Guide til gonoré

Sexsygdomme: Guide til gonoré

I Peech ønsker vi at nedbryde tabuer forbundet med sex og seksualitet, og derfor behandler vi i denne serie emnet sexsygdomme. Vi vil gerne understrege at sexsygdomme hverken gør dig ulækker eller forkert eller nogen andre af de negative stereotyper der forbindes med kønssygdomme - det er blot infektioner, som i de fleste tilfælde kan behandles hurtigt og nemt. Se også vores opslag om HIV og AIDS, gonorékønsvorter, klamydia og herpes, og bliv lidt klogere på sexsygdomme.

Gonoré er de seneste par år blevet mere og mere udbredt. På bare 10 år, fra 2006 til 2016, er antallet af personer med gonoré tidoblet. Men hvad er gonoré, og hvordan skal du behandle det?

Hvad er gonoré?

Gonoré er en infektion, der skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae eller gonokokkerLigesom med klamydia kan bakterien kun leve i slimhinden, hvilket er derfor man kalder gonoré en seksuelt overført infektion, da det altså kun kan overføres ved oral-, anal- og vaginal sex. Gonokokker kan ikke overleve udenfor slimhinderne, så du kan altså ikke blive smittet ved fx. at dele toilet eller håndklæde med en person, der har gonoré. Det betyder også at den mest effektive måde at undgå gonoré, er ved at bruge kondom eller slikkelapper, uanset hvilken slags sex du har. Hvis du vil læse mere om hvordan testen for gonoré foregår, samt hvilke muligheder du har for at blive testet hos læge, frivillige klinikker eller derhjemme, kan du læse vores guide her.

For at undgå at blive smittet med gonoré, anbefales det altid at gøre brug af prævention, som du finder hos Peech i forskellige typer og varianter. 

Gonoré symptomer

Som med alle andre sexsygdomme, er det muligt ikke at have symptomer på gonoré, også selvom man er smittet. Har du ubeskyttet sex med andre, er det derfor altid en god ide at blive testet for sexsygdomme regelmæssigt. Har du fået gonoré og får symptomer, kommer de typisk efter 3-7 dage. Samtidig er inkubationstiden for gonoré én uge, hvilket vil sige at det først kan påvises i kroppen én uge efter, du er blevet smittet. Får du symptomer hurtigt, er det derfor en god ide lige at vente et par dage (og ikke have ubeskyttet sex i mellemtiden), så du er helt sikker på at en eventuel gonoré infektion kan spores i en test.   

De typiske symptomer på gonoré er svie når man tisser, altså at "tisse glasskår", samt udflåd fra urinrøret eller skeden. Det er også derfor gonoré nogle gange kaldes "dryppert". Op til 80 % af personer med penis får symptomer få dage efter de er smittet, mens det kun gælder 1/3 af personer med vulva. 

Det er også muligt at få gonoré i endetarmen eller gonoré i halsen, som begge steder kan give smerte og ømhed, hvilket dog sjældent optræder ved infektion i halsen. I sjældne tilfælde kan gonoré også give smertende og hævede led.     

Hvis du vil læse mere om hvordan man tester for gonoré, samt hvor du kan modtage behandlinger henne, kan du se vores artikel her.

Gonoré behandling

Så - hvordan behandler man gonoré? Når gonoré er bekræftet med en test, behandles det med antibiotika. Modsat klamydia behandler man typisk ikke gonoré med antibiotika i pilleform. I stedet får man en enkelt indsprøjtning i låret eller ballen, hvorefter man ikke må have sex i en uge efter. Cirka 14 dage efter indsprøjtningen skal man have lavet en ny test, for at sikre at infektionen er væk. Dette skyldes at visse former for gonokokker har udviklet resistens overfor antibiotika, hvilket betyder at det ikke kan behandles med den almindelige form for antibiotika, man bruger til at behandle fx klamydia. Men panik ikke, der er kun 3 bekræftede tilfælde af multiresistente gonokokker, og de er kun blevet fundet i England og Australien efter besøg i Sydøstasien. Alle tre tilfælde er desuden kureret, dog med mere besvær end normalt.   

Som altid er det vigtigt at informere din(e) partner(e), så de også kan behandles i god tid. Det gælder særligt gonoré, for at stoppe smittespredningen og minimere risikoen for at nye antibiotikaresistente gonoré-typer udvikles.   

Det kan føles som en ubehagelig samtale at igangsætte, særligt hvis det er med personer du måske ikke kender så godt. Men du skal huske på at du er ikke forkert eller beskidt eller slutty, eller nogle andre af de negative fordomme der er udbredt når det handler om sexsygdomme. Alle kan potentielt få en sexsygdom hvis de har ubeskyttet sex, uanset antallet af sexpartnere. Og så er det altså bare en infektion, som hurtigt kan behandles igen. Men det er stadig vigtigt at fortælle andre hvis man har gonoré, da ubehandlet gonoré kan føre til betændelse i livmoderen eller bitestiklen. I sidste ende kan betændelse beskadige æggestokkene, hvilket kan føre til sterilitet, altså en nedsat evne til at få børn. 

 

Læs også: Den store guide til prævention

Læs også: Sådan bliver du testet for sexsygdomme

 

Kilder:
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/g/gonore 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.