Hvad er orgasmekløften?
Mange har måske hørt udtrykket orgasmekløften, men hvad er det helt præcist, og hvad kan man gøre for at udjævne kløften? Læs mere i vores artikel her!
The orgasm gap
Udtrykket "orgasmekløften" beskriver hvordan nogle køn oftere får orgasme end andre. I moderne debat bruger man gerne ordene "mænd" og "kvinde", men orgasmekløften kan sagtens gælde andre, der ikke identificerer sig med de labels. Ofte er den part, der oplever færre orgasmer end modparten, en person med vulva. I Projekt SEXUS undersøgelsen lavet i Danmark, kan man finde en oversigt over hvor ofte personer ikke oplever orgasme, når de har haft sex med andre.
For personer med penis gælder det, at 13 % "ind i mellem" ikke får orgasme, mens 5 % "ofte" og 2 % "hver gang" ikke får orgasme.
For personer med vulva gælder det derimod, at 24% "ind i mellem" ikke oplever orgasme, mens et samlet 21 % "ofte" eller "hver gang" ikke oplever orgasme.
I andre undersøgelser kan man se, hvordan personer med vulva generelt finder onani alene mere nydelsesfuld end sex, mens det er omvendt for personer med penis.
Baseret på kønsidentitet er der altså tydeligvis forskel i, hvor meget nydelse man finder ved sex med andre, i modsætningen til når man er alene. Men hvorfor findes den forskel?
Hvorfor findes orgasmekløften?
Der kan være mange årsager til, at orgasmekløften stadig består. Personer med vulvas orgasme har historisk været understuderet og ikke rigtig forstået. Derudover er orgasme for personer med vulva tæt knyttet til klitoris, som også er et meget understuderet område. Det har alt sammen været med til at give indtrykket, at personer med vulvas orgasme er "besværlig" eller "kompliceret".
At man bruger de begreber til at beskrive personer med vulvas orgasme, kan også hænge sammen med, at mange personer med vulva oplever, at der skal mere end penetration til, før man kan få orgasme. Så hvis man ikke har en teknik til at stimulere klitoris i mens, eller har en slags vibrator til formålet, er det slet ikke unormalt, at penetrationssex ikke giver orgasme. Klitoris er nemlig det mest følsomme område af vulva og vagina, hvor over 7000 nerveender er samlet, så det giver god mening at klitoris skal involveres til orgasme.
Det kan derfor være en stor fordel at købe en klitorisvibrator, hvis man ikke oplever orgasme fra penetrationssex alene. Du kan læse vores fulde guide til at vælge den rette klitorisstimulator her.
Orgasmekløften kan også skyldes vores opfattelse af sex
Det kan også hænge sammen med, at sex i lang tid er blevet opfattet meget simpelt; som penetrationssex. Og når penetrationssex ikke er nok til orgasme, er det jo meget naturligt, at personer med vulva oplever langt færre orgasmer end personer med penis.
Men der findes mange andre måde at opleve nydelse sammen, og mange andre forskellige måder at have sex på. Det kan være oralsex, hvor du kan læse en guide til oralsex på personer med vulva her. Det kan også være fingersex, som du kan læse en guide til her.
Sex er stadig svært at tale om
Selvom opfattelsen af sex og sexlegetøj er meget anderledes end i det sidste århundrede, oplever mange, at det stadig kan være rigtig svært at tale om nydelse med andre. Det kan skyldes en frygt for at gøre sin(e) partner(e) ked af det, hvis man ikke får orgasme. Det kan være en følelse af skam, fordi det kan svært at hvile i, at nydelse altså er en postiv og naturlig del af livet.
Uanset årsagen kan det være svært, men ikke desto mindre være vigtigt at tale om med sin(e) partner(e). Når man taler åbent om sex og nydelse, er der også større sandsynlighed for at ens partner(e) kan gøre det, du synes er mest nydelsesfuldt. Vi har i denne artikel samlet nogle situationer, der kan opstå i parforhold, og givet svar på hvordan du kan tale med din(e) partner(e) om det. Eksempelvis jeg kan ikke blive våd eller jeg kommer for hurtigt. Du kan også læse vores guide til at blive bedre til at kommunikere før og under sex her, og få flere råd til hvordan du kan starte samtalen.
Læs også: Guide til onani for personer med vulva
Læs også: Sexlegetøjsguide for begyndere