Sexsygdomme i munden: Hvilke sexsygdomme kan overføres ved oralsex?

Sexsygdomme i munden: Hvilke sexsygdomme kan overføres ved oralsex?

Oralsex er, når tungen eller munden bruges til at slikke eller sutte på en anden persons kønsdele, anus og områderne omkring. Mange tror, at oralsex er en sikker form for sex — dog er dette en myte, og man kan godt få sexsygdomme i munden. Læs mere om de forskellige sexsygdomme du kan få i munden her.

Kan alle slags sexsygdomme overføres til munden?

Både mund og hals udgør slimhinder, og det er ved netop kontakten mellem slimhinder, sexsygdomme kan overføres. Mange sexsygdomme kan overføres fra anus og kønsorganer til mund og hals. Omvendt er det ikke alle sexsygdomme, der smitter fra mund og hals til anus og kønsorganer. Læs med her og bliv klogere på de sexsygdomme man kan have i munden.

Indledningsvist er det vigtigt at slå fast: Når man taler om sexsygdomme, kan man skelne mellem de, der forårsages af bakterier, og de, der forårsages af vira. En bakterie vil sidde lokalt, hvorfor man godt kan være smittet ét sted – eksempelvis i munden – uden at være smittet et andet sted – eksempelvis anus.

Netop derfor kan man komme til at smitte sig selv (og andre), hvis ikke man vasker hænder efter at have haft sex eller onaneret, og derefter rører sig selv et andet sted på kroppen, hvor der er en slimhinde. Sexsygdomme, der forårsages af vira vil anderledes sidde i hele ens krop og alle ens slimhinder.

Du kan få mere information om, hvor og hvordan man bliver testet for sexsygdomme i vores artikel her.

Herpes

Den sexsygdom, der oftest overføres ved oralsex er herpes. Du har måske ikke tænkt over, at et forkølelsessår i mundvigen eller på læben i virkeligheden er et herpesudbrud. Herpes er meget smitsomt, og kan, ud over at sidde i ansigtet, også sidde på kønsorganerne og anus. Både kondomer og slikkelapper har ringe virkning i forhold til at forhindre smitte med herpesvirus — anbefalingen lyder derfor, at man ikke dyrker sex eller kysser, hvis man har et udbrud og indtil sårene er væk.

Læs også vores indlæg og guide til herpes
 

Klamydia

Klamydia kan overføres fra kønsorganer og anus til mund og hals gennem oralsex. Bakterien kan kan give symptomer såsom svie, ømhed og halsbetændelse. Klamydiabakterien bliver i halsen indtil man er behandlet, og kan altså ikke vandre gennem kroppen.

Det er endnu uvist om klamydia kan smitte fra mund til kønsorganerne og anus. Man kan beskytte sig mod klamydia i halsen ved at dyrke oralsex med slikkelapper eller kondomer. 

Du kan læse mere om klamydia og hvordan det behandles her.
 

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overført bakterie, og kan overføres til svælget, hvor den kan sidde både på og i mandlerne. Hvis man bliver smittet med gonoré ved oralex kan man få symptomer såsom smerter eller kløe i halsen.

Gonoré kan ved oralsex overføres både fra kønsorganer og anus til halsen – tilsvarende kan det overføres fra halsen til kønsorganer og anus. Man kan beskytte sig mod gonoré i halsen ved at dyrke oralsex med slikkelapper eller kondomer.

Du kan læse mere om gonoré i vores artikel.
 

HPV

HPV er et virus, der overføres ved seksuel kontakt. HPV kan overføres både fra kønsorganer og anus til mund og hals – tilsvarende kan det overføres fra mund og hals til kønsorganer og anus. Der findes omkring fyrre forskellige typer af HPV, der kan overføres ved slimhindekontakt – ved smitte i mund og hals vil virusset ofte sidde ved roden af tungen og i mandlerne.

Nogle former for HPV kan give kønsvorter, mens andre – i sjældne tilfælde – kan medføre cancer. Bliver man smittet med HPV som følge af oralsex, kan man derfor risikere at få kønsvorter eller celleforandringer i munden eller halsen. Man kan beskytte sig mod HPV ved oralsex ved at anvende slikkelapper eller kondomer – dog kan virusset sidde på huden udenfor de områder, som slikkelappen eller kondomet dækker - ligesom med herpes. Man kan også vælge at blive vaccineret mod smitte med HPV.

Du kan læse vores guide til kønsvorter her. 

 

Syfilis

Syfilis er en sexsygdom, der skyldes en bakterie – sygdommen er ikke særlig udbredt i Danmark. Syfilis smitter ved alle former for seksuel kontakt, og også anden tæt slimhindekontakt, såsom kys.

Syfilis viser sig i tre stadier: Første stadie viser sig som et lille sår, der forsvinder igen i løbet af et par uger. Andet stadie starter to til tre måneder efter smitte, og viser sig som influenzalignende symptomer og udslæt over hele kroppen.

Tredje stadie kan være livstruende og favner blandt andet blindhed, lammelser og betændelsestilstande i nervesystemet eller hjernen. Tredje stadie indtræder typisk fem til tyve år efter man er blevet smittet med syfilis. Man kan beskytte sig mod syfilis ved at anvende slikkelapper eller kondomer ved oralsex.
 

HIV

Hvis man har hiv og ikke er i behandling, vil virusset kunne findes i sæd, præsperm, skedesekret og blod. Man kan derfor smittes med hiv, hvis man dyrker oralsex, særligt hvis man får sæd eller (menstruations)blod i munden. Det smitter ikke lige så nemt, hvis man får præsperm eller skedesekret i munden.

Hiv smitter som udgangspunkt ikke ved kys eller ved at modtage oralsex, men kan smitte, i det tilfælde man har en rift i munden eller halsen og derfor får blod i munden. Man kan beskytte sig mod hiv ved at anvende slikkelapper eller kondomer ved oralsex. Du kan få mere information om hiv i denne artikel.
 

Hepatitis A og B

Både hepatitis a og hepatitis b er vira, der kan medføre leverbetændelse. Hepatitis a er meget smitsomt, og smitter via afføring – det vil sige, at du kan få overført hepatitis a ved oralsex, ved at give et rimjob, hvor der netop er slimhindekontakt med endetarmen.

Symptomerne ved hepatitis a begynder cirka tre uger efter smitte, og omfatter feber, muskelsmerter, træthed, hovedpine, kvalme og mavepine. Man kan også opleve, at ens urin skifter farve i en periode, og at huden og øjnene bliver gullige.

De fleste bliver raske igen efter nogle uger, hvorefter man er immun – i få tilfælde kan man udvikle leversvigt og dø af sygdommen. Hepatitis a er ikke særlig udbredt i Danmark, og de fleste bliver smittet i forbindelse med rejser.

Man kan beskytte sig mod hepatitis a ved at blive vaccineret – ligesom man kan beskytte sig mod at få virusset overført gennem munden ved at anvende slikkelapper eller kondomer ved oralsex i anus.

Hepatitis b er den mest udbredte form for hepatitis, og smitter gennem sæd, præsperm, skedesekret og blod. Der går typisk nogle måneder fra man er smittet, til at symptomerne viser sig – de fleste oplever kun milde eller slet ingen symptomer.

Symptomerne omfatter feber, træthed, hovedpine, kvalme og muskelsmerter. Ligesom ved hepatitis a, kan man opleve, at ens urin skifter farve i en periode, og at huden og øjnene bliver gullige – ved smitte med hepatitis b, kan ens afføring desuden blive hvidlig.

De fleste smittede bliver raske i løbet af et par måneder – op mod ti procent udvikler kronisk leverbetændelse med øget risiko for skrumpelever og levercancer. Man kan beskytte sig mod smitte med hepatitis b ved oralsex, ved at anvende slikkelapper eller kondomer. Man kan desuden blive vaccineret mod hepatitis b.

Se vores udvalg af prævention hos Peech. Her kan du blive klogere på hvilke typer af kondomer, som findes. 

Du kan også læse vores guide til hæmorider her, eller 10 myter om sex her!

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.