guide til mycoplasma, sexsygdomme, lad os gøre op med stigma og tabu

Sexsygdomme: Guide til mycoplasma

I Peech ønsker vi at nedbryde tabuer forbundet med sex og seksualitet, og derfor behandler vi i denne serie emnet sexsygdomme. Vi vil gerne understrege at sexsygdomme hverken gør dig ulækker eller forkert eller nogen andre af de negative stereotyper, der forbindes med sexsygdomme. Se også vores opslag om HIV og AIDS, gonorékønsvorter, klamydia og herpes, og bliv lidt klogere på sexsygdomme.

Hvad er mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium er den næst hyppigste seksuelt overførte sygdom efter klamydia. Alligevel er det dog for mange en helt ukendt sygdom.

Mycoplasma genitalium kan smitte via. vaginal penetrationssex, analsex og oralsex. Det er en bakterie, der giver symptomer, der er identiske med symptomerne på klamydia. Hvis man kommer til lægen med symptomer, vil man derfor blive testet for klamydia og gonoré først, og kun hvis disse er negative vil man derefter blive testet for mycoplasma. Det tager derfor oftest lidt tid før man finder ud af, at det er mycoplasma man har.

Mycoplasma-bakterien blev først opdaget i starten af 1980’erne i forhold til klamydia-bakterien, som blev opdaget i 1907. Derfor ved man langt mindre om mycoplasma, og det er derudover sværere at behandle end klamydia, da mycoplasma genitalium har udviklet resistens overfor visse typer antibiotika. I Danmark tester man på nuværende tidspunkt kun folk der har symptomer (eller en partner der er/har været positiv for nylig), både fordi mycoplasma stadig er svær at dyrke, men også for at undgå overbehandling med antibiotika. Dette skyldes også, at der er lavet studier som tyder på, at hvis man er smittet med mycoplasma uden at have symptomer, er det hos de fleste ikke farligt. Dog mangler der stadig mere evidens på området. 

For at undgå at blive smittet med mycoplasma, anbefales det altid at gøre brug af prævention, som du finder hos Peech i forskellige typer og varianter. 

Hvad er symptomerne på mycoplasma? - for folk med vulva

  • Mere udflåd fra skeden end du plejer at have
  • Det svier når du tisser
  • I nogle tilfælde kan du få smerter i underlivet

Der er større risiko for at blive smittet med mycoplasma, hvis du i forvejen har bakteriel vaginose (overvækst af visse bakterier i skeden, der giver betændelse med ændret og ildelugtende udflåd - den klassiske "fiskelugt").

Hvad er symptomerne på mycoplasma? - for personer med penis

  • Følelsen af at urinrøret er irriteret
  • Ømhed i penishovedet
  • Svien når man tisser
  • Udflåd fra urinrøret

Får man altid symptomer?

Som med de fleste andre sexsygdomme, kan man blive smittet med mycoplasma uden at få symptomer. I sjældne tilfælde kan mycoplasma føre til betændelse i livmoderhalsen og/eller underlivsbetændelse hos folk med vulva og i bitestiklen hos folk med penis. Denne risiko er dog meget lille. Men det er derfor vigtigt at blive testet og få den rigtige behandling, hvis du har mycoplasma.

Hvordan tester man for mycoplasma?

Testen for mycoplasma foregår med en podepind, som man poder med fra urinrøret. Hos folk med vulva kan man også pode inde i skeden og fra livmoderhalsen. Når du er blevet podet, bliver testen sendt til Statens Serum Institut, for at undersøge om bakterien har resistens for bestemte slags antibiotika. Først når denne undersøgelse er lavet, kan man få behandling. Dette er for at sikre, at man giver den rigtige behandling. Man skal noget tid efter behandlingen podes igen for at finde ud af om behandlingen har virket. 

Hvis du har fået mycoplasma eller en anden seksuelt overført sygdom, er der ikke noget skamfuldt i det. Bliv testet hos lægen og få behandling, så du ikke smitter andre og kontakt din/dine seksuelle partnere, så de også kan blive testet. Og husk som altid at du kan forebygge smitte ved at bruge beskyttelse som kondom og slikkelapper.  

 

Læs også: Den store guide til prævention

Læs også: Sådan bliver du testet for sexsygdomme

 

Kilder:

Beigi, R. H. (2012). Sexually Transmitted Diseases. Wiley.

https://ugeskriftet.dk/videnskab/seksuelt-overfoert-mycoplasma-genitalium-infektion-er-svaer-behandle

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sexsygdomme/sygdomme/bakterieinfektioner/mycoplasma-genitalium/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1752338

Denne artikel er skrevet af Josefine Valentina, som er jordemoderstuderende og passioneret omkring menstruation, krop, fødsel og seksualitet. Hun ønsker at skabe rum, hvor disse emner bliver aftabuiserede, og hvor der er plads til alle nuancer.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.