Udflåd – underlivets superkraft

Udflåd – underlivets superkraft

Skrevet af sexolog Mille Shade Weincke.

Alle med en vagina oplever det – få snakker om det. Selve ordet "udflåd" lyder ikke umiddelbart som noget at være stolt af – men det bør du faktisk være. Til trods for væskens mange egenskaber, formår ordlyden stadig at indikere, at der er tale om noget, som vi skal tage afstand fra. Noget skidt, som bare skal "ud".  

Udflåd er ikke noget, vi skal tage afstand fra – tværtimod. Det er en egenskab, vi skal værdsætte, og det burde have et navn, der afspejler alle dens superkræfter. Men hvad er udflåd? Og hvad skal vi bruge det til?

Hvad er udflåd?

Udflåd er et sekret, der dagligt løber ud gennem vagina. Sekretet består af en blanding af væske fra livmoderhalsens kirtler og vaginas slimhinde, samt mikroorganismer og mælkesyrebakterier. Udflåd har som oftest en klar mælkehvid farve, men varierer i udseende og konsistens alt efter hvor i dit liv og særligt i din cyklus, du befinder dig. Alle mennesker med vagina oplever udflåd, som oftest begynder 1-2 år før puberteten og typisk fortsætter til efter overgangsalderen – mængden af udflåd varierer fra person til person.

Vi er ikke vant til at tale pænt om vores udflåd – måske undertrykker vi den eller giver den for lidt opmærksomhed. Der er generelt en negativ klang omkring begrebet, måske fordi vi er vant til at associere udflåd med alle tænkelige underlivssygdomme og infektioner: Hvis man søger på ”Udflåd” på nettet, er ”behandlingsforslag” og sygdomssymptomer det første der kommer til syne. Udflåd er som udgangspunkt ikke noget, der skal behandles - det er et superintelligent redskab. Her er 3 grunde til hvorfor:

1. Du kan fornemme din cyklus via din udflåd

Hvis du stadig har en menstruationscyklus, vil dit udflåds konsistens ændre sig i løbet af din cyklus på grund af et skift i hormonniveauerne. Lige efter menstruationen vil man som regel opleve ingen eller meget lidt udflåd, og efter nogle dage vil det have en lidt tør tekstur.

Efterhånden som man nærmer sig ægløsning vil sekretet få en mere cremet konsistens, og under ægløsningen vil konsistensen ændre sig til en våd og glat tekstur, som minder meget om æggehvider. Dette gør at vagina (fra et evolutionært perspektiv) har nemmere ved at blive befrugtet, da sædceller nemmere ledes til livmoderen. Efterhånden som ægløsningsvinduet lukker og menstruationen nærmer sig, vil konsistensen igen blive klistret eller tør – en ny cyklus er på vej.

For nysgerrighedens skyld, så forsøg selv at undersøge dit udflåds konsistens med dine fingre. Det kan ikke anbefales udelukkende at bruge tracking af udflåd som præventionsmiddel, da der kan være usikkerheder, og man nemt kan forveksle udflåd med lubrikationsvæske (den væske som dannes, når vagina og vulva bliver ophidset) eller udløben sæd. – Men ved at holde øje med udviklingen i konsistensen kan det give en meget god fornemmelse for, hvor du er i din cyklus.

Hvis du vil lære mere om de forskellige præventionsmidler, kan du også læse vores fulde guide her.

2. Udflåd er den ultimative renser

Udflåd er et af de vigtigste sekreter i kroppen. Blandingen af de forskellige mikroorganismer og mælkesyrebakterier bevarer nemlig vaginas naturlige pH-værdi og opretholder det optimale miljø, således at bakterier ikke kan overleve.

Udflåddet er altså en del af skedens selvrensende system – den ultimative forsvarsmekanisme som forhindrer bakterierne i at nå op til livmoderen og æggestokkene. 

3. Udflåd er vaginas talerør – hvad fortæller den dig?

Selvom udflåd er vaginas superrenser, kan den ikke altid holde paraderne oppe – selv de største helte falder til tider. Hvis dette er tilfældet, så sørger udflåddet for at kommunikere det til dig, klart og tydeligt.

Hvis miljøet i vagina er i ubalance, vil udflåddet være noget af det første, der forandrer sig. Hold derfor øje med ændringer i farve, lugt og konsistens. Ændrer den sig udover det sædvanlige, fortæller den dig, at noget ikke er, som det skal være. Tag til lægen, bliv undersøgt, bliv testet. Det kan være tegn på f.eks. en sexsygdom eller infektion.

Udflåd er underlivets ultimative renser, kommunikator og forsvarer. Vi skal huske at sætte pris på denne vidundervæske. Den må godt være der, det skal den faktisk helst. Den er trods alt vaginas bedste ven. Vi kunne starte med at kalde den noget pænere – et forslag: vaginas supersekret.

 

Læs også: Sådan bliver du testet for sexsygdomme

Læs også: Vores guide til hvordan du plejer dit underliv

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.