Normkritisk testning for sexsygdomme

Normkritisk testning for sexsygdomme

Denne artikel er skrevet af Anne-Mette Glud Hjerrild /@femme_lioness som er læge, seksualvejleder og queer aktivist - samt medstifter af Normkritiske Læger.

Divers sex = behov for divers testning for sexsygdomme

Der er brug for normkritisk testning

Som queerperson er det desværre relativt almindeligt at støde på normative idéer og fordomme om, hvordan man har sex - og derfor også hvordan og hvor man bør testes for sexsygdomme - i mødet med sundhedspersonale.
Standard-testning for sexsygdomme hos lægen vil ofte være en test for klamydia og gonoré i form af en urinprøve, for dem som har en penis, og en podning, for dem som har en skede. Hvis man får et sår omkring kønsdelene vil man ofte blive testet for herpes og man vil også kunne få diagnosen kønsvorter, hvis disse er at se klinisk.

Men, så rækker diagnosticeringen ofte ikke længere. Derfor er det vigtigt som sundhedsfaglig, og desværre også som patient selv, at være opmærksom på at sexsygdomme smitter på andre måder og til andre steder end blot penis og skede ved vaginal penetrationssex. Man kan derfor være nødt til at bede om podning af andre relevante steder - både som queer person og som cis/hetero-person med anden seksuel praksis end blot vaginal penetrationssex.

Smitte med sexsygdomme kan sagtens forekomme på andre måder end ved penetrationssex. Man kan smitte med forskellige former for sekret og ved berøring (f.eks. hvis man rør ved en anden og derefter sig selv) eller ved deling af sexlegetøj.

Hos Aidsfondets klinik Checkpoint tester 33% af brugerne positiv for klamydia eller gonoré i halsen og/eller endetarmen UDEN at teste positiv for samme sexsygdom ved urinprøve eller podning i skeden.

Dette understreger kun behovet for at teste fra flere steder end blot kønsdelene.

Steder der kan være relevant at pode for sexsygdomme:

 • Skede/livmoderhals

 • Urinrør (både hos personer med penis og personer med skede)

 • Anus/endetarm

 • Mund/hals

 • Øjne

Sexsygdomme man kan teste for:

 • Klamydia
 • Gonoré
 • HPV
 • Herpes Genitalis
 • Mycoplasma
 • Trichomonas
 • Syfilis
 • Lymfogranuloma Venerum
 • Hepatitis
 • HIV
Det vil sjældent være relevant at teste for alle ovenstående sexsydomme. Tag en snak med fagpersonalet der hvor du bliver testet, hvis du tænker det kunne være relevant at blive testet for andre ting end det de umiddelbart tilbyder. Hvis du vil have en oversigt over hvor du kan blive testet, samt hvordan man tester for de forskellige sexsygdomme, kan du læse vores guide her. Vær opmærksom på at nogle tests vil kræve en blodprøve.
Husk at det eneste som beskytter mod sexsygdomme er barriereprævention - altså, kondomer, slikkelapper og fingercoats. Du kan også læse vores fulde guide til prævention her og undersøge vores sortiment indenfor prævention

Alle har ret til ordentlig behandling

Sundhedsfaglig, check yourself

Queer person, screen yourself

Husk som sundhedsfaglig at være opmærksom på egne normative idéer om sex og hvor eventuelle sexsydomme kan smitte til/fra, samt hvilke sexsydomme det kan være relevant at teste for. Således undgår du at tilbyde dine patienter mangelfuld diagnostik og behandling.

Der findes desværre studier som viser, at queer personer med skede som har sex med andre personer med skeder, er i ekstra risiko for at blive fejlvejledt både når det kommer til testning for sexsygdomme og når det kommer til screening for livmoderhalskræft. Det kan sagtens være relevant at blive testet for sexsygdomme, hvis du er en person med en skede som udelukkende dyrker sex med andre personer med skeder. Det er også meget vigtigt, at få foretaget celleskrab/screening for livmoderhalskræft hvis du har en livmoderhals, uanset hvilken seksualitet eller kønsidentitet du har.

 

Du kan også læse andre artikler fra Normkritiske Læger: "Myten om mødommen - fra et lægeligt perspektiv" eller "Myten om mødommen - fra et queer perspektiv".

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.