt andre redskaber, såsom; slips, gaffatape, tøj, manchetter eller håndjern. Det er dog ikke alle materiale, der er lige oplagte, og nogle kan give skader.

Slips og gaffatape er blandt de materiale man typisk fraråder, da det kan give brændmærker og desuden er svært og irriterende at fjerne efterfølgende (ihverfald gaffatape). Hvis du vil bruge en tape, skal du sørge for at vælge en særligt til formålet. Bondage Tape er perfekt til bondage, da det kun klæber til sig selv, ikke hud eller hår.   

tether tape lyserød

Man kan også bruge en form for håndjern. Cuffies fra Unbound Babes er formet som klassiske håndjern, men uden låsefunktionen. De er lavet af fleksibel silikone, som nemt kan tages af eller på, og derfor er oplagte til nybegyndere.

Hvis i vil have en lidt stærkere fiksering, er manchetter oplagt. Vores manchetter i læder kan justeres så de passer de fleste håndled eller ankler, og sidder godt fast når først de er spændt ind. Manchetterne har desuden en O-ring, så hænderne kan samles foran eller bagpå ryggen.   

peech manchetter i læder

 

Kilder: https://shibari.ph/resources/history-origins/

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.