billede af mangefarvede lyspletter på sort baggrund

Edging: Hvad, hvorfor og hvordan?

Edging er en form for orgasmekontrol, hvor man gentagne gange bringer sig selv eller sin(e) partner(e) på kanten af en orgasme – for så at holde en pause eller skrue ned for tempoet. Gennem edging kan man forlænge hvor lang tid den seksuelle nydelse varer, opnå flere orgasmer i streg og/eller mere intense orgasmer. Alt afhængigt af, om man vælger at afslutte sin session med edging med en orgasme. Man kan enten edge sig selv eller sin(e) partner(e).

Edging med dig selv

Edging i forbindelse med onani kan give dig en større forståelse af din krop; hvor og hvordan det føles rart at blive rørt. Det bringer desuden større kontrol over din egen nydelse, og kan hjælpe dig med at bestemme, hvordan og hvornår du opnår en orgasme. Edging i forbindelse med onani kan desuden kræve en del fokus, og kan være en god øvelse i at komme ned i kroppen og undgå at dine tanker stikker af med dig.

Edging med din(e) partner(e)

Edging med en eller flere partnere kan på samme tid være både enormt intimt og meget intenst. I og for sig handler det om at identificere, hvilke ‘knapper’ I kan skrue på ved hinanden. Før du begynder at edge en partner, er det vigtigt, at I begge har samtykket til det: Snak om, hvad edging er for jer, og om der er særlige områder eller stimuli, der er off limits. Start gerne langsomt og sikkert ud – og prøv dig frem. Bed din(e) partner(e) fortælle dig, hvad der fungerer godt og mindre godt for dem. Forskellige former for stimuli, du kan afprøve kan være at slikke, nappe med læberne, bide, nive, kysse eller sutte forskellige steder. Når du har kortlagt hvilke stimuli og hvilke områder på kroppen din partner godt kan lide, kan du lege med variation. Du kan både lave ændringer i tempoet ved én måde at stimulere på, eller i hvor hyppigt du skifter mellem stimuli. Hvis du føler dig komfortabel, kan du også prøve at kombinere forskellige måder at stimulere din(e) partner(e) på.

Hvordan kan du øge intensiteten i edging?

Du kan skrue op for intensiteten i edging på flere forskellige måder. Vi har samlet en række forslag: Gennemgå eventuelt listen med din(e) partner(e) og bliv enige om, hvilke I har lyst til at prøve, og eventuelt kombinere.

 • Fiksering. Du kan enten bruge reb til at binde eller manchetter til at spænde din(e) partner(e) fast. Du kan binde deres hænder eller fødder fast til sengerammen, eller du kan binde dem sammen. Fordelen ved at binde hænderne eller fødderne sammen er, at rebet samtidig kan fungere som en form for håndtag, med hvilket du kan kontrollere placeringen. Hvis du har bundet din(e) partner(e) fast til noget, kan du udnytte, at de ikke kan bevæge sig væk som en del af edging. Du kan eksempelvis tage et par skridt tilbage og lade dem kigge på dig, mens du klæder dig af.
 • Blindfold. For at øge de kropslige sensationer for din(e) partner(e) kan du give dem bind for øjnene. Ved at fjerne synssansen kan stimuli på kroppen føles ekstra intense. Samtidigt er det ikke muligt for dem at følge med i, hvor næste berøring kommer til at være: Den uvished kan være et virkelig frækt element i edging.
 • Sid på deres brystkasse. Hvis du ikke har hverken reb, manchetter eller et blindfold liggende, kan du prøve at sætte dig på din partners brystkasse med ryggen til deres ansigt. Du kan med fordel placere deres arme under dine lår; på den måde skærmer du for din partners udsyn og fikserer deres arme med din krop.
 • Inkorporér elementer fra BDSM. Hvis man er uerfaren men nysgerrig i forhold til BDSM, kan det være godt at prøve at implementere elementer i forbindelse med edging. Fordi edging svinger i intensitet, kan det være en ret sensuel aktivitet. Prøv jer frem med dominans ved eksempelvis at give din partner kommandoer, spytte på dem eller slå dem forskellige steder på kroppen. I kan også afprøve choking eller lege med smerte med en flogger eller et pinwheel.
 • Øjenkontakt. At have øjenkontakt under edging vil med garanti sætte ild til din partner. Du kan prøve at variere, hvor meget du kigger på din partner, lukke dine øjne eller kigge på et sted på deres krop.
 • Brug sexlegetøj. At anvende sexlegetøj på din partner som et led i edging kan være virkelig lækkert. Det kan både gøre at du, ved at anvende en buttplug, kan stimulere flere områder på én gang – eller ved at anvende en vibrator kan kan tilføre en helt anden form for stimuli. Til formålet vil Pawny eller Kip være helt ideelle; deres runde former gør dem særdeles gode til at føre rundt på kroppen, særligt hvis man tilfører glidecreme.
 • Dirty talk. Dirty talk kan gøre sex vanvittigt hot – også edging. Hvad du har lyst til at sige under dirty talk, er helt op til dig selv. Du kan læse meget mere om dirty talk i vores artikel her, men for at give et par eksempler til dirty talk i forbindelse med edging:
  • jeg elsker at røre din krop
  • det føles virkelig dejligt, når du …
  • du er virkelig fræk når du stønner
  • sig mit navn
  • kig mig i øjnene
  • åbn din mund for mig
  • fortæl mig hvor meget du nyder det
  • vil du gerne komme for mig?

For at edging bliver vellykket, er god kommunikation essentielt. Den af jer, der bliver edget, skal være i stand til at kommunikere – enten verbalt eller nonverbalt – hvornår man er på grænsen til orgasme. Edging er derfor også en god måde at øve sig selv og sin(e) partner(e) i at aflæse hinandens kropslige signaler. Når det kommer til edging med en partner, kræver det at modtageren kan give sig hen til nydelse. Foruden tydelig kommunikation er tillid også helt grundlæggende. En måde at passe på sig selv og sine partner(e) er ved at aftale et eller flere safewords. Det kan du læse mere om i vores artikel her.

 

Læs også: Hvad er seksuel aftercare?

Læs også: Bliv bedre til at kommunikere under sex

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.