Guide til BDSM

Guide til BDSM

BDSM står for bondage, dominans, sadisme og masochisme, og er en paraplybetegnelse, der dækker over forskellige måder at have sex på. Der findes derfor ikke én konkret måde at udforske BDSM-lege på, men derimod mange komponenter, man kan undersøge. Læs med i denne guide og få inspiration til at komme i gang

Hvad er BDSM?

Kerneelementet i BDSM-sex er et magtspil, der går ud på enten at afgive eller tage kontrol. Ved den submissive part forstås afgivelse af kontrol — det betyder, at man underkaster og hengiver sig til de andre eller den anden. Den dominerende part er omvendt i kontrol og bestemmer over seancen, akten og/eller den eller de andre.

Der findes et utal af måder, hvorpå dominansforholdet kan komme til udtryk. B’et i BDSM står for bondage, og forbindes til fiksering, hvor man enten binder eller lader sig binde — det kan du også læse mere om i vores guide til at komme i gang med bondage og shibari. Mange forbinder BDSM-lege med smerte: Ved sadisme forstås nydelse i forbindelse med at ydmyge eller påføre smerte, hvor masochisme omvendt er nydelse ved at blive udsat for ydmygelser eller påført smerte.

Det kan lyde en anelse voldsomt, men det behøves det bestemt ikke at være. BDSM-lege er, hvad man gør dem til, og indeholder nødvendigvis ikke alle elementer.

Magtforholdet kan vise sig på mange måder — overordnet kan man skelne mellem fysisk og psykisk dominans. Den psykiske dominans kan bestå i måden man kommunikerer — ved at lave ændringer i kropssprog, toneleje, ordvalg og øjenkontakt.

Således kan man variere i om man giver direkte ordrer på en afvisende eller hånlig måde, eller om man kærligt beder om noget bestemt. Tilsvarende kan man nedtone eller helt fjerne den eller de submissives mulighed for at kommunikere verbalt, for eksempel med BDSM legetøj til munden eller ved kun at hviske eller være stum.

Hvilke sexlegetøj kan jeg bruge?

Den fysiske dominans kan være at binde, fastholde, eller påføre direkte smerte. Eksempler herpå kan være at slå forskellige steder på kroppen — enten med en hånd, paddle* eller pisk. Man kan variere styrken og placeringen af slagene, og på derved ændre oplevelsen. Tilsvarende kan man udforske kvælning eller hårde greb, at spytte på hænder, fødder, kønsdele eller i ansigtet — at kradse, nive eller på anden måde stimulere forskellige steder på kroppen. Til netop det formål kan et pinwheel, vokslys eller en kilder give forskellige sanseoplevelser, når de bruges rundt på kroppen.

Den seksuelle nydelse ved smerte kan bunde i flere ting. Nogen tænder på den kortvarige smerte ved for eksempel et slag, andre den varme og følsomhed der oparbejdes i området efter et eller flere slag, og for andre igen er lyden det pirrende element.

Det kan være fedt og spændende at tage kontrollen, ligesom det kan være dejligt at afgive den. Det kan også være sjovt at udforske, hvordan det føles at bytte roller som henholdsvis dominerende og underdanig undervejs. For mange kan det være frigørende at indtage en position som submissiv: Det kan føles befriende ikke at skulle forholde sig til andet end at parere ordre og adlyde befalinger fra en eller flere andre. I tråd med samme, er der mange, der oplever at blive seksuelt opstemt af at give nydelse til andre end sig selv. BDSM-sex forbindes af mange til en form for hård sex — dog er det ikke nødvendigvis tilfældet. Foruden pirring, kan magtlegene bringe øget intimitet, tillid og nærhed med sig.
 

Safewords og grænser

Mange aftaler et safeword, hvilket er en glimrende idé som et led i en indledningsvis samtale om, hvad man kan lide og hvor ens grænser går. At anvende et safeword, kræver at man kan mærke sin grænse — og når den overskrides. Det er ikke nødvendigvis tilfældet for alle, særligt ikke hvis man er ny til BDSM. Vi opfordrer derfor til, at man kommunikerer tydeligt, tjekker ind med hinanden og holder pauser under sex.

I BDSM-lege vil det altid være den eller de submissive, som har den egentlige kontrol: Det er altid den eller de underdanige, som kan sætte en grænse og afgøre, hvornår legen stopper. Når det så er sagt, har den eller de dominerende magten, og med det følger et særligt ansvar til at sørge for, sin eller sine partnere har det dejligt og trygt undervejs.

 

Læs også vores guide om kink og mild BDSM