Guide til konsvorter

Sexsygdomme: Guide til kønsvorter

I Peech ønsker vi at nedbryde tabuer forbundet med sex og seksualitet, og derfor behandler vi i denne serie emnet sexsygdomme. Vi vil gerne understrege at sexsygdomme hverken gør dig ulækker eller forkert eller nogen andre af de negative stereotyper der forbindes med sexsygdomme - det er blot infektioner, som i de fleste tilfælde kan behandles hurtigt og nemt. Se også vores opslag om HIV og AIDSherpes, klamydiagonoré, og kønsvorter og bliv lidt klogere på sexsygdomme.

Human papillomavirus (HPV) - Kønsvorter

Der findes over 100 forskellige slags typer af human papillomavirus (HPV), som kan give forskellige slags infektioner. Nogle af disse typer giver vorter, fx fod vorter eller kønsvorter, mens andre typer er årsagen til kræft, mest udbredt livmoderhalskræft. Der findes også en HPV-vaccine som mange typisk får som barn - men kan man få kønsvorter hvis man har fået HPV vaccinen? Beskytter den mod kønsvorter? Læs med og bliv klogere her.

Hvad er kønsvorter?

Kønsvorter skyldes en infektion i huden med human papillomavirus. HPV påvirker hudens overfladeceller til at dele sig, hvorfor man får fortykkelser i huden. Når man har kønsvorter ses disse fortykkelser altså som vorterne, som i fagtermer kaldes kondylomer. Der findes to typer af HPV der kan give kønsvorter, nemlig HPV 6 og 11. Der findes også andre typer af HPV der kan føre til kræft, men dette er ikke den samme slags som kan give kønsvorter. Du skal derfor ikke frygte at udvikle kræft, blot fordi du har kønsvorter.  

Hvordan får man kønsvorter?

Kønsvorter smitter ved slimhindekontakt eller tæt fysisk kontakt, og derfor særligt ved seksuel kontakt. Er du gravid, ryger eller har nedsat immunforsvar har du større risiko for at blive smittet med kønsvorter. 

Hvad er symptomer på kønsvorter?

Som med alle andre sexsygdomme, kan man sagtens have infektionen i kroppen uden at få symptomer. Faktisk vurderes det at 70-80 % af seksuelt aktive på et tidspunkt i livet vil have HPV-virussen i kroppen, hvor langt størstedelen dog ikke udvikler synlige symptomer, som kønsvorter. 

Når man får symptomer, kommer de typisk 1-6 måneder efter man har været i kontakt med HPV-virussen, men det kan også gå både kortere eller længere tid. Derfor kan det være svært at afgøre, præcis hvornår man er blevet smittet.

Hvordan ser kønsvorter ud? Kønsvorter optræder enkeltvis eller i små grupper, hvor hver vorte er cirka 2-10 mm i omkreds. På tør hud kan de være faste i overfladen, mens de på slimhinder er mere fugtige og blomkåls-agtige. På personer med vulva sidder kønsvorter typisk ved skedeåbningen, mellem kønslæberne, på mellemkødet, på klitoris, i og omkring endetarmen eller helt inde på livmoderhalsen. Dermed kan kønsvorter godt sidde ikke-synlige steder, og du kan måske have dem uden at være klar over det, ud over lidt irritation eller ændret udflåd. Disse kan påvises ved en gynækologisk undersøgelse. 

På personer med penis kan vorterne sidde under og omkring forhuden, på penishovedet, ved mellemkødet, samt i og omkring urinrøret- og endetarmen. Uanset placering kan kønsvorter give irritation og kløe, men gør typisk ikke ondt.

Hvis du vil læse mere om hvordan man tester for kønsvorter, samt hvor du kan modtage behandlinger henne, kan du se vores artikel her. 

Kønsvorter behandling

Der er flere forskellige måder at forebygge, behandle og fjerne kønsvorter på. Kønsvorter kan godt forsvinde af sig selv uden behandling, men det kan tage flere år. Derfor anbefales det, at man får en form for behandling, hvor udgangspunktet er, at der ikke er én behandling der er bedre end andre; hvis den ene slags ikke virker, man man prøve den næste. Man skal også være opmærksom på, at der er risiko for at kønsvorter kommer tilbage efter endt behandling. Dette kan skyldes at områderne omkring kønsvorterne kan lagre HPV-virussen, og først give symptomer efter noget tid. Man behandler dermed de synlige symptomer på virusset, men ikke virusset selv, da der ikke er nogen behandling hertil. Virusset forsvinder først når kroppen har dannet nok antistoffer til at bekæmpe det, hvilket 90 % også gør. Det er en irriterende og langsommelig process, så det bedste man kan gøre er at væbne sig med tålmodighed.  

For at forebygge eller sænke risikoen for kønsvorter er det forskellige ting man kan gøre. HPV-vaccinen, som indgår i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Det er altså meget mindre sandsynligt at få kønsvorter hvis man har fået sin HPV-vaccine, men ikke umuligt.

Man kan også bruge prævention, men ligesom med herpes er man ikke helt sikret fra at videregive infektion. Kønsvorterne kan nemlig sidde steder hvor fx kondomer eller slikkelapper ikke kan dække, og man kan på den måde stadig risikere at videregive infektionen til andre.

Har man fået kønsvorter behandler man med medicin eller creme, som man smører på vorterne. Begge metoder kan give irritation, svie eller små sår. Er vorterne store kan man i visse tilfælde få brændt, skåret eller frosset dem væk hos sin læge, hvilket selvsagt kan give ubehag. Man skal aldrig forsøge at skære vorter væk selv, både fordi man kan skade sig selv, men også da vorterne er meget smitsomme, og man risikerer at få spredt smitten til andre områder. Derfor frarådes det også at man intimbarbere sig i området med kønsvorter, da det nemt kan sprede dem rundt.    

Fortæl det til din(e) partner(e)

Det er altid vigtigt at informere sin(e) partner(e), hvis man har eller bliver diagnosticeret med kønsvorter. Det skyldes særligt, at det er så smitsomt - 70 % af partnerne til personer med kønsvorter har også kønsvorter. 

Det kan føles som en ubehagelig samtale at igangsætte, særligt hvis det er med personer du måske ikke kender så godt. Det kan også være vaskeligt at afgøre, hvor langt tilbage i tiden du skal gå og hvem du skal informere, da man netop kan have haft HPV-virusset i kroppen i lang tid, før man får synlige symptomer. En tommelfingerregel er derfor at informere nuværende partner(e) om risikoen. 

Du skal også huske på, at du er ikke forkert eller beskidt eller slutty, eller nogle andre af de negative fordomme der er udbredt, når det handler om sexsygdomme. Alle kan potentielt få en sexsygdom hvis de har ubeskyttet sex, uanset antallet af sexpartnere. Du kan også huske på, at kønsvorter ikke giver varige mén som sterilitet, som man kan få af fx ubehandlet gonoré eller klamydia. Det kan være besværligt og irriterende at behandle kønsvorter, men så er det heller ikke værre. 

 

Læs også: Den store guide til prævention og undersøg vores udvalg indenfor prævention

 

Læs også: Sådan bliver du testet for sexsygdomme

 

Kilder:

https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/h/human-papilloma-virus-infektion

https://www.sst.dk/da/viden/vaccination/vaccination-af-boern/hpv-vaccination